„Serion Pantalon în Țara Amintirilor” de Olimpia Melinte – lectura simpatică unde magia îi ajută pe prichindei să-și învingă emoțiile și temerile

Este incredibil ce imaginație bogată pot să aibă copiii, dacă în primii lor ani de viață le acordăm atenția necesară și le formăm o bază sănătoasă și fructuoasă de imagini și cuvinte. Ba mai mult, cei mici pot să creeze ei povești, chiar și la vârste fragede. Un astfel de exemplu este Alexandru, băiețelul Olimpiei Melinte, care i-a dat acesteia ideea ce mai târziu s-a materializat în volumul Serion Pantalon în Țara Amintirilor.

Că Olimpia Melinte este talentată, asta știm deja din cele peste 30 de roluri remarcabile în care s-a transformat, atât în producțiile de teatru, cât și de film. Mulți o știu ca actrița principală din serialul Vlad, însă acum își trece în portofoliu și titulatura de scriitor. Acest volum reprezintă debutul ei în literatura pentru copii și, cine știe, prima carte dintr-o serie dedicată lui Serion Pantalon.

Cartea de față ne aduce alături de Sasha, care se pregătește de prima zi de școală. Ca orice prichindel, această zi vine la pachet cu multe emoții și îngrijorări, iar eroul nostru nu face excepție. Însă, în ajutorul său vine Serion Pantalon, cel ce i-a fost alături în primii ani de viață. Serion are smocuri de paie în loc de păr, o salopetă galbenă, un tricou dungat și o pereche de ochelari cu rame turcoaz. Dar ceea ce îl face cu adevărat special pe Serion este faptul că este imaginar, acesta trăind doar în mintea și sufletul lui Sasha.

Și ca orice prieten bun, Serion vine în ajutorul prietenului său, care privește cu emoție și anxietate spre prima zi de școală. Cei doi se vor îmbarca într-o călătorie spectaculoasă în Țara Amintirilor, unde îi vor vizita pe părinții lui Sasha, pe bunicii și prietenii său. De-a lungul acestei aventuri, Sasha va pendula între uimire și emoție, și va învăța cum să treacă peste conflictul dintre generații, cum să treacă peste moartea cuiva sau cum să-și învingă temerile legate de prima zi de școală.

„Necunoscutul poate fi înspăimântător, dar dacă îți dai timp, vei vedea că lucrurile se vor aranja cum îți dorești, trebuie doar să ai răbdare.„

Tare mult mi-a plăcut cartea, am lecturat-o alături de bebelina mea care era fermecată de minunatele ilustrații realizate de Diana Tivu. Cred că este o carte perfectă pentru cei mici, cu ajutorul căreia se pot liniști cu privire la temerile unui nou început, dar este și o poveste caldă despre iubirea ce nu stinge imaginea celui ce a plecat dintre noi odată cu sfârșitul acestuia, ci aceea dragoste rămâne veșnic prezentă în inima și gândul nostru. Este o lectură plăcută, cu momente hazlii și multă magie. Temele abordate îi plimbă pe cei mici pe aleile înțelegerii, ale grijilor și ale emoțiilor și le oferă un model puternic de urmat, unde curajul înlocuiește teama, iar amintirile încălzesc sufletul.

Nu se simte în niciun moment că acesta este debutul editorial al Olimpiei, lectura fiind una închegată, personajele simpatice foc, iar lecțiile de viață transmise cu multă iscusință. Textul îi transpune pe cei mici în mașinuța magică, iar ilustrațiile colorate fac ca totul să prindă viață. Oh și trebuie să vă spun și de semnul de la sfârșitul cărții, o mică pancartă simpatică se poate fi decupată și pusă la ușa camerei copilului. Mi se pare a fi o idee excelentă, ce merge perfect cu lectura acestui minunat volum.

Serion Pantalon în Țara Amintirilor de Olimpia Melinte a apărut în colecția PanDA la Editura Pandora M, un imprint al Grupului Editorial Trei, și este disponibilă aici.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s