Ce trebuie să conțină cărțile pentru copii? Ilustrații atractive, personaje ce imită într-un mod animat caracteristice umane și un mesaj ce îi ajută pe cei mici în diferite situații. Asta conțin și ultimele noutăți pentru pitici de la Editura Univers.

Avem cinci volume ce aparțin colecției Unicorn Univers și o carte ce îmbogățește colecția Unicorn, toate destinate micuților de până în opt ani. Toate cele șase cărți atrag cititorii de toate vârstele prin ilustrații colorate și pline de viață, portretizând atât animale din pădure, cât și copii sau fructe. Însă, ceea ce este cel mai important, este mesajul pe care fiecare volum îl ascunde în spatele textelor simpatice.
Avem lecții despre bullying, despre timiditate, gelozie, tristețe sau frici, aceste cărți venind în ajutorul părinților care vor să crească copii fericiți și sănătoși. Cărțile sunt un bun mod de a-i învăța pe copii despre lumea înconjurătoare, despre emoții și mai ales, despre felul în care putem să le abordăm, înțelege și stăpâni.
Vă las mai jos câteva cuvinte despre fiecare volum, eu le-am parcurs pe toate cu mare plăcere și cu siguranță le voi citi și bebelinei mele atunci când va crește.

Învinge-ți teama, alungă umbrele!
În colecția Unicorn Univers găsim un volum special pentru a-i ajuta pe părinți să le vorbească copiilor despre frici și despre cum putem să le depășim. Scris de Uli Geibler, volumul ne duce în cabinetul doctorului Dolofănel care este asaltat de simpaticele animale din pădure în legătură cu fricile lor diverse. Ariciului îi este teamă să își exprime sentimentele față de cea dragă, girafei îi e frică să meargă pe bicicletă, unei găinuși îi este frică să se joace elasticul și așa mai departe. Doctorul însă vine în ajutorul acestora cu cel mai bun sfat: să aibă curaj să sară peste umbrele fricii, pentru că cine nu îndrăznește, nu câștigă.
„Dacă veți reuși să săriți pentru umbre, veți vedea cât de bine vă veți descurca!„


Astfel, animalele prind curaj și încearcă să facă lucrurile la care se gândesc de ceva vreme. Asemănarea între umbre și necunoscut este o alegere extrem de potrivită din partea scriitorului neamț, acesta reușind să ilustreze cu delicatețe lucrurile ce îi sperie pe cei mici. Animăluțele prietenoase din pădure dau exemplul perfect pe care cei mici îl pot urma în propriile încercări de zi cu zi.
De ilustrații s-a ocupat Gunther Jakobs, care dă viață lumii pline de culoare și animație unde curajul învinge teama, iar bucuria alungă frica.
Învinge-ți teama, alungă umbrele! a apărut în traducerea Marilenei Iovu și reprezintă lectura perfectă prin care cei mici pot să învețe să treacă peste propriile frici și temeri. Cartea o găsiți aici.


Nu îndrăznesc să-ți vorbesc
Tot din aceeași categorie ca volumul Învinge-ți teama, alungă umbrele!, cartea scrisă de Shannon Anderson abordează un subiect delicat pentru cei mici, timiditatea. Mulți pitici se confruntă cu teama de a vorbi cu altcineva, părinții fiind singurii în care aceștia cred că se pot încrede. Însă, cu puțin curaj și multă răbdare, cei mici se deschid față de lumea exterioară și încep să socializeze.

Volumul colorat ilustrat de Hiroe Nakata ne-o prezintă pe Shelli, care nu îndrăznește să salute nicio persoană cu care se intersectează, asta în ciuda faptului că vrea din tot sufletul să o facă. Vede că câinele ei, Barnabus, nu are nici o problemă în a-și face prieteni de tot felul. Așa că micuța Shelli își va face curaj și va vorbi cu cei din jur.
Foarte simpatic este volumul, fiind un material de real ajutor pentru părinții ai căror copii se confruntă cu timiditate, sau care vor să îi învețe pe cei mici să fie mai empatici față de ceilalți copii care ar putea fi mai timizi.

Nu îndrăznesc să-ți vorbesc este tradus de Ana Irimescu și face parte din colecția Unicorn Univers, fiind o lectură în versuri, jucăușă și prietenoasă pentru cei mici. Cartea o găsiți aici.

Tati e al meu!
Cum facem când copiii sunt geloși pe un părinte sau pe un lucru? Ilan Brenman scrie un text ce discută exact acest aspect cu care mulți părinți se confruntă. Două fetițe se bat pentru atenția tatălui, care la un moment dat se rupe în două. Acum, cele două fetițe nu se mai pot juca cu tatăl lor, pentru că doar jumătate din el nu poate face nimic.

Cartea ilustrată de Mayana Itoiz abordează astfel necesitatea celor mici de a împărți, o importantă piesă din construcția omului, fără de care copiii cresc egoiști și încăpățânați.
Tati e al meu! este tradus de Mihaela Anton și face parte tot din colecția Unicorn Univers, fiind lectura plină de umor și fantezie despre importanța de a împărți. Cartea o găsiți aici.


O pară, altă pară și o portocală
Cu cât mai mulți, cu atât mai bine – aceasta ar putea fi deviza volumului scris și ilustrat de Anna McGregor, care se învârte în jurul prieteniei și a modului în care ne raportăm la un nou membru al grupului.

Îi avem pe Para Mică și pe Para Mara care se distrează de minune împreună. Însă, atunci când Portocala li se alătură, jocurile lor în doi sunt date peste cap, Para Mare se simte lăsată pe dinafară și decide să plece. Aceste personaje amuzante fac deliciul poveștii, care în esență dau celor mici o lecție importantă despre cum să păstrezi o prietenie atunci când simți că ai fost înlocuit.
Volumul tradus de Carmen Scarlet este lectura ideală pentru a-i amuza pe cei mici și pentru a-i învăța despre prietenie și multiplele ei stagii. Cartea o găsiți aici.

Ce fac când sunt tristă?
Din păcate, tristețea este o emoție de care nu ne putem ferii copiii, oricât de mult am încerca. Dar putem să îi facem să se simtă mai bine, așa cum ne ajută și Nanna Nebhover în acest volum.


Ela este foarte tristă pentru că i-a dispărut animăluțul ei de pluș. Nimic nu o poate consola, lacrimile curgând șiroaie pe obraji. Celelalte animale din pădure încearcă să o înveselească, spunându-i ce îi face pe ei să treacă peste tristețe.
Ilustrat de Eleanor Sommer și tradus de Marilena Iovu, volumul este un colorat și animat ghid pentru părinți ce îi îndrumă în situațiile nefericite prin care trec copiii. Cartea o găsiți aici.


Sunt un elf
În acest volum, Alec Blenche ridică o întrebare extrem de importantă: „Oare căpcăunii se nasc căpcăuni din părinți căpcăuni sau se întâmplă ceva cu ei și ajung să fie așa?„ În viziunea acestuia, căpcăunii sunt bătăușii, agresorii, ce prin cuvintele lor rănesc pe alții ce poate nu arată sau nu se comportă ca ei.

Un băiețel cu părul roșu și urechile mari este tot mereu agresat verbal de cei din jur pentru felul în care arată. Alinare își găsește în lumea cărților, unde se imaginează că este primit cu brațele deschise de elfii lui Tolkien. Iar atunci când descoperă puterea cărților, totul se schimbă.
Ilustrat de Ionuț Robert Olaru, volumul îi invită pe cei mici la visare, la o lume fără bullying, unde cărțile ne aduc împreună. Bucuria de a citi este un element cheie, astfel că cei mici sunt încurajați să citească, să fie prietenoși și să fie mândri de caracteristicile lor speciale. Cartea o găsiți aici.



Un gând despre “Ilustrații colorate, personaje simpatice și lecții despre tristețe, frică, gelozie sau bullying în 6 cărți noi pentru pitici de la Editura Univers ”