Recenzie „Supraviețuitorii” de Jane Harper

Supraviețuitorii de Jane Harper a fost nominalizat anul trecut la categoria Mystery & Thriller la Premiile Goodreads, așa că așteptările mele au fost destul de crescute, pentru că asta înseamnă că o mulțime de oameni, zeci de mii, au citit și apreciat cartea. Nu știu, însă, dacă ajungeam prea repede la roman dacă nu era în centrul celui mai nou blog tour crime. Dar mă bucur că am dat peste această lectură, descoperind astfel o nouă scriitoare talentată din Australia. Aceasta este prima mea întâlnire cu stilul lui Jane Harper, dar la Editura Trei mai găsiți de la ea Forța naturii și Arșița.

Romanul ne spune povestea lui Kieran Elliott, a cărui viață s-a schimbat complet atunci când fratele său, și prietenul acestuia, au murit pe mare încercând să vină să îl salveze pe el. Una dintre cele mai puternice furtuni a lovit coasta Tasmaniei, ceea ce a făcut ca barca celor doi să se răstoarne, lăsându-și echipajul să moară. Kieran se învinovățește pentru că semnalul de urgență a fost dat pentru el, care, din prostie, se afla într-o peșteră din apropiere, fiind pe punctul de a-și pierde și el viața. Dar a supraviețuit, iar de atunci nu poate trece peste acea greșeală necugetată.

În același timp, furtuna pare să fi făcut o altă victimă, o fată de 14 ani, de la care s-a găsit doar rucsacul trei zile mai târziu. Trupul nu i-a niciodată recuperat, iar misterul morții ei nu a fost niciodată elucidat. Dăm timpul înainte cu douăsprezece ani și îl regăsim pe Kieran, alături de Mia și de fetița lor de doar o lună de zile, veniți la casa părintească a acestuia pentru a-i ajuta părinții să se mute. Micuțul orășel pare neschimbat, dar sunt persoane care încă îl învinuiesc pe Kieran pentru tragic accident de pe mare.

Ieșiți la un restaurant local, Kieran și Mia își revăd prietenii din copilărie. A doua zi, însă, trupul uneia dintre chelnerițe este găsit mort pe plajă. Fata, venită doar pentru câteva luni pentru a se inspira din peisajul oceanic pentru lucrările sale de artă, nu a avut niciun dușman, ancheta fiind repede catalogată drept omucidere. Această moarte trezește amintiri urâte din trecutul celeilalte fete ce încă nu a fost descoperită, iar secretele localnicilor încep să iasă la suprafață.

Pentru mine a fost o lectură rapidă, dar a durat ceva până să îmi intru în ritm. Nu înțelegeam unde vrea autoarea să ne ducă cu povestea, totul părea îmbârligat și prea amestecat, aproape fără sens. Dar ceva m-a ținut încă în narațiune, misterul din jurul personajelor adâncindu-se tot mai mult până când tabloul lui Jane Harper a început să prindă contur.

Cu toate că este un thriller, să nu vă așteptați la multă acțiune, naratoarea focusându-se mai degrabă pe relația dintre personaje și construirea unei comunități restrânse, unde fiecare știe pe fiecare, iar secretele se țin cu greu astupate. Pe cum înaintezi cu lectura suspansul se intensifică, iar misterul celor două morți începe să se lege, urmând ca finalul să fie surprinzător și de impact.

Romanul este plasat într-un decor de vară, cu deschidere la ocean, dar asta nu înseamnă că poate fi savurat doar în anotimpul caniculei, ci poate fi citit cu aceeași plăcere în orice lună a anului, scrierea lui Harper ducându-te direct pe nisipul fin de pe coasta Australiei. Este un roman de atmosferă, mai mult decât de acțiune, cu accent pe psihologia personajelor și felul în care un eveniment tragic poate zgudui o comunitate.

Supraviețuitorii de Jane Harper a apărut în traducerea Aluniței Voiculescu la Editura Trei și este disponibil aici.

Romanul se bucură în aceste zile și de un blog tour printre cititorii înfocați de mistery & thriller, așa că vă invit și la ei pe site-uri pentru a putea citi mai multe păreri despre carte: Literatura pe tocuriBiblioteca lui LiviuCărțile mele și alți demoniAnca și cărțileAnalogii-AntologiiFalled și Citește-mi-l.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s