Dacă și vouă, ca și mie, vă plac romanele antrenante, cu multe răsturnări de situație și momente limită, atunci Pasagerii este alegerea ideală. John Marrs construiește un thriller captivant, alert, cu o premisă excelentă și un final neprevăzut.

Alegerea din săptămâna aceasta pentru un nou blog tour dedicat literaturii crime este un roman semnat de jurnalistul John Marrs, de care care mai avem tradus în limba română la Editura Trei și volumul Suflete pereche. La fel ca și în Suflete pereche, Pasagerii urmărește un scenariu fictiv cu tente de science fiction, ce cu siguranță se poate întâmpla într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat de realitatea de azi.
Pasagerii ne spune povestea unei societăți tehnologizate, care decide să înlocuiască mașinile tradiționale, cu volan și pedale, cu unele ce se conduc singure, unde cetățeanul doar stă în spate, iar mașina face toată treaba. Un fel de taxi, dar fără șofer. Aceasta decizie pare să fi redus drastic numărul accidentelor rutiere, și asta pentru că pe fiecare automobil sunt amplasate o mulțime de camere cu senzori ce previn orice fel de coliziune.
În puținele dăți în care se produc totuși accidente, o comisie analizează cutia neagră a mașinii și decide dacă a fost vina celor ce au suferit în urma coliziunii sau a vehicului. Într-o astfel de comisie este și Libby, care este obligată prin lege să participe pentru câteva zile la astfel de anchete. Într-una din zile însă totul se dă este cap. Mai multe mașini autonome preiau controlul cu ajutorul unui Hacker a vehiculelor și le spun pasagerilor să în puțin peste două ore urmează să moară.
Opt oameni sunt luați ostatici, iar comisia în care se află Libby trebuie să decidă pe cine dintre aceștia o să salveze. Sună interesant, nu-i așa?
„- Oamenii ucid oameni de la Cain și Abel încoace, ar fi trebuit să știți asta cu toții, oameni buni, a bombănit Jack. Și îmi pare rău că trebuie s-o spun, dar treaba asta va continua generații întregi de-acum înainte, până când n-o să mai rămână nimeni pe lume care să ucidă sau să fie ucis.„

Romanul lui Marrs are toate ingredientele unei lecturi captivante: o intrigă bună, o execuție a acesteia pe măsură, un ritm alert, capitole scurte, personaje ce ascund secrete, un hacker ce se joacă de-a Dumnezeu și un final cu multe răsturnări de situație. Pe tot parcursul cărții tensiunea este la cote maxime, astfel că cu greu te poți opri din citit.
Cele opt personaje cative sunt creionate foarte bine de narator, acesta aducând laolaltă o vedetă de televiziune apusă, o tânără însărcinată, o femeie abuzată de soț, un emigrant fără acte, un cuplu căsătorit și un bărbat ce vrea să se sinucidă. Reacțiile acestora sunt filmate și transmise la televiziuni și pe internet, astfel că situația ia o amploare mondială, de unde se pot observa diferitele caractere umane, care simpatizează cu ostaticii sau care îi condamnă.
Tare mult mi-a plăcut cartea, a fost o lectură ce a curs repede, ce poate fi privită și ca o satiră a societății ce pune accent mult prea mult pe tehnologie. Moralitatea și multitudinea de fețe ale acesteia centralizează romanul în esență, iar suspansul nu părăsește în nici un moment paginile acestui thriller palpitant.
Recomand cartea tuturor amatorilor de thrillere bune, acest roman având nu doar o intrigă captivantă, dar și întreaga execuție a acesteia este una la înălțime, cu personaje credibile, tensiune și ritm din plin și un final satisfăcător.
Pasagerii de John Marrs a apărut în traducerea Mihaelei Apetrei la Editura Trei și este disponibil aici.
