Recenzie „Răul sub soare” de Agatha Christie

#provocareaAgathaChristie m-a dus luna aceasta la mare, unde, deși am fost cazată la un hotel exclusivist de pe o insuliță retrasă, problemele tot au apărut, ba chiar are loc și o crimă misterioasă. Răul sub soare este cartea cu numărul douăzeci și unu din seria dedicată belgianului detectiv Hercule Poirot, volumul fiind lansat pentru prima dată în 1941. Am păstrat special pentru acest sezon sufocant această lectură, vrând să citesc ceva în ton cu vremea de afară, simțindu-mă astfel mai aproape de acțiunea din roman.

„Răul există peste tot sub soare.„

Având asta în minte, ne aflăm în regiunea Devon, într-o stațiune mică, dar cu de toate, unde își fac concediul câteva familii, de origine britanică sau americană. Printre invitații acestor săptămâni dogoritoare din august (știu, trebuia să mai amân cartea încă o lună, dar cum nu am știut, necăutând detalii despre carte înainte, am citit-o acum) se află și Hercule Poirot, care are parte de o binemeritată vacanță la soare și apă. Și cum povestea el cu alți oaspeți, despre crime și răul ce nu iartă nici stațiunile de vacanță, apare Arlena Stuart, o femme fatale a societății englezești.

Nu numai că Arlena captează toată atenția tuturor invitaților, dar se pare că deja a pus cu botul pe labe pe unul dintre ei, în ciuda faptului că ambii sunt căsătoriți. Nu se crează un triunghi amoros, așa cum am avut în Spre zero luna trecută, ci ies scântei. Dar, totul se complică atunci când dama cu trupul mlădios este găsită moartă pe plajă, sugrumată fără suflare.

Ei, și uite așa se pornește misterul nostru, cu Hercule Poirot la conducere. Acesta își întrerupe fără prea multe văicăreli concediul și își pune celulele cenușii la lucru. Deducțiile sale ingenioase sunt la fel de surprinzătoare, iar peisajul pustiu al plajei mortale dau o notă misterioasă lecturii.

Pentru mine a fost o lectură antrenantă, devorată într-o singură zi, cu suspans, mister, un final neașteptat, dar și cu personaje atent șlefuite, așa cum ne răsfață de fiecare dată Regina Crimei. Este cu siguranță o carte de citit vara, ideal chiar în concediu pe plajă, dar este la fel de agreabilă și de pe canapea de acasă, așa cum am citit-o eu.

Răul sub soare de Agatha Christie a apărut la Editura Litera și poate fi găsită aici.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s