„În capul tău există și lucrează toată ziua (și uneori și noaptea) o fabrică de zâmbit, de vorbit și de mestecat.„
Cu această frază m-a convins volumul Fabrica de zâmbit, de mestecat și de vorbit de Ioana Chicet-Macoveiciuc. Cartea recent apărută la Editura Univers este un ghid perfect pentru părinții de pitici ce au vârsta necesară de a merge la dentist. Este o captivantă poveste de educație stomatologică pentru copii, cu multe informații utile și sfaturi legate de un subiect cu care absolut toată lumea se confruntă. Încă de pe copertă vedem că textul este avizat de Dr. Beatrice Pătrașcu, medic stomatolog, ceea ce îi conferă volumului o doză importantă de încredere și profesionalism.

Problema dinților și a mersului la dentist este una veche de când lumea, sau mai bine zis de când au apărut oameni specializați în stomatologie. Nu se merge de drag la dentist, se merge din nevoie, așa cum se întâmplă cu toți doctorii. Însă, teama de dentist vine din lipsa unei educații specifice în acest sens. Această educație trebuie să aibă loc în primii ani de viață, altfel omul privește mersul la dentist cu frică și teamă, tocmai pentru că acest lucru are loc doar în cazuri de urgență majoră, când durerea este insuportabilă.
Tocmai asta se încearcă cu acest volum, îndepărtarea sentimentului de angoasă cu care fiecare dintre noi întâmpinăm orice gând legat de cabinetul stomatolog. Ioana Chicet-Macoveiciuc vine în ajutorul părinților pentru a-i ajută să crească o generație informată și fără griji inutile despre o necesitate, aceea de a ne îngriji bine dinții.


Cu un stil plin de blândețe și calm, așa cum ne-a obișnuit deja în numeroase alte volume, scriitoarea merge pe puntea fluidă a poveștilor pentru a ne explica, cu pași mărunți și clari, că dentistul nu este un monstru cu mască, ci o persoană ce ne ajută la nevoie.
„Azi vei afla povestea dinților, care, a toate poveștile, are și un erou. Bine, doi. Tu ești unul! Pentru că ești curajos și simpatic și ai la tine fabrica de zâmbit! Celălalt erou al poveștii este Medicul Dentist!„
Ceea ce mi-a plăcut în mod deosebit la carte a fost accentul pe care îl pune asupra prevenției. Ori cât de minunați ar putea părea dentiștii dacă îi încadrăm într-o lumină favorabilă, nu trebuie să ne bazăm pe ei să ne rezolve problemele ce le putem foarte bine evita cu mare ușurință. Așa că dacă mâncăm sănătos, ne spălăm pe dinți cât mai des și evităm să ne folosim dantura pe post de buldozer, vizitele la cabinetul stomatolog sunt doar de rutină.
Un alt aspect ce face acest volum să fie indispensabil pentru toți părinții este faptul că nu doar că explică pas cu pas o vizită la dentist, dar prezintă și procedurile medicale și aparatura și ustensilele folosite, care, la o privire mai atentă, sunt inofensive și chiar interesante.


Ca să nu mai vorbim de ilustrații, care sunt atent create de Alexander Glonin și prin intermediul cărora cei mici sunt cu totul captivați de povestea educației stomatologice. Ilustrațiile sunt dinamice și pline de viață și culoare, iar împreună cu textul bine structurat oferă atât celor mici, cât și adulților o lectură plăcută, cu mult umor, idei de activități practice și multe informații utile.

Pe site-ul Editurii Univers se pot găsi și alte volume minunate scrise de Ioana Chicet-Macoveiciuc, unde educația se face cu blândețe și inima și mintea deschise, nu la repezeală și fără compasiune. Un alt volum ce merge pe aceeași temă ca cel de astăzi este Echipa de prieteni Măsimtbinescu, o carte de împrietenit copiii cu procedurile medicale, pe care am pus-o și eu imediat pe #wishlist, fiind sigură că o să fie un ghid util pentru fiica mea.
Fabrica de zâmbit, de mestecat și de vorbit spulberă mitul vizitelor dureroase la dentist și este un instrument extrem de util pentru toți părinții care își doresc copii fericiți cu dinți sănătoși, fără durere și fără probleme stomatologice. Și trebuie să recunosc că lectura acestui volum m-a mai calmat și pe mine și mi-a dat o stare de siguranță pentru viitorii ani când o voi duce și pe fiica mea la dentist.
Fabrica de zâmbit, de mestecat și de vorbit de Ioana Chicet-Macoveiciuc a apărut la Editura Univers și este disponibilă aici.

Un gând despre “„Fabrica de zâmbit, de mestecat și de vorbit” de Ioana Chicet-Macoveiciuc – o carte indispensabilă pentru toți părinții”