Ușa ferecată este cel mai nou roman tradus la Editura Trei de la Ruth Ware, după volumele Unul câte unul, Moartea doamnei Westaway, Femeia din cabina 10, Jocul minciunii și Pădurea întunecată. Believe it or not, aceasta este prima mea întâlnire cu autoarea originară din Sussex, UK, despre care am auzit multe păreri bune. O aveam pe listă de multă vreme, dar cumva tot nu ajungeam la ea. Dar cu ocazia unui nou blog tour dedicat literaturii crime am reușit în sfârșit să îi citesc o carte.

Ușa ferecată îmbină misterul cu thrillerul și supranaturalul și tehnologia cu elementele gotice tradiționale. Rowan Caine dă din întâmplare peste un anunț de bonă tocmai în munții Scoției. Având nevoie de o schimbare, aplică. Este imediat contactată și invitată la un interviu, pe care îl trece cu brio. Așa că atunci când îi este oferită slujba de bonă internă, adică care să și locuiască în casă cu familia, o acceptă fără să clipească. Bineînțeles, ajută și faptul că salariul este cu mult peste medie, plus alte bonusuri materiale.
Însă, ceea ce o atrage ca un magnet este locuința spectaculoasă, ce duce cu gândul la castele gotice întunecate, dar care, înăuntru, este ultra modernă, cu comenzi vocale pentru orice și camere de supraveghere. Heatherbrae House este impunătoare și cuceritoare, dar după doar prima noapte, plină de mistere. Pașii din pod nu contenesc, dar entuziasmul unei așa oportunități câștigă. Dar, totul este pe cale să se complice atunci când Rowan este lăsată cu cele trei fete singură pentru o săptămână întreagă.
Încă de la începutul cărții știm că în casă are loc o crimă, una dintre fetele de care Rowan are de grijă moare. Nu știm care dintre ele, știm doar că bona este principalul suspect. Ba mai mult, întreg romanul este de fapt o scrisoare din partea lui Rowan adresată unui renumit avocat în speranța că acesta o va ajuta cu apărarea în fața judecătorului.

În această mega lungă scrisoare, Rowan îi povestește despre absolut tot, de la hainele pe care le purta, până la ce impresii și-a făcut la început, cât de dificile erau fetele sau prin ce peripeții a trecut. Am fost instantaneu captată în poveste, totul anunțând un thriller terifiant. Și chiar a fost, pe alocuri, dar nu în totalitate. Sfârșitul a fost mediocru, parcă toată atmosfera dezumflându-se chiar când trebuia să bubuie.
Capitolele sunt alerte și ușor de parcurs, misterul și suspansul fac o treabă excelentă, iar momentele de groază și supranatural pot băga spaima în orice cititor. Aș fi vrut un alt final, care să fie la înălțime cu tot parcursul enigmatic și întunecat și un deznodământ mai puțin previzibil. Dar, a fost o primă întâlnire de succes cu stilul lui Ruth Ware și cu siguranță o să mai citesc și alte cărți de la ea.
Personajul lui Rowan a fost dezvoltat bine, cu mici clișee. Dar totuși, cine naiba își lasă copiii, pentru o săptămână întreagă, pe mâinile unei bone în prima ei zi?? Știu că se pot accesa camerele de supraveghere din casă în orice moment al zilei, dar totuși, e prea far fetched. Lăsând asta la o parte, mi-a plăcut atmosfera casei, grădina interzisă din împrejurimi și trecutul ei misterios. Recomand romanul celor ce sunt în căutarea unui thriller solid, cu suspans și momente la limită, cu elemente gotice și supranaturale și o derulare rapidă a evenimentelor.
Ușa ferecată de Ruth Ware a apărut în traducerea Luminiței Gavrilă la Editura Trei și este disponibilă aici.

Romanul se bucură în aceste zile și de un blog tour printre cititori înfocați de mistery & thriller, așa că vă invit și pe blogurile lor pentru a putea citi și părerile lor cu privire la carte: Literatura pe tocuri, Biblioteca lui Liviu, Cărțile mele și alți demoni, Anca și cărțile, Analogii-Antologii, Falled, Citește-mi-l și Pălărisme.
Un gând despre “Recenzie „Ușa ferecată” de Ruth Ware”