„Misteriosul caz Christie” de Nina de Gramont – 11 zile de mister, emoție și destine la răscruce

Universul Agatha Christie este mare, foarte mare, cu zeci de romane și povestiri. Cărțile sale încă sunt printre cele mai căutate lecturi, chiar și la zeci de ani de la publicare. De ce? Pentru că sunt antrenante, misterioase și captivante. Și chiar dacă mulți au citit-o pe Agatha, puțini știu cine a fost scriitoarea din spatele peniței. Romanul de față este o variantă ficționalizată a cine ar fi fost Agatha în spatele ușilor închise.

Misteriosul caz Christie nu îi țese însă întreaga viață, asta o face chiar scriitoarea însăși în Autobiografia ei, ci se focalizează pe unsprezece zile din viața britanicei. Hmm, asta chiar e interesant, nu-i așa? Ei bine, Nina de Gramont nu alege la întâmplare unsprezece zile, ci ne îndreaptă atenția asupra acelor zile în care Agatha a dispărut fără urmă. Această dispariție este cu atât mai neobișnuită cu cât celebra scriitoare nu a explicat niciodată unde a fost și ce a făcut în acele unsprezece zile, oridecâteori fiind întrebată răspunzând cu un simplu Nu îmi amintesc.

Avem așadar un mister adevărat din viața Reginei Crimei, ce deși nu poate fi rezolvat în totalitate de către cititorii curioși din toată lumea, poate fi reinterpretat în multe moduri, imaginându-ne fel și fel de scenarii. O astfel de presupunere avem și în cazul de față, Nina de Gramont aducându-ne direct în inima Agathei și a Angliei interbelice.

„Anumite elemente ale lumii dispăruseră. Ea scria așa cum o făcea mereu, fără să se gândească la cititori, la agenți sau la editori. Agatha scria pentru plăcerea ei, la fel cum inventase povești în mintea ei încă din copilărie, dând de-a dura cercul în jurul pinului chilian de la Ashfield și plăsmuind personaje. Scrisul unei cărți era o altă lume în care trăia. Iar ea avea mare nevoie de o lume diferită.„

Vineri 3 decembrie 1926 poate părea, din afară, o zi obișnuită în reședința Styles a soților Christie. Însă, dacă aruncăm o privire înăuntru dăm peste o căsnicie terminată, soldată cu dispariția bruscă și neașteptată a Agathei. Archie, soțul ei, tocmai ce i-a spus acesteia că o părăsește pentru secretara sa, Nan O’Dea. Însă nici el, nici oricine o cunoștea pe Agatha nu s-ar fi gândit că aceasta ar avea o așa reacție puternică la auzul veștii tulburătoare. Cu fiecare zi ce trece, zvonurile se înmulțesc, iar speranțele oamenilor din întreaga lume, pentru că da, dispariția face înconjurul lumii, scad vertiginos. Ceea ce este și mai interesant, dar necunoscut de publicul larg, este că și Nan dispare, Archie neputând da de ea nicicum. Și ce este chiar incredibil, și care duce cu un roman a la Agatha Christie, este că cele două ajung să fie dispărute împreună în tot acest timp. Vor ieși scântei? Cu siguranță! Dar până unde va merge Agatha pentru a-și salva căsnicia sau cât de tare ține Nan la această relație adulteră veți afla dacă citiți cartea Ninei de Gramont.

Mi-a plăcut cartea, m-a prins repede în mrejele ei, fascinându-mă prin simplul fapt că face parte din universul Agathei Christie. Ceea ce m-a surpris a fost faptul că volumul nu este doar despre dispariția scriitoarei, ci este combinat cu povestea de viață a lui Nan, care vă spun de pe acum că nu a fost una ușoară. Multe dintre pasajele ce o vizează pe aceasta din urmă sunt emoționante și chiar tulburătoare, venind în contrast cu statutul ei de amantă.

Bineînțeles, acest roman prezintă un scenariu ficțional a ceea ce s-ar fi putut întâmpla în acele zile, o ipoteză mai mult sau mai puțin plauzibilă, dar o pistă ce nu mi-a fost prea greu să o cred, ba chiar m-am lăsat captivată întru totul de imaginația naratoarei. Cred că fanii Agathei Christie nu au cum să rateze o așa oportunitate de a intra în culisele unei dispariții despre care încă se vorbește și astăzi. Viața Agathei devine un mister, iar cartea ia forma unei povestiri polițiste captivante, cu un final cu adevărat spectaculos. Avem chiar și o moarte suspectă, ba chiar două, cât și un detectiv ce o găsește destul de repede pe celebra scriitoare, dar care nu o duce înapoi acasă imediat, totul complicându-se mai ceva ca un caz de-al lui Hercule Poirot.

Citiți cartea dacă sunteți fani Agatha Christie sau dacă sunteți în căutarea unei lecturi antrenante, misterioase, cu iz emoțional, glamouroasă, savuroasă și extrem de captivantă. Păcat că nu vom știi niciodată ce s-a întâmplat cu adevărat în acele unsprezece zile, dar poate că și de asta Agatha Christie este o figură atât de emblematică în literatura polițistă mondială.

Misteriosul caz Christie de Nina de Gramont a apărut în traducerea Valentinei Georgescu la Editura Litera și este disponibilă pe site-ul celor de la Cartepedia aici.

P.S. Pe site-ul Cartepedia.ro am și un profil de librar unde găsiți multe păreri și recenzii despre cărți diverse, pe care îl găsiți aici.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s