„Învățătorii de Grijă. Salvatorii” de Alex Donovici – prietenie, aventură și dragoste alături de doi prieteni neconvenționali

La începutul anului Alex Donovici m-a fermecat cu volumul Ale și Sufletul Cărților, o frumoasă poveste despre magia cărților. Așa că am fost extrem de entuziasmată să citesc și Învățătorii de Grijă, un roman ce îmbină captivant prietenia și aventura.

Salvatorii este primul volum al acestei noi serii scrise de Alex Donovici, care deja a cucerit inimile micuților cititori cu minunatele volume cu Țup. Învățătorii de Grijă este adresată tinerilor cititori, ce deja știu conceptele de bază ale vieții și care se pot bucura de povestea unei prietenii neobișnuite dintre un pisoi și o fetiță.

Cartea ne duce înapoi în timp, înainte de izbucnirea epidemiei de ciumă din secolul al XIV-lea, într-o mică așezare de sat medieval. Aici o întâlnim pe Maria, o copilă de vreo 10-11 ani, ce trăiește într-o mică casă dărăpănată alături de părinții ei. Familia Mariei trece prin momente tare grele, fata fiind singurul copil rămas în viață din cei patru. Așa că veselia este înlocuită cu tristețea apăsătoare, iar atmosfera familială stă mereu sub amenințarea norilor amărăciunii.

Totul se schimbă atunci când într-o dimineață, la ușa casei, dau peste un pisoi pricăjit și amărât. Tatăl vrea să îl alunge, culoarea sa neagră fiind imediat corelată cu Diavolul, însă Maria îi înduplecă inima și îi promite să aibă grijă de el. Așa ajunge Bebe, pisoiul negricios și murdar, să locuiască pe lângă casa familiei, unde, încet încet, va crea schimbări majore, transformându-le acestora viața în totalitate.

„Anii mulți nu înseamnă întotdeauna înțelepciune. Cei tineri pot vedea lucrurile mai bine decât noi, gândirea lor este proaspătă, nu stricată de obișnuințe și credințe vechi care nu sunt neapărat și sănătoase. Copiii îndrăznesc să viseze și chiar pot vindeca lumea.„

Ceea ce e magic la acest pisoi este povestea din spatele său. Într-un alt univers, în Universul Învățătorilor de Grijă, trăiesc, sub formă de mormoloci luminoși, viitoarele animale de casă. Aceste vietăți își așteaptă rândul pentru a afla care este noua lor misiune pe Pământ, pentru că da, fiecare animal de casă are o misiune de îndeplinit. Iar atunci când o duc la bun sfârșit, se reîntorc în Universul Învățătorilor de Grijă și la ceva timp depărtare primesc o nouă misiune, și tot așa. Bebe a fost în viața anterioară un tigru Sultan de viță nobilă, care și acum se așteaptă să fie tratat ca un rege. Însă, șeful mormolocilor, adică Tata Mare, are o altă misiune în minte pentru fostul Sultan. Acesta îl trimite la casa Mariei cu un scop precis, țel ce îi este necunoscut chiar și lui Bebe.

„Universul ăsta este de fapt o altă lume, unde viitoarele animale de casă își primesc misiunile pe care le vor avea pe Pământ. Acolo, în Universul lor, toate arată la fel. Seamănă cu niște mormoloci luminoși. Da, par mormoloci de broască, dar parcă fiecare a înghițit un beculeț. Universul Învățătorilor de Grijă nu are munți, copaci, dealuri, ape. N-are nimic. Este doar o maaare de lumină, în care mormolocii luminoși plutesc până își primesc misiunile pe care le vor avea pe Pământ.„

Astfel că Bebe și Maria sunt rezultatul destinului, ce împreună se ajută reciproc. Bebe primește dragostea ce i-a lipsit în viața de Sultan, iar Maria primește ajutorul de care nici ea nu credeam că are nevoie. Întregul roman poartă amprenta stilului inconfundabil al lui Alex Donovici, care știe să-și mânuiască personajele cu multă finețe, îmbrăcându-le în căldură și lecții de viață.

Chiar dacă eu nu mai am 10-12 ani, m-am bucurat din plin de lectura acestei cărți. Cred că cititorii maturi se pot lăsa purtați, alături de cei mici (sau nu), pe aripile ficțiunii magice a acestui Univers fascinant. Prietenia, aventura și dragostea sunt cele trei ingrediente ce țes această poveste minunată. Iar duo-ul Bebe-Maria este egalat, în firul narativ de apa și săpunul. Hai că v-am stârnit curiozitatea acum, nu-i așa?

Volumul se bucură și de un aspect impecabil. Hardcover, cu file tari, text spațiat și multe ilustrații captivante dau romanului un aspect de carte de colecție, acesta fiind o bijuterie atât la interior, cât și la exterior. Leonid Gamarț dă viață cuvintelor, ilustrațiile sale scoțând în evidență cele mai importante momente ale poveștii.

Această carte, cât și Ale și Sufletul Cărților, sunt două lecturi ce cu siguranță se vor regăsi pe lista recomandărilor pentru fiica mea atunci când ajunge la vârsta potrivită. Sunt sigură că și ea va fi fermecată de puterea imaginației lui Alex Donovici și de minunatele lumi pe care acesta reușește să le creeze. Și vestea cea bună este că volumul II al seriei Învățătorii de Grijă Rocky – va apărea în curând. De-abia aștept să citesc noile aventuri captivante din acest Univers fascinant.

Învățătorii de Grijă. Salvatorii de Alex Donovici a apărut la Curtea Veche Publishing și este disponibil aici.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s