„O vară italiană” de Rebecca Serle – lectura perfectă de vară

Cred că am găsit cartea perfectă pentru vară, atât prin titlu sau copertă, cât și prin subiect ⛱ O vară italiană este o lectură romantică, ce se citește ușor și care pentru câteva ore te transpune cu totul pe Coasta Amalfi a Italiei, într-un mic sătuc turistic numit Positano. Acesta este cel de-al doilea roman de la Rebecca Serle pe care îl citesc, după ce în urmă cu aproape doi ani de zile mă bucuram de lectura relaxantă a volumului Peste cinci ani. I-am recunoscut stilul autoarei, a fost ca o revedere plăcută, cu o protagonistă aflată în impas emoțional, unde dragostea joacă rolul central.

Spre deosebire de Peste cinci ani, O vară italiană se focalizează pe dragostea unei fiice ce tocmai și-a pierdut mama, cea mai importantă ființă pentru ea și fără de care se simte pierdută. Katy are treizeci de ani, dar nu și-a petrecut prea multe zile departe de casă. Acum este căsătorită cu Eric, dar locuiește aproape de casa părinților, întotdeauna dând câte o fugă pe acasă. Totul este dat peste cap când Carol, mama ei, moare. Katy nu se poate aduna, nu își vede viața fără ea, ba chiar îi cere soțului o pauză pentru că își dă seama că nu el este cel mai important pentru ea, ci mama.

În această vară Katy și Carol trebuiau să plece într-o vacanță de vis în Positano, locul unde cea din urmă a petrecut o vară magică înainte de a-l cunoaște pe tatăl lui Katy. Dar cum Carol nu mai este, Katy decide să plece singură în Italia.

Positano este magic, este fermecător și este înviorător. Katy pare că prinde ceva viață în obraji, având-o pe mama sa mereu în gânduri. Dar totul ia o turnură neașteptată atunci când Carol își face apariția, în carne și oase, în Positano. Dar nu Carol care și-a petrecut ultimele luni de viață imobilizată la pat din cauza bolii, ci Carol tânără, fără griji, riduri sau copii. Ceea ce urmează este un sejur al regăsirii pentru Katy, cu evenimente imposibile și momente de reculegere.

Katy este un personaj tipic american, crescută în California, fără prea multe greutăți, ce mereu este ajutată de mama descurcăreață. Ai crede că încă nu și-a luat zborul din cuibul familiei, cu toate că este căsătorită deja de câțiva ani. Fără mama ei nu se poate descurca, nici mâncare nu comandă fără să o consulte. Așa că moartea ei coboară zidul siguranței și al certitudinilor și Katy este aruncată în apa adâncă a realității mature.

Atracția principală pentru mine nu a fost personajul lui Katy, nici călătoria ei spre vindecare, ci atmosfera creată. Rebecca Serle face o treabă excelentă în a te transpune direct pe Coasta Amalfi, în inima micuțului sat Positano. Aceasta descrie în detaliu mâncarea, plajele și soarele italienești cu multă ardoare, de parcă tu ai fi cel ce se află în acele momente acolo.

Acest roman este prima mea carte audio ascultată și trebuie să recunosc că mi-a plăcut extrem de mult. A ajutat și faptul că volumul este narat de Lauren Graham, cea ce o interpretează atât de bine pe Lorelai Gilmore. Vocea ei convinge încă de la primele pagini, iar talentul său dă viață cu adevărat lumii de vis din Positano. Eu am ascultat cartea în engleză, dar de câteva zile este disponibilă și în română, pe AudioTribe, narat de Ștefana Ionescu-Darzeu.

O vară italiană este lectura perfectă pentru aceste zile toride de vară și este un must-read pentru toți cei ce nu reușesc să meargă la soare și la plajă în concediu, putând cu ajutorul lui Rebecca Serle să petreacă câteva ore de vacanță de vis. Și dacă nu v-am convins eu, atunci poate o să o facă fetele minunate alături de care particip în aceste zile la un Instagram Tour dedicat volumului. Check it out pe Instagram, aici.

O vară italiană de Rebecca Serle a apărut în traducerea Alexandrei Florescu, în colecția Damen Tango la Editura Nemira, și este disponibilă aici.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s