Recenzie „Toți diavolii sunt aici” de Louise Penny

„Iadul este pustiu și toți diavolii sunt aici.„

Și asta nu a spus-o Louise Penny, ci Shakespeare, în piesa Furtuna. Dar cât de bine se potrivește această replică romanului de față. Toți diavolii sunt aici este un nou volum din seria ce îl are ca protagonist pe Inspectorul-șef Armand Gamache de la Secția de Omucideri a Poliției din Quebec, Canada. Acesta este, dacă vă vine să credeți, al șaisprezecelea volum al seriei, ceea ce, pentru mine, înseamnă că Louise Penny scrie foarte bine, foarte convingător, din moment ce a reușit să capteze atenția fugară a cititorilor moderni cu atât de multe volume ce se învârt în aceeași lume, cu aceleași personaje.

În prim plan îl avem pe Inspectorul-șef Armand Gamache, care se află la Paris împreună cu soția sa, Reine-Marie, pentru a fi aproape fiicei lor ce urmează să nască. Tot în capitala luminilor franceze ce află în Stephen Horowitz, nașul lui Gamache și cel ce i-a fost tată după ce acesta și-a pierdut părinții la o vârstă foarte fragedă.

Așteptarea micuței nepoate este tulburată de un eveniment teribil de nefericit, atunci când Stephen este călcat de o dubiță. Acesta ajunge în stare gravă la spital, iar Gamache și Reine-Marie descoperă că în luxosul său apartament se află un bărbat împușcat. La locul crimei cei doi dau peste un apartament răvășit, o victimă necunoscută și izul unui parfum neobișnuit, pe care aveau mai târziu să afle că este purtat de însuși șeful poliției din Paris, Claude Dussault. Și de aici începe încrengătura a ceea ce ascunde secrete, minciuni și trădări.

„Să nu vă încredeți în tot ce credeți.„

Tare mult mi-a plăcut cartea, nu a fost nici o problemă că nu am citit și celelalte romane ale seriei, naratoarea având grijă să dezvolte relației de rudenie dintre personaje, cât și să traseze, în mare, un contur al protagonistului francez. Inspectorul-șef Armand Gamache are toate calitățile unui protagonist redutabil, orfan, sub aripa protectoare a unui miliardar controversat și temut de mulți. Gamache este un excelent detectiv, acum având ocazia de a-și pune la încercare simțurile în imensul oraș parizian. Familia sa este pusă în pericol, așa că miza se dublează pentru Armand, care are parte de ajutorul inteligentei sale soții. Ba mai mult, ginerele său este fostul lui adjunct din Quebec, care de câteva luni lucrează la o corporație multinațională, ce pare să fie în centrul a întregii tevaturi criminale.

Romanul are parte de mult mister, suspans și răsturnări de situație. Ritmul este unul alert, așa că nici nu îți dai seama când zboară cele șase sute de pagini. Pe mine Toți diavolii sunt aici m-a convins să vreau să citesc întreaga serie, Louise Penny creionând un protagonist credibil și captivant. Și nu doar el este atracția volumului, ci întreaga sa familie, fiecare dintre ei, că vorbim de soție, ginere, fiu sau naș, având parte de un profil atent creat și dezvoltat.

Ancheta duce cititorul prin cotloanele întunecate ale Parisului, dar și în Turnul Eiffel sau în hoteluri de lux, naratoarea având grijă să folosească la maxim întreg potențialul vizual al capitalei Franței. Cu toate că Gamache operează în Canada, Parisul nu îi este străin, acest lucru simțindu-se în familiaritatea cu care își deapănă metodele detectivistice. Și dacă acțiunea se petrece în prezentul zilelor noastre, naratoarea ne umple golurile cu privire la unele momente cheie din viața Inspectorului-șef și a controversatului său naș.

Vă recomand romanul fie că aceasta este prima voastră întâlnire cu seria Armand Gamache, fie că deja îi cunoașteți dedesubturile, fiind în primul rând un thriller solid, o lectură antrenantă cu accente noir, personaje bine dezvoltate și o intrigă captivantă. Și vă mai dau un pont – deja s-a mai publicat încă un roman, al șaptesprezecelea, urmând ca următorul să fie lansat anul acesta și ceva îmi spune că Louise Penny nu se oprește aici, așa că avem cu ce ne delecta. Pentru mine aceasta este a doua întâlnire cu stilul scriitoarei Louise Penny, după ce anul trecut am devorat thriller-ul politic Stare de teroare, scris în colaborare cu Hillary Rodham Clinton. Două încercări, ambele extrem de reușite, ceea ce o face pe Louise Penny o scriitoare la care o să mă mai întorc și în viitor, cu speranța unei alte lecturi palpitante.

Toți diavolii sunt aici de Louise Penny a apărut în traducerea Ioanei Văcărescu la Editura Trei și este disponibil aici.

Romanul se bucură în aceste zile și de un blog tour printre cititori înfocați de mistery & thriller, așa că vă invit și pe blogurile lor pentru a putea citi și părerile lor cu privire la carte: Literatura pe tocuriBiblioteca lui LiviuCărțile mele și alți demoniAnca și cărțileAnalogii-AntologiiFalled și Citește-mi-l.

Publicitate

3 gânduri despre “Recenzie „Toți diavolii sunt aici” de Louise Penny

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s