„Poveștile bufniței. Pisoiul care se temea de orice” de Eric-Emmanuel Schmitt – un deliciu despre curaj pentru cititorii de toate vârstele

Cu toții cred că am auzit de Eric-Emmanuel Schmitt, fie i-am citit una dintre nenumăratele sale cărți traduse la noi la Humanitas Fiction, fie i-am văzut cărțile prin librării sau pe internet. Scriitorul belgian este cunoscut pentru poveștile sale emoționante, unde sufletul cititorului se încarcă cu speranță sau frumos. Ei bine, în urmă cu câteva zile am avut ocazia de a-i cunoaște stilul de povestitor pentru copii a lui Schmitt. La Humanitas Junior a apărut în urmă cu puțin timp Pisoiul care se temea de orice, primul volum dintr-o trilogie numită Poveștile bufniței. Acest proiect este menit să îi învețe pe cei mici despre concepte cheie cum ar fi curajul, libertatea sau respectul.

Cartea ne spune povestea lui Fortunio, un pisoiaș cu blană neagră, presărată cu câteva steluțe albe, care este tare supărat pentru că nu are curajul fratelui său, Charly. Nu poate sări de pe acoperișuri sau participa în orice fel de competiție cu Charly, așa că Fortunio mai mereu varsă câteva lacrimi din micuții săi ochișori verzi. Așa că îi cere ajutor bunicii, care îl îndrumă spre bufnița Minerva, cea mai înțeleaptă dintre viețuitoarele pădurii.

Însă, dacă Fortunio se aștepta la o rezolvare rapidă și o doză zdravănă de curaj, ei bine, acesta dă peste o bufniță plină de întrebări care îi dau de gândit blănosului și care vor scoate la suprafață adevăratul curaj. O întâmplare nefericită cu surioara sa îl face pe Fortunio să fie nevoit să își înfrângă temerile și să capete curaj în propriile forțe.

„- Nu se poate să ai curaj fără să-ți fie frică. Curajul apare abia pe urmă: înseamnă să-ți birui frica.„

Tare mult mi-a plăcut cartea, am citit-o deja de câteva ori și de-abia aștept ca bebelina mea să îi înțeleagă și mesajul înălțător, nu doar să admire ilustrațiile captivante. Eric-Emmanuel Schmitt scrie un text blând și simpatic, ce prinde viață datorită talentului ilustratoarei Barbara Brun, astfel că cititorii de toate vârstele se pot bucura de o lectură fascinantă despre curaj. Ca mare iubitoare de pisici, volumul câștigă puncte bonus pentru portretizarea atât de prietenoasă a acestor blănoase animale.

Schmitt se inspiră din Antichitate și împrumută simbolul filozofiei, bufnița ghidându-i pe cei mici în încercarea de a reflecta și experimenta cu diferite concepte importante, acest prim volum focusându-se pe curaj. 

„- A-ți asuma riscuri pentru o cauză greșită nu e totuna cu curajul, ci cu prostia sau lăudăroșenia.„

Cartea este un deliciu pentru toții fanii lui Schmitt și o adevărată încântare pentru micuții cititori. Se poate citi seara, înainte de culcare, în grup la grădiniță sau se poate face cadou oricărui iubitor de pisici. Fie că aveți 4 ani sau 100, lectura acestui volum vă va lumina ziua, vă va învăța despre curajul adevărat și vă va fascina cu ilustrațiile cu blănoșii simpatici.

Poveștile bufniței. Pisoiul care se temea de orice de Eric-Emmanuel Schmitt a apărut în traducerea Iustinei Croitoru la Humanitas Junior și este disponibilă aici.

Publicitate

Un gând despre “„Poveștile bufniței. Pisoiul care se temea de orice” de Eric-Emmanuel Schmitt – un deliciu despre curaj pentru cititorii de toate vârstele

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s