„Un basm” de Stephen King – lectura magică de care cu toții avem nevoie

Dă-i lui King o peniță (sau un laptop) și îți creează un univers nou, magic și fascinant. Pentru mine Stephen King este în top 3 cei mai buni povestitori din ultimii 50 de ani, dacă nu chiar în frunte. Romanele sale au un stil aparte, ce te învăluie în poveste încă de la primele paragrafe și care te țin ancorat până la sfârșit, atunci când tânjești după mai mult. Mărturie o stau zecile de volume publicate și iubite în întreaga lume. A-i zice că King are atingerea lui Midas, pe orice schiță de poveste își pune mâna, devine aur al ficțiunii contemporane. Un basm trece de bariera cunoscută cel mai bine de mine din repertoriul său, cea a thrillerului, și se aventurează pe tărâmul fanteziei, unde alături de un băiat de 17 ani și o cățelușă ne adâncim în hotarele a două lumi paralele.

Lansat pe 6 septembrie la Editura Nemira în același timp cu piața internațională de carte, Un basm a cucerit deja inimile a mii de cititori înfocați, printre care de câteva zile mă număr și eu. Am început cartea cu un entuziasm exuberant, curiozitatea mea fiind la cote de nestăpânit. Nu era ca și cum nu mai citisem ceva de la King de multă vreme, chiar cu o lună înainte mă bucuram de povestea solidă din thrillerul Billy Summers. Dar fiindcă acest nou roman este o poveste fantasy, am știut că în joc au fost aruncate mai multe cărți de joc, mai multe realități și mai multe abordări ale ficțiunii.

Intriga cărții promite o lectură încântătoare. Charlie Reade este un puști de 17 ani, ce la prima vedere pare a fi un licean obișnuit. Joacă baseball și fotbal american și învață destul de bine. Însă, la o cercetare mai atentă, vedem că în urmă cu șapte ani a trecut printr-un moment de grea încercare, atunci când mama sa a murit într-un accident de mașină. Și dacă pierderea mamei i-a fost insuportabil de grea, faptul că tatăl său s-a cufundat în alcool i-a sporit durerea. Acesta nu era violent, dar băutura îl măcina pe de-a-ntregul. Asta îl face pe Charlie responsabil și independent, fiind maturizat forțat puțin cam prea devreme.

Însă, întâmplarea face ca într-o zi Charlie să îi salveze viața unui bătrânel singuratic, Howard Bowditch. Acesta are o cățelușă simpatică foc, Radar, cu care Charlie imediat se împrietenește. Băiatul ajunge să aibă grijă de solitarul bărbat, descoperind că acesta nu doar că avea unele secrete și bani ascunși prin casă, dar și un șopron ținut sub lacăt ce ascunde o lume paralelă.

Nu vă spun mai multe de atât, merită să descoperiți singuri povestea uimitoare a lor Charlie și Radar. Vă zic doar că cealaltă lume se numește Empis și este într-o stare cenușie, având mare nevoie de un prinț salvator. Avem și turnuri înalte de străpung norii, soldați ai întunericului, fluturi și greieri giganți, un conducător malefic, o închisoare sinistră, dar și multă, multă MAGIE.

„Timpul este ca apa, Charlie. Viața este doar podul pe sub care curge.„

King țese o poveste complexă, împărțită în două: pe de-o parte e lumea noastră, cu dezvoltarea personajului principal și a altor câtorva ce sunt importante pentru acțiunea de bază și pe altă parte lumea de dincolo, aflată la 185 de trepte depărtare. Primele capitole poartă amprenta inconfundabilă a stilului clasic a lui King, cu o introducere lentă, dar extrem de captivantă. Omul acesta îți poate vorbi despre cele mai banale lucruri, dar te face să nu vrei să te desprinzi de pagină, fiind complet adâncit în poveste. Și mai departe avem tot limbajul specific scriitorului din Maine, dar aici intervine frumusețea genului fantasy, cu ale sale decoruri ce îți taie răsuflarea.

Cartea are 760 de pagini, deci e o armă albă de nădejde, dar merge extrem de repede. Nici nu îți dai seama când trec capitolele și aventura se întețește, destinul anumitor personaje schimbându-ți propria stare. Fără a da vreun spoiler, unele momente ce o implică pe Radar sunt absolut sfâșietoare și ajungi să cauți singur soluții pentru biata cățelușă.

Pentru mine a fost o lectură fascinantă, magie pură, ficțiune at it’s finest. A fost încă o poveste specială de la maestrul Stephen King, care la cei 75 de ani încă ne surprinde cu noi aventuri ce cu siguranță vor fi citite și iubite și peste zeci de ani. Recomand cartea pentru fanii scriitorului, pentru cei ce iubesc genul fantasy și pentru cei ce sunt în căutarea unei lecturi alambicate și pline de magie. Nu lăsați numărul mare de pagini să vă sperie, cartea odată începută, se cere a fi devorată pe nerăsuflate, dar poate fi și savurată pe îndelete, în doze mici de hipnoză ficțională, o scăpare de la cotidianul anost.

Cartea face parte din colecția ARMADA, căruia în curând o să i se alăture și Cujo, roman ce este tradus pentru prima dată în România. La Editura Nemira găsiți o întreagă serie dedicată talentatului scriitor, cu volume din genuri diferite, ca polițist, thriller sau horror. King merită încercat măcar o dată în viață, mulți nemaisăturându-se de poveștile sale indiferent câte volume au citit.

Un basm de Stephen King a apărut în traducerea Ruxandrei Toma la Editura Nemira și este disponibil aici.

P.S. Cât de mult îmi place imaginea realizată de Jon McCormack pentru recenzia din The New York Times pentru Fairy Tale 😍 Este exact așa cum îmi imaginam și eu universul romanului 💙

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s