„Billy Summers” de Stephen King – un mystery thriller de care nu vrei să te desparți

Billy Summers – 2 cuvinte, 1 personaj memorabil și o lectură captivantă. Stephen King își mărește raftul său impresionant de mare și bun cu un nou titlu de excepție. Cartea a fost lansată anul trecut, având parte și de publicarea în română la Editura Nemira în același timp, în traducerea clasică și desăvârșită a Ruxandrei Toma. Cu toate că o aveam încă de pe-atunci, am păstrat-o special pentru perioada de vară, și asta datorită titlului, evident. Și chiar dacă puteam lua țeapă în această privință, King plasează începutul romanul pe perioada verii, alegerea mea prelungă nefiind complet în zadar 😁

Billy Summers ne duce pe urmele eroului omonim al cărții care se mută într-o suburbie clasică americană pentru a-și crea acoperirea ideală ce îl va ajuta să-și îndeplinească ultimul contract. Acest alibi urmează să îi fie util pentru a ucide un deținut ce va fi transportat din închisoare la tribunal. Faptul că această misiune vine cu atât de multă pregătire nu îl prea încântă pe Summers, însă cecul de două milioane de dolari îl convinge să accepte acest ultim hit.

„O fi eul tembel un fel de mască, dar un lucru este perfect adevărat: el, unul, nu se ocupă decât de oameni răi. Așa poate să doarmă liniștit.Se înțelege de la sine că își câștigă existența lucrând pentru oameni răi, sigur că da, numai că lui Billy nu i se pare că asta ar reprezenta vreo dilemă de natură morală. Nu îl deranjează să fie plătit de niște oameni răi ca să ucidă alți oameni răi. De fapt, se consideră un fel de gunoior  cu o armă de foc.„

Și pentru ca acoperirea să fie și mai și, cei ce îl angajează, sau mai bine zis, cei ce intermediază toată afacerea, îi crează lui Billy și acoperirea de scriitor aspirant ce închiriază un mic spațiu în centru pentru a-și așterne scrie prima sa capodoperă. Din acest loc Billy poate trage focul fatal, fără a fi nevoit să se îmbrâncească printre polițiștii ce îl transportă pe inculpat. Acest amănunt al noii sale identități face ca noul volum al lui King să ne ofere o lectură despre un asasin plătit ce ajunge să își scrie povestea vieții, fiind în esență o carte înăuntrul altei cărți, un gen preferat de mine.

Nu vreau să vă dau prea multe detalii, nu vreau să vă stric în nici un fel plăcerea de a decoji singuri povestea, însă menționez câteva mici detalii ce cred eu că vă vor face să puneți pe listă acest roman. Unul dintre acestea este povestea de viață a lui Billy și felul în care un veteran de război medaliat a ajuns să devină un asasin plătit. Tot aici vreau să semnalez și cartea scrisă de acesta, care, trebuie să recunosc, este la fel de palpitantă și interesantă ca romanul însuși. King îi dă cuvântul lui Billy și îl lasă să își spună povestea sa de viață, unde amestecă emoția cu șocantul și brutalitatea.

Tot în filele acestei cărămizi de șase sute de pagini mai dăm la un moment dat peste un personaj feminin tare bine construit, ce în ciuda modului dur și barbar în care intră în scenă se dovedește a fi o femeie puternică și cuceritoare. Relația dintre aceasta și Billy este una explozivă, cucerind imediat atenția și interesul cititorilor.

Pe tot parcursul romanului avem înșirate o mulțime de pasaje cu suspans și mister, multă acțiune, dar și momente de just living americănesc. Nu lipsește drama, iar elementul de supranatural este amintit doar în treacăt, volumul fiind astfel un desăvârșit mystery thriller. Pe mine m-a cucerit de la primele pagini, m-a condus în lumea plină de adrenalină, dar și organizare a lui Billy, m-a emoționat pe alocuri, m-a înfuriat în altele și la final mi-a dat deznodământul pe care simțeam că îl merită personajul.

Recomand cartea indiferent dacă sunteți fani King sau nu, acest roman fiind un exemplu veritabil de thriller de calitate, cu doar câteva personaje, dar care sunt bine definite, de care te îndrăgostești sau pe care le urăști, cu o acțiune rapidă, dar bine secționată, cu mici glume savuroase, cu dialog dinamic, cu răsturnări de situație neașteptate, situații la limită și un final în forță. Acest roman mi-a adus aminte de trilogia Bill Hodges, poate fiindcă este tot un thriller pur sânge, cu un protagonist masculin puternic.

Și nu, nu trebuie citit doar vara, se poate citi oricând și oriunde, tot ce trebuie să faceți este să deschideți cartea și să vă lăsați purtați de geniul lui King în lumea răufăcătorilor cu inima bună.

Billy Summers de Stephen King a apărut în colecția Armada Thriller la Editura Nemira și este disponibil aici.

Publicitate

Un gând despre “„Billy Summers” de Stephen King – un mystery thriller de care nu vrei să te desparți

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s