Recenzie „Autograf” de George Arion

Astăzi avem parte de un blog tour special, ce nu ne duce pe coasta nordică, nici în vreun sătuc uitat din Marea Britanie, ci poposește la noi, în micuța ogradă românească. Ba mai mult, cartea nu este un thriller obișnuit de cinci sute de pagini, ci un volum ce conține piese de teatru. Și da, normal, piesele sunt polițiste, doar cum altfel 😉

Îl avem în față pe marele George Arion, considerat de mulți cititori și critici ca fiind cel mai bun scriitor de mystery & thriller de la noi. Citind câteva opere de-ale sale, nu pot să neg această afirmație, Andrei Mladin cucerindu-mă de la primul volum al seriei, Atac în bibliotecă. Autograf este cel mai nou volum semnat de acesta, lansat cu un public numeros zilele trecute la Bookfest București.

Cartea conține șapte piese, catalogate drept mortale, o farsă și două monologuri. Toate poartă amprenta genului polițist, așa că se citesc ușor și repede, și, între noi fie vorba, sunt și tare tare faine.

Dar zic să le luăm pe rând. Prima categorie, cele șapte piese mortale sunt poveștile clasice polițiste, cu o crimă și un criminal (sau mai mulți). Scena crimei sau Caruselul ucigașilor, Amintiri din livada cu meri, Misterul unei nopți cu viscol, Două kilograme de heroină, Revelion cu poștașul, La capătul răbdării și În labirint sunt cele șapte piese cu acțiunea ce se desfășoară fie pe pământ românesc, fie în străinătate.

Scena crime sau Caruselul ucigașilor este singura piesă pe care o știam, și asta după ce am ascultat-o în format de teatru radiofonic, anul trecut, pentru provocarea crime fiction 2021. Distribuția piesei este una de zile mari, cu Mircea Albulescu, Virginia Mirea sau Eugen Cristea. Aceasta este o tragi-comedie polițistă într-un act și cinci cadavre ce abundă în umor, ironie și mult mister.

Amintiri din livada cu meri este o piesă cu două personaje, iar Misterul unei nopți cu viscol are trei personaje. Acestea două sunt preferatele mele, având o atmosferă perfectă pentru o intrigă cu suspans. Nici Două kilograme de heroină nu este mai prejos, fiind foarte antrenantă. Cât despre Revelion cu poștașul, numai de bine, fiind o piesă pur românească aș zice. La fel este și În labirint, unde, big surprise, îl regăsim pe Andrei Mladin. Aceasta nu este însă orice piesă, ci un libret de operă, cu replici pentru cor și mult dramatism.

„La teatru te prinzi de la bun început cine e mincinos, care e zgârcit sau gelos, care e laș sau puțin îi pasă de moarte. Acolo, orice individ e ca pus sub o lupă și înțelegi din câteva replici cum îi e firea.„

Administratorul este o farsă / comedie, unde se regăsesc tipologii umane clasice. M-a dus cu gândul la felul în care erau rânduite lucrurile pe vremea comunismului, cu multă hărmălaie, și democrație mai deloc.

Ultimele piese sunt două monodrame, Autograf și Actrița, ambele fiind scrise special pentru Eugen Cristea, respectiv Cezara Dafinescu. Fun fact – eu am văzut spectacolul cu marea actriță Cezara Dafinescu în urmă cu mulți ani și vai cât mi-a plăcut, așa că a fost o surpriză minunată să citesc piesa după atâta timp.

Toate piesele mi-au plăcut, pe toate le-am citit cu mare plăcere, teatrul lipsindu-mi tare mult în acești ultimi ani tulburi. George Arion nu scrie teatru doar pentru a mai bifa încă un registrul creativ, ci scrie teatru polițist de cea mai bună calitate. Recomand cartea celor ce vor să evadeze din cotidianul anost pentru o lectură antrenantă, cu mult umor, negru și clasic, ironie, suspans, mister și crime și personaje savuroase.

Autograf de George Arion a apărut la Crime Scene Press și este disponibil aici.

Romanul se bucură în aceste zile și de un blog tour printre cititori înfocați de mistery & thriller, așa că vă invit și pe blogurile lor pentru a putea citi și părerile lor cu privire la carte: Literatura pe tocuriBiblioteca lui LiviuCărțile mele și alți demoniAnca și cărțileAnalogii-AntologiiFalled și Citește-mi-l.

Publicitate

3 gânduri despre “Recenzie „Autograf” de George Arion

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s