„Un strop de sânge” – regal de proză scurtă pentru toți fanii lui Stephen King

Tare dor mi-a fost de o carte bună de la Stephen King! Și ce alegere mai bună să fac decât Un strop de sânge, un volum ce conține nu doar o poveste bună, ci patru. Acest volum se numără printre ultimele cărți lansate de maestrul suspansului, fiind tradusă la noi, excelent ca de obicei, de Ruxandra Toma.

Că tot vorbeam zilele trecute de provocarea celor de la Nemira (#ReadingChallengeNemira) din luna aprilie, în care trebuie să citim o carte despre cărți, povestirile din acest volum, sau cel puțin două dintre ele, s-ar încadra perfect la această categorie, King alegând să-și contureze propriile narațiuni în jurul unor oameni pasionați de lectură și scris. Lumea cărților nu îi este străină lui King, să ne aducem aminte de hit-ul Misery, care urmărește peripețiile unui autor de succes ce este sechestrat de fanul său numărul unu. Dacă nu ați citit-o deja, musai să o faceți, este un thriller excelent, eu l-am devorat de două ori deja și presimt că peste câțiva ani o să îl mai citesc încă o dată.

Și până să revenim la colecția noastră de povestiri din Un strop de sânge, vreau să vă recomand și volumul Anotimpuri diferite, ce conține, tot așa, patru povestiri tare faine. Ideea e că King scrie romane minunate, dar și povestirile sale sunt închegate, cu personaje bine conturate și narațiuni captivante. Excepție nu face nici Un strop de sânge, care, așa cum au spus-o și Kirkus Reviews, este „O nouă lovitură de maestru!„.

În calitate de bibliofil asumat, m-am simțit răsfățată de aceste povestiri, într-una din ele fiind vorba de un scriitor de încearcă să își scrie marele roman, iar în alta de un miliardar ce angajează un adolescent să îi citească. Tocmai de aceea acest volum ar fascina orice bibliofil ce iubește să citească povești unde cartea este un element central.

Volumul este format din următoarele nuvele: Telefonul domnului Harrigan, Viața lui Chuck, Un strop de sânge și Șobolanul. Toate patru sunt bune, trei dintre ele fiind pentru mine chiar foarte bune.

În Telefonul domnului Harrigan întâlnim un pensionar miliardar ce decide să își petreacă ultima parte a vieții într-un orășel uitat de lume. Acolo, John Harrigan, pensionarul în cauză, îl angajează pe Craig, un adolescent cu o dicție bună, să îi citească pentru că ochii săi îl cam lasă după doar câteva pagini. De patru ori pe an, domnul Harrigan îl trimite lui Craig câte o felicitare și un bilet la loto în valoare de 1 dollar. Cu unul dintre aceste bilele Craig câștigă o sumă destul de importantă, și decide să îi cumpere domnului Harrigan un telefon mobil. Ce se întâmplă după nu vă pot spune, trebuie să aflați voi citind povestirea, dar o să vă zic doar că acest telefon poate să semnifice mai mult decât un dispozitiv de comunicat, în joc intrând chiar destinul însuși și o moarte mai mult sau mai puțin accidentală.

Aceasta a fost povestirea mea preferată, captivându-mă încă de la primele pagini. Nu au avut cum să nu îmi placă multitudinea de referințe literare și recomandări pe care King le-a presărat de-a lungul povestirii, lucru pe care acesta l-a făcut de-a lungul întregului volum de altfel. Mi-a și notat câteva dintre cărțile și filmele menționate în carte, având încredere deplină în gusturile maestrului.

P.S. Pe blogul celor de la Nemira găsiți și un mic fragment din această nuvelă.

Următoarea povestire este Viața lui Chuck, care deși începe tare bine, nu a fost în totalitate pe gustul meu, nu pentru că nu ar fi scrisă bine, ci pentru că am rezonat eu mai puțin cu ea. Dintre toate cele patru nuvele, aceasta este povestirea ce mi-a plăcut cel mai puțin, dar tot a fost o plăcere să o citesc.

Așa cum îi zice și titlul, această povestire ne spune, în ordine cronologică inversă, viața unui individ pe nume Chuck, căruia i se pun afișe peste tot în oraș despre pensionarea sa de la bancă. Povestirea este împărțită în trei secțiuni, fiecare focusându-se pe alte personaje, atât pe Chuck însuși, cât și pe alți oameni ce au sau nu legătură cu el.

Cea mai stufoasă povestire este cea ce dă și titlul volumului, un strop de sânge constituind chiar și un element central al poveștii. Ceea ce face această povestire și mai specială este apariția lui Holly Gibney. Dacă sunteți fani Stephen King atunci cu siguranță o știți pe Holly, personaj introdus pentru prima dată în seria Bill Hodges. Și de la un simplu personaj secundar, Holly a ajuns să aibă propriul roman – Străinul – și uite că acum a fost revitalizată din nou pentru încă o aventură.

Că tot am pomenit de Străinul, și această povestire merge pe același tipar, unde forțele supranaturale intervin în viața de zi cu zi. Totul se declanșează cu o bombă ce explodează la o școală, luând viețile a multor elevi și profesori. Nimeni nu știe cine ar putea fi criminalul, dar Holly observă că e ceva în neregulă cu reportul ajuns primul la scena crimei. Să fie el ucigașul sau cumva îl cunoaște el pe criminal, acoperindu-i urmele?

Trebuie să recunosc că mi-a plăcut mai mult această povestire decât romanul Străinul, poate pentru că e o narațiune mai scurtă și mai condensată, iar elementele sângeroase nu au avut atât de mult spațiu să se lăfăie. Cert e că am început să prind tare drag de Holly Gibney, pe care sper să o mai întâlnesc și pe viitor în alte povestiri sau, de ce nu, în vreun alt roman intrigant.

Povestirea ce completează volumul este Șobolanul, pe care au am citit-o pe nerăsuflate. Aici îl avem Drew Larson, un scriitor de proză scurtă, care în sfârșit crede că poate să își scrie marele roman. Pentru a se putea concentra mai bine, Drew petrece câteva săptămâni la cabana tatălui săi din munți. Acolo, inspirația vine, dar pentru a-și termina capodopera, Drew trebuie să facă un pact cu diavolul, lucru ce poate avea consecințe foarte grave atât pentru el, cât și pentru oamenii din jurul său.

Mi-a plăcut tare mult această povestire, care înglobează perfect stilul lui King, unde fluiditatea narațiunii este întreruptă doar de elementele supranaturale.

Cred că acest volum constituie alegerea perfectă pentru cine vrea să facă cunoștință cu stilul lui King, fiind în același timp un răsfăț pentru toți cei ce îi iubesc deja scrierile. Nu vă așteptați să găsiți o scriitură metaforică și îmbârlicată, ci o narațiune fluidă și captivantă, cu personaje bine conturate și elemente ce sfidează cotidianul anost. Pentru mine a fost o lectură tare plăcută, pe care am savurat-o în câteva zile și care mi-a oferit câteva ore de desfătare literară de excepție. Oh, și vestea bună e că toate cele patru nuvele vor fi adaptate pentru micul și marele ecran, atât de Netflix, cât și de HBO sau alte studiori de producție.

Un strop de sânge de Stephen King a apărut în colecția Armada la Editura Nemira și este disponibil aici.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s