Recenzie „Ultimul mesaj” de Laura Dave

Nu aveam cum să ratez ediția din luna aprilie a Clubului de Lectură Litera mai ales pentru că alegerea se mulează pe genul thriller & mystery. Ultimul mesaj de Laura Dave este un roman de suspans, o dramă de familie și un mystery cu și despre fugari.

„Protejeaz-o.„ – Totul începe de la acest scurt și concis bilet lăsat de Owen Michaels noii sale soții. Îndemnul se referă la fiica acestuia din prima căsătorie, Bailey, o adolescentă de 16 ani, cu păr mov și o atitudine rebelă, care încă nu se împacă prea grozav cu mama vitregă, Hannah Hall.

Owen dispare pur și simplu, ca urmare a descoperirii unei scheme de fraudă la compania la care lucra. Șeful său este arestat, dar Owen încă este nevăzut, aruncând un nor de îndoială în ceea ce privește nevinovăția sa cu privire la miliardele de dolari ce ar fi fost delapidate. La ușa Hannahei bate FBI, care îi aduce nu numai neliniștire, cât și îndoiala cum că Owen nu ar fi cine a crezut ea că este. Cheia dezlegării acestui nou puzzle este chiar Bailey, pe umerii căreia cade toată presiunea, aceasta trebuind să își aducă aminte de niște evenimente avute loc cu 12 ani în urmă, în Austin, Texas. Așa că Hannah și Bailey sunt nevoite să lucreze împreună și să se bazeze una pe cealaltă pentru a încerca să afle cine este cu adevărat Owen Michaels.

Mi-a plăcut cartea, a fost o lectură rapidă, antrenantă și cu mult suspans și mister. Bineînțeles că nu au lipsit nici răsturnările de situație, fiecare nou capitol venind cu ceva nou ce a îmbogățit intriga. Cartea este în principal o dramă de familie, unde elementul cheie este sacrificiul pentru cei pe care îi iubim cel mai mult. Pe lângă prezentul dispariției lui Owen și investigația lui Hannah și Bailey din Austin, volumul ne oferă și câteva capitole din trecutul lui Hannah și a lui Owen, momente în care, analizate acum de Hannah, decojesc latura ascunsă a bărbatului. Aceste scurte pasaje ne oferă astfel o portiță înspre cine este Owen cu adevărat, venind ca o întărire la noile informații aflate de echipa Hannah – Bailey din Austin.

Laura Dave reușește în 330 de pagini să construiască un captivant roman de investigație, cu un stil lejer, dar totuși tensionat, unde viitorul unei familii depinde de amintirile încețoșate ale unei adolescente confuze. Mă bucur că scriitoarea americană nu s-a lungit cu intriga cărții, reușind astfel să scape de elementele inutile și să ne ofere o poveste concisă și compactă, numai bună de savurat într-un weekend liniștit.

Recomand cartea celor ce sunt în căutarea unei lecturi mystery solide, cu personaje puține, dar bine creionate, cu o intrigă captivantă, răsturnări de situație și un final neașteptat. Și dacă aveți nevoie de încă un motiv pentru a o pune pe lista de lecturi, aflați că Ultimul mesaj a fost desemnată de către Goodreads cartea Mystery & Thriller a anului 2021.

Ultimul mesaj de Laura Dave a apărut în traducerea Mihaelei Serea la Editura Litera și este disponibilă aici.

P.S. Ultimul mesaj este disponibilă cu 40% reducere și transport gratuit pe site-ul celor de la Litera până în 27 aprilie, cât este discutată la Clubul de Carte Litera.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s