Recenzie „13 la cină” de Agatha Christie

Pentru #provocareaAgathaChristie am ales ca luna aceasta să citesc una dintre noile reeditări ale raftului Agatha Christie al Editurii Litera, și anume 13 la cină. Aceasta este cea de-a noua carte din seria Hercule Poirot, fiind lansată pentru prima dată în 1933. Ceea ce e interesant este faptul că pentru prima ediție, cea din UK, Lord Edgware DiesMoartea Lordului Edgware – dar pentru ediția din SUA, cartea este redenumită în Thriteen At Dinner13 la cină – nume ce a și rămas mai apoi. Se prea poate ca din motive de publicitate să se fi schimbat numele, cu toate că e clar că cineva moare, iar aceea persoană este chiar Lordul Edgware, și asta nu foarte târziu în poveste.

Jane Wilkinson este o actriță din America, căsătorită cu Lordul Edgware, care îi cere ajutorul lui Hercule Poirot pentru a-l convinge pe soțul său să îi acorde divorțul. Această rugăminte neobișnuită și care de altfel nu intră în atribuțiile marelui detectiv belgian, este făcută după ce actrița s-a lăudat în gura mare că vrea neapărat să scape de bărbatul de care s-a înstrăinat de luni bune, fie pe cale amicabilă, fie printr-un deces al acestuia. Iar atunci când acesta este găsit îngunghiat în biblioteca proprie, toată lumea își îndreaptă acuzele asupra lui Jane. Însă ce te faci când actrița are un alibi perfect, fiind la o cină cu 13 persoane care susțin că aceasta nu a părăsit deloc incinta în intervalul în care ar fi avut loc crima. Ba mai mult, Jane nu mai avea nici un motiv pentru a-l ucide pe Edgware, acesta declarandu-i lui Poirot cu câteva ore înainte să moară, că în urmă cu 6 luni îi scrisese o scrisoare lui Jane prin care o înștiința că acceptă să îi acorde divorțul, însă aceea scrisoare nu a ajuns niciodată la actriță.

În joc intră și moartea suspectă a lui Carlotta Adams, o altă actriță cunoscută pentru piesele sale în care îi imită pe figurile de bază ale lumii aristocratice, printre care se numără și Jane Wilkinson. Cine a interceptat scrisoarea sau l-o fi mințit Lordul pe Poirot? Și până la urmă, cine l-a ucis pe acesta și de ce? Are vreo legătură moartea sa cu cea a actriței Carlotta Adams? La aceste întrebări și multe altele veți afla răspunsurile dacă citiți cartea, care promite o adevărată provocare pentru istețimea celulelor cenușii ale lui Hercule Poirot.

„Activitatea mentală este atât de interesantă, atât de stimulantă! Folosirea celulelor cenușii este o plăcere mentală. Doar ele sunt singurele în care putem să ne încredem pentru a ajunge la adevăr…„

Mi-a plăcut cartea, am devorat-o în vreo două-trei șederi fiind captivată de stilul inconfundabil de povestitoare al Agathei Christie. Pe lângă cazul ingenios cu care scriitoarea britanică ne răsfață, volumul delectează cititorul și cu dinamica magnizantă dintre Hercule Poirot și Căpitanul Hastings, replicile celor doi fiind cu adevărat savuroase. Hastings este și naratorul cărții, astfel că lectura se bucură și de câteva picanterii presărate de-a lungul cărții legate de relația dintre cei doi și felul în care aceștia se ciondănesc mereu.

„O crimă poate fi o operă de artă, iar un detectiv, un artist.„

Dacă am ghicit criminalul? Ținând cont de faptul că i-am suspectat pe toți, nu prea, și asta datorită ingeniozității Agathei, care își afirmă din nou statutul de Regina Crimei. Totul a fost orchestrat la perfecție de marea doamnă a literaturii polițiste, aceasta reușind să pună în scenă un nou mister greu de descifrat, chiar și pentru marele Poirot, care a avut nevoie de ajutorul unui necunoscut de pe stradă pentru a dezlega puzzle-ul crimei. Recomand cartea atât celor ce îndrăgesc cazurile Agathei, ci și celor ce sunt în căutarea unei lecturi antrenante, cu mister și suspans, personaje bine creionate și un caz de crimă ce se învârte în jurul lumii aristocrate engleze.

13 la cină de Agatha Christie a apărut în traducerea Ileanei Iorga la Editura Litera și este disponibilă aici.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s