Încă țin minte cât de mult m-a surprins Iarna crimelor perfecte, primul volum al seriei Gigi Alexa. Au trecut mai bine de doi ani jumătate de la prima mea întâlnire cu stilul lui Tony Mott și trebuie să recunosc că fiecare nou volum este mai captivant decât cel de dinainte. Am știut încă de pe-atunci că Tony Mott nu trebuie să lipsească de pe rafturile oricărui iubitor de literatură polițistă. Iar acum, după mai multe cazuri palpitante alături de Gigi Alexa sau Ana Stancu din seria Julieta, convingerea mea este și mai hotărâtă. Sunt sigură că aceste două serii și alte romane ce vor urma o să fie publicate peste ceva ani într-o serie de autor Tony Mott, cu traduceri în alte limbi și, de ce nu, cu adaptări pentru micul sau marele ecran.

Revenind la cartea de azi, ne aflăm la cel de-al patrulea volum al seriei Anotimpuri, alături de romanul Când vine primăvara. Cartea ia de unde Ultima vară otrăvită a lăsat firul personajelor, ajungând în cel de-al doilea an de pandemie, în plin ger tipic Brașovului. Gigi Alexa tocmai ce a ieșit din izolare și merge să îl viziteze pe Matei Vălean, comisarul-șef al poliției din pitorescul oraș și, totodată, cel cu care are o relație amoroasă.
Toate bune și frumoase, mai puțin reticența lui Gigi de a se muta cu Matei în noua lui casă de la țară. Intrarea în pâine, adică pâinea detectivistică, se face când este descoperit un cadavru în plină stradă. Corpul se dovedește a fi al unui renumit avocat din oraș, care se pare că îi scotea din belele pe mulți rău-famați de-ai locului. Ultima lui vizită cunoscută pare să fi avut loc la o casă de plăceri, loc unde își desfășoară activitatea și o firmă specializată în videochat.
Pe lângă asta, poliția din Brașov se confruntă și cu adunări ilegale ale unor creștini ce îl urmează cu sfințenie pe fostul popă Popa. Sediul unde acesta ține adunări este atacat, așa că Matei este nevoit să îi facă o vizită. Aici, acesta dă peste o sursă de inspirație spirituală, ceea ce face ca ordinul superiorilor de a-l face pe Popa să-și oprească adunările complicat de dus la îndeplinire.
Aceste două fire, cel al avocatului și cel al răspopitului faimos, ajung să se lege între ele datorită unei dame ce lucrează la firma de videochat. Cum? Asta puteți afla doar dacă citiți cartea, bineînțeles. Vă spun doar că anchetele ne duc și pe meleaguri italiene, ceea ce dă un aer internațional întregii lecturi.

Pe lângă anchetele detective, volumul explorează și viața personală a lui Gigi și a lui Matei. Relația lor este un punct cheie al întregii povești, alături de un eveniment important din viața comisarului-șef, care află că mama sa, pe care nu a mai văzut-o de peste 15 ani, a decedat și i-a lăsat moștenire o sumă uriașă de bani. Acest lucru face ca emoțiile lui Matei să fie date peste cap, ceea ce duce inevitabil la anumite complicații.
Cartea abordează și subiecte precum traficul de persoane, ceea ce conferă lecturii o latură sumbră, vie și actuală. Nu lipsesc pasajele ce oglindesc peisajul curent al pandemiei, sau referințele sociale din zilele noastre. Bineînțeles, totul este desfășurat într-un ritm alert, cu mult mister, suspans și un punct culminant incitant.
Gigi Alexa nu este singura protagonistă a romanului, aceasta împărțind lumina reflectoarelor cu Matei. Volumul îi urmărește îndeaproape pe amândoi, ceea ce rezultă într-o alternare de perspective și stări. Mi-a plăcut această combinație, cu toate că parcă voiam mai multă atenție asupra personajului lui Gigi.
Un lucru ce adaugă Tony la fiecare capitol este o strofă dintr-un cântec și, cumnecum, de fiecare dată aceasta alege cea mai inspirată melodie. Este ca și cum naratoarea ne oferă un playlist ideal să ne fie alături în timp ce citim cartea and I love it!

Mi-a plăcut cartea, am devorat-o în vreo două-trei șederi, m-a ținut ancorată în poveste, m-a implicat în noul caz al medicului legist și al comisarului-șef, cât și în viața lor personală, m-a amuzat, m-a întristat și m-a pus pe gânduri. Mi-a oferit o anchetă palpitantă și m-a făcut să vreau și alte aventuri cu Gigi Alexa. Oh, și încă ceva, se pare că se poartă discuții cu o casă de producție pentru o adaptare după seria Gigi Alexa, așa că ceea ce ziceam eu la început s-ar putea adeveri mult mai devreme decât ne-am fi gândit. Așa că citiți cartea, citiți seria și citiți-o pe Tony Mott!
Când vine primăvara de Tony Mott a apărut la Editura Tritonic și este disponibilă aici.

Un gând despre “„Când vine primăvara” de Tony Mott – o nouă aventură palpitantă și cu referințe actuale din seria Gigi Alexa”