„Dispariția” de Catherine Steadman – un popcorn thriller cu și despre Hollywood

A popcorn thriller, anyone? 🍿

Dispariția este cel mai nou mystery & thriller de la Editura Nemira, fiind ultima carte a scriitoarei Catherine Steadman. De la aceasta a mai apărut în colecția Armada și Ceva în apă, un roman ce a propulsat-o pe englezoaică în topul bestsellerurilor internaționale.

Dispariția ne duce pe urmele unei actrițe britanice, Mia Eliot, ce pare să fi dat lovitura cu cel mai nou film al ei, Eyre. Cu o nominalizare la Premiile BAFTA în așteptare, Mia merge la Los Angeles pentru câteva audiții importante. Și dacă pe plan profesional totul merge ca pe roate, în viața personală lucrurile nu sunt așa de roz. George, prietenul ei de ani de zile, se desparte de ea fără nici o scuză.

Cu inima frântă, dar cu o ambiție de neclintit, Mia speră la o nouă etapă în viața ei, mai bună, mai prosperă. La una dintre audițiile din LA, Mia face cunoștință cu Emily, cu care pare să aibă multe lucruri în comun. Însă, la puțin timp după aceea, Emily dispare. Mia încearcă să dea de urma ei, dar descoperă o încrengătură de secrete și intrigi ce sfidează scenariile ficționale de la Hollywood.

„Toată lumea de azi este obsedată. Și nu de muncă. De succes. Știi cum e. De orice fel. Nu am avut nici măcar o conversație despre un film vizionat sau despre o piesă de teatru apreciată, totul se rezumă la achiziții, ca o acumulare de terenuri. Pentru proprietate intelectuală, pentru control narativ, pentru orice fel de control: să ajungi să joci un rol doar pentru a avea posibilitatea să joci și altele, ca să fii nominalizat, ca să obții roluri mai mari, ca să ajungi producător executiv și toate… ad infinitum. O cursă nebunească… Este ca în perioada de Black Friday, când sunt reduceri. Mai mult, mai mult, tot mai mult.„

Mi-a plăcut cartea, a fost o lectură antrenantă, cu suspans și mult mister. Nu este chiar un roman thriller terifiant, dar au fost câteva momente tensionate ce țin cititorul cu sufletul la gură. Mi-a plăcut subiectul ales, Hollywood-ul având atât o parte glamouroasă, cu succes și ținute șic, dar și o parte întunecată, unde actorii în ascensiune ar face orice pentru rolul vieții.

Nu au lipsit nici picanteriile din spatele ușilor închise ale celebrităților, care, așa cum poate unii dintre noi ne imaginam deja, pun de multe ori o fațadă doar de ochii lumii. Lumea showbiznisului este ca un lac unde la suprafață totul este lin și minunat, dar în adâncime adăpostește vietăți periculoase, ce te pot trage în adâncuri.

Catherine Steadman este și ea actriță, fiind cunoscută mai ales pentru rolul din Downton Abbey. Tocmai de aceea, aceasta a putut să se folosească de propria experiență profesională pentru a scrie un mystery captivant și credibil. Personajul Miei este construit după tiparul protagoniștilor de la Hollywood, cu multă voință, dar și cu alegeri greșite ce o bagă în belele. Nu lipsesc răsturnările de situație, iar finalul este, deși previzibil pentru mine, bine executat.

Dispariția este un popcorn thriller, cu momente tensionate, cu ritm alert și o derulare fluidă și rapidă, exact ca un film sau serial de la Hollywood. Cartea ne prezintă fața neagră a acestei industrii irezistibile, putând fi catalogat chiar și sub emblema genului noir, unde atmosfera este principalul pion. Recomand cartea tuturor ce vor o călătorie în inima Hollywoodului întunecat, unde producțiile de cinema ascund secrete și intrigi periculoase și unde un rol poate fi mai important decât viața însăși.

Am savurat cartea în câteva șederi, fiind o lectură perfectă pentru orice perioadă, fie vară, fie iarnă. Zilele acestea romanul este și subiectul unui incitant Insta tour marca Armada, așa că vă invit și acolo pentru mai multe păreri despre carte, cât și alte surprize minunate.

Dispariția de Catherine Steadman a apărut în traducerea lui Dan Doboș la Editura Nemira și este disponibilă aici. De asemenea, cartea este disponibilă și în format audio pe AudioTribe, în lectura Ștefaniei Ionescu-Darzeu, aici.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s