„Invincibil 1: Dreptate și legume proaspete” de Pascal Jousselin – un supererou ce sfidează timpul și spațiul pentru cititorii de toate vârstele

Pascal Jousselin câștigă unul dintre cele mai prestigioase premii dedicate benzilor desenate din lume cu volumul Invincibil 1: Dreptate și legume proaspete. Acest aspect, plus faptul că acest erou are superputerea de călători dintr-o parte într-alta a paginilor m-au convins să citesc de-ndată cartea aceasta.

Știam deja că o să îmi placă, benzile desenate regăsindu-se lună de lună printre lecturile mele, dar nu m-am așteptat ca acest volum să fie atât de bun, de consistent și de interesant. Invincibil este singurul supererou adevărat de benzi desenate ce salvează mâțe din copaci, împiedică jafuri sau salvează lumea, nicio provocare nefiind prea nesemnificativă pentru el. Totodată, mănâncă sănătos, petrece timp cu familia și este respectuos cu toată lumea. Oare nu așa ar trebui să fie toți supereroii?

Ceea ce foarte tare la acest volum este stilul clasic de benzi desenate, cu povești scurte, dar captivante. Se citește foarte ușor, fiecare aventură având în medie vreo 2-3 pagini lungime, fiind ideal pentru un boost de energie. Pe lângă episoadele rapide, volumul mai conține și câteva aventuri mai întinse, unde lui Invincibil i de alătură și alți supereroi.

Faptul că oricând poate călători în orice parte a paginii îi dă puterea de a se juca cu timpul și spațiul, ceea ce îi conferă volumului un aer multidimensional. Această trăsătură face deliciul întregii cărții, luând mereu cititorii prin surprindere. Pascal Jousselin își folosește talentul incontestabil de a împinge cât mai mult bariera comicurilor, de a sfida tiparele și de a inventa un nou stil de scriere extrem de captivantă.

Limbajul este unul curat, dar condimentat cu mult umor de bună calitate, ceea ce face ca acest volum să poată fi savurat de cititorii de toate vârstele, fie că ai 9 sau 99 de ani. Ilustrațiile sunt bine realizate, mergând pe tiparul clasic, cu multă culoare și animație. Cât despre eroul nostru, acesta nu are vreo superputere anume, nu zboară, nu se poate teleporta sau respira sub apă, ci este un fel de erou local, mereu săritor și mereu în slujba Binelui.

Pentru mine a fost o lectură extrem de plăcută, m-a deconectat de la cotidianul anost, m-a amuzat și mi-a dat o stare de bine. Mai sunt câțiva scriitori ce scriu foarte bine fără a da în vulgar, iar Pascal Jousselin este unul dintre ei. În lumea benzilor desenate cititorul trebuie captat repede, altfel îl pierzi, iar acest volum, încă de la prima pagină, te invită într-o lume savuroasă a unui supererou atipic ce trece din căsuță în căsuță fără a respecta cronologia și care își încântă publicul cu fel și fel de aventuri și peripeții. Recomand carte cu mare drag tuturor, cele 50 de pagini fiind îmbibate cu divertisment de cea mai bună calitate.

Invincibil 1: Dreptate și legume proaspete de Pascal Jousselin a apărut în traducerea Mihaelei Dobrescu la Editura ART Grafic și este disponibil aici.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s