„Zenobistele” de Cristiana Pantici – îndrumare, înțelegere, inspirație și refugiu pentru femeile de orice vârstă

„Zenobistele e pentru femeile care trebuie să afle că nu sunt niciodată singure în procesul transformării lor.„

Cu asta m-a cucerit cartea de debut a Cristianei Pantici. Asta este și esența volumului, care nu încearcă să șocheze sau să ducă limbajul pe culmi de metafore nebănuite, ci spune povestea crudă și vie a 27 de femei din România.

Zenobistele este cartea, așa cum spune Cristiana în introducere, pentru femeile care caută să se regăsească, care au nevoie de un sfat pe care nu au de la cine să îl primească sau pentru cele ce sunt excluse din grupuri sau judecate. We’ve all been there, one way or another.

„Nu cred în sfaturi, ci în modele.„ – Petronela Rotar

27 de nume, din lumea artistică, business sau învățământ, între 23 și 91 de ani (Nora Iuga, mă închin) ce prin intermediul condeiului Cristianei își spun povestea, cu accent pe ceea ce le face femei, ce le definește feminismul și în câte moduri se poate exprima latura sexului frumos. Succesul este și el de multe feluri, iar cele 27 de exemple iau forma unor reflecții ale multiplelor posibilități pe care o femeie le poate încerca, experimenta, cunoaște.

Zara Serinela, Gilda Comârzan, Aluziva, Melinda Teohari, Petronela Rotar, Daria Jane, Oana Zaharia, Simina Cernat, Anca Dumitrescu, Bogdana Goea, Maria Popovici, Marilu Dobrescu, Rusandra Davideanu, Camelia Cavadia, Layal Murad, Ligia Pârvulescu, Anca Maria Ciofîrlă, Lorena Șerban, Adina Foldager, Bianca Adam, Ligia-Verkin Keșișian, Anastasia Gavrilovici, Raisa Beicu, Luisa Ene, Andreea Rusu, Ada Galeș și Nora Iuga sunt chipurile ce au trecut prin multe, ce au avut copilării fericite sau nu și care în ciuda greutăților cu care s-au confruntat au reușit să treacă peste timpurile mai puțin favorabile și să își înfrumusețeze imperfecțiunile.

Ceea ce le caracterizează pe toate este libertatea, sau mai bine zis lupta prin care au trecut pentru a ajunge la libertatea ce o simt astăzi și forța ce le dă putere să se simtă împlinite, să nu se lase bătute și să keep on fighting pentru ele însele. Printre cele 27 de tablouri de viață regăsim povești cutremurătoare, multă hărțuire, multe lacrimi și multe piedici. Dar regăsim și multă, multă putere și mult curaj. Multă dorință pentru ceva mai mult, pentru ceea ce le face fericite.

„Femeile puternice sunt femeile care sunt împlinite cu ele însele, care se acceptă cu tot ce reprezintă, care trăiesc în prezentul lor.„ – Gilda Comârzan

Cristiana merge pe un tipar oarecum asemănător în toate capitolele, realizând o arcă a femeilor, începând de la timpul copilăriei, continuând cu adolescența de multe ori zbuciumată, urmată de un început de tinerețe confuză, ani grei de muncă și vise și ajungând la prezentul împlinit și fericit. Un lucru ce le definește pe majoritatea este acceptarea de sine, atât pe plan fizic, cât și emoțional. Este lucru mare ca o femeie să se uite în oglindă și să nu se plângă de câteva kilograme în plus, vreo două-trei riduri sau părul ciufulit. Dar exemplele din carte merg dincolo de aspectul fizic și se privesc în ochi, unde dau peste ani grei de muncă ce au dus la reușite profesionale și personale. Și, cu puțină sau mai multă terapie, mai toate problemele se rezolvă, chiar și nemulțumirile legate de corp.

„Ca femeie, nu trebuie să uiți că ești și vei rămâne întotdeauna unica persoană pe care te poți baza până la finalul vieții.„ – Bogdana Goea

Pe lângă toate poveștile inspiraționale de viață, volumul mai cuprinde și 27 de exerciții de introspecție și creative writing alcătuite de scriitorul Andrei Ruse. Aceste exerciții sunt inspirate de biografiile femeilor și îi conduc pe cei ce citesc pe calea înțelegerii, a acceptării și a vindecării. Fiecare cititor își aduce contribuția la dezvoltarea feminității și a feminismului și fiecare își poate spune povestea de viață.

Cred că acest volum ar trebui citit în primul rând de adolescente, cele ce au atâta nevoie de îndrumare, de sprijin, de înțelegere sau refugiu. La noi în România nu se pune accentul pe stabilitatea emoțională, ca să nu mai vorbim de derâderea și miștocăreala cu care menstruația este discutată. Nici pubertatea nu le iartă, și de multe ori acasă nu găsesc sfaturi sau compasiune. Dar acest volum le poate oferi o speranță că totul poate fi bine, că nu sunt singure și că există rezolvare la orice.

„Toate femeile sunt puternice în felul lor.„ – Andreea Rusu

Zenobistele este cadoul acela special pe care îl faci pentru o femeie de orice vârstă, este o lectură ce poate fi discutată între prietene, mamă-fiică sau surori, dar este și o lectură ce poate fi consumată de una singură. Avem nevoie de astfel de cărți în România, fetele noastre au nevoie de astfel de voci ce susțin libertatea feminină.

Și vă mai zic doar un lucru – Cristiana Pantici a scris cartea aceasta la doar 23 de ani! I mean, cât de uimitoare și admirabilă poate fi fata asta! Toată stima pentru un așa proiect înălțător, educativ și terapeutic. Și cum eu nu am realizat ceva atât de măreț, mă mulțumesc cu pașii mici pe care îi fac în relația cu mine însămi, ce de multe ori merg galopant înapoi, dar care, din când în când, îmi dau speranțe și mă lasă să privesc spre un viitor mai îngăduitor cu corpul și mintea mea.

Zenobistele de Cristiana Pantici a apărut la Editura Hyperliteratura într-o ediție cartonată de lux și este disponibilă aici.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s