Ce obții dacă basmelor din copilărie le presari grăunțe de umor, sex și violență? O lectură a naibii de savuroasă! Bill Willingham adună laolaltă unele dintre cele mai cunoscute și iubite personaje, le maturizează, le reîmprospătează și le reinventează, rezultând o poveste delicioasă pentru publicul matur.

Eroi în exil este primul volum al seriei de benzi desenate intitulată Basme. Ediția de față reunește primele cinci numere lunare, plus o mică povestioară la final. Seria a prins atât de bine, încât saga Basme cuprinde douăzeci și două de volume, cititorii din toată lumea fiind cuceriți de iscusința cu care Willingham repovestește basmele copilăriei. Acest prim volum tocmai ce a fost lansat la ART Grafic și sper eu, celelalte îi vor urma, Eroi în exil fiind cu adevărat o lectură de neratat pentru cititorii adulți.
Dar zic să le luăm cu începutul. Universul din saga Basme are loc în zilele noastre, când cunoscuții eroi din fabulele nemuritoare trăiesc printre oamenii de rând. Eroii au fost nevoiți să își lase tărâmurile lor fermecate și să fugă din calea unui terifiant și puternic Dușman. Aleg să își pun bazele în lumea noastră, în regiunea marelui oraș american, New York.


Albă-ca-Zăpada, Lupul cel Rău, Frumoasa și Bestia sau Barbă Albastră sunt doar câteva dintre personajele primului volum, care acum sunt puși în fața unui mister sângeros. Sora Albei, Roșie-Ca-Trandafirul, pare să fi fost implicată într-o teribilă tragedie. Apartamentul ei a fost găsit de Jack (din Jack și Vrejul de Fasole) răvășit și plin de sângele tinerei fete. Ca detectiv în avem pe Lup, care și-a scuturat hainele de hienă sfâșietoare și acum se dedică rezolvării fărădelegilor. Acesta împrumută taiorul clasicilor detectivi și încearcă, prin forță brută, doar cum altfel, să afle ce i s-a întâmplat Roșiei.


Avem așadar un (posibil murder) mystery, o anchetă detectivistică ce nu doar că ne duce pe urmele unui nelegiuit magic, dar ne și ia într-o călătorie prin universul vrăjit al Basmiei din New York. Nu vă zic mai multe despre subiectul cărții, dar vă asigur că în doar 130 de pagini veți da peste o lectură cu adevărat interesantă, ce cu siguranță vă va scutura mințile din cotidianul anost.

Principala calitate a acestui volum este umorul, care de multe ori este negru. Replicile abundă în glume inteligente, cărora scriitorul american le presară și stropi de ironie de calitate. Violența este ca la ea acasă, iar scenele explicite întăresc caracterul de conținut matur. De ilustrații ce să mai zic, atât doar că sunt la subiect, aducând la viață fascinanta lume imaginată de Bill Willingham. Lan Medina s-a ocupat de desene, Steve Leialoha și Craig Hamilton de retuș, iar Sherilyn van Valkenburgh de culoare, iar împreună aduc cititorilor maturi de pretutindeni un adevărat regal de basme repovestite cu multă pricepere și talent.



Pentru mine a fost o experiență extrem de plăcută, am savurat fiecare pagină a acestui urban fantasy însângerat, misterios și amuzant. Dar, trebuie să mă repet, saga Basme nu este destinată copiilor, nu lăsați denumirea să vă inducă în eroare. Dați-le celor mici basmele clasice, lăsați-i să se obișnuiască cu personajele, iar când ating vârsta potrivită, se vor putea bucura de lectura acestei lumi reimaginate.
Eroi în exil (Basme #1) de Bill Willingham a apărut în traducerea Iuliei Gorzo la ART Grafic și este disponibil în variantă hardcover aici.
