„Fără efort” de Greg McKeown – despre cum să faci mai ușor lucrurile care contează cu adevărat

În Esențialismul, Greg McKeown ne vorbește despre cum putem găsi o modalitate mai bună și mai disciplinată de a lucra și a trăi în același timp. În Fără efort, acesta ne prezintă câteva feluri în care putem face ca activitățile cele mai importante să devină cele mai ușoare lucruri de realizat. Practic, Fără efort este o completare la bestseller-ul de acum zece ani, structurat și adaptat pentru vremurile stresante în care trăim.

Citește această carte dacă:

– alergi din ce în ce mai repede, dar nu te apropii de obiectivele tale;

– vrei să contribui mai mult, dar nu ai suficientă energie;

– te afli foarte aproape de epuizare sau

– lucrurile sunt mai dificile decât ar trebui să fie.

De câte ori suntem asaltați de ziceri precum dacă nu ești extenuat, înseamnă că nu ai muncit destul sau realizările importante cer sacrificii mari sau nu contează că lucrez 16 ore pe zi dacă după un timp îmi văd visul împlinit? Să ne epuizăm fizic și mental este un obiectiv în sine, ca și cum dacă nu o facem înseamnă că nu merităm succesul. Dar așa cum spune McKeown, epuizarea nu este o virtute. Așa că dacă există o cale de a face lucrurile importante cu mai puțin efort, de ce nu ai încerca-o? Bineînțeles, există domenii sau situații în care e nevoie de multă concentrare și muncă continuă, dar în marea majoritate din cazuri, less can mean more.

Pe parcursul celor 250 de pagini, cititorii sunt întâmpinați cu diferite metode ce îi ajută să elimine procesele lungi și epuizante, lăsând în urmă o muncă mai lejeră și mai liberă, ce te poate aduce în punctul dorit fără prea mult stres sau oboseală. Esența volumului este de a răspunde la întrebarea – Cum aș putea face mai ușor lucrurile care contează cel mai mult?

Structurat în trei părți, volumul îți prezintă cu exemple concrete feluri prin care o minte liniștită funcționează mult mai repede și mai eficient decât zeci de ore de muncă asiduă.

Partea I ne vorbește despre Starea fără Efort, care încearcă să ne învețe despre cum relaxarea este o responsabilitate și că punctul ideal în care ar trebui să ne situăm este undeva între esențial și plăcut. A doua parte este Acțiunea fără Efort, fiind o secțiune mai practică, ce ne vorbește despre cum, după un punct, mai mult efort nu înseamnă o mai bună performanță, ci o sabotare a întregului proiect. Iar partea a treia, Rezultate fără Efort, ne oferă două alegeri: calea cea grea, ce presupune efort fără putere, și calea cea ușoară, ce înseamnă putere fără efort.

„Starea fără Efort este acea stare în care ești odihnit fizic, despovărat din punct de vedere emoțional și energizat mental. Ești complet prezent, atent și concentrat pe lucrurile importante ale momentului. Ești capabil să faci cu ușurință ceea ce contează.”

Pentru mine a fost o lectură rapidă, dar bine structurată, ce pune accentul pe anumite idei ce pot fi puse în aplicare cu ușurință. Acest volum este mai mult o completare a cărții Esențialismul, așa că recomand ca acestea să fie citite împreună pentru a fixa cât mai bine procedeele de a ne simplifica viața.

„În Esențialismul a fost vorba despre cum să faci lucrurile importante; în Fără efort este vorba despre cum să le faci cum trebuie.„

Poate că Greg McKeown nu vă va schimba viața, dar a făcut-o deja cu sute de mii de oameni din întreaga lume, influențând nu doar tinerii, ci și adulții trecuți prin viață, dovedind că nu este niciodată prea târziu să ne îndreptăm atenția spre ce este esențial și cu adevărat important. Citiți aceste două cărți dacă vreți un restart la viața monotonă, dacă nu știți de unde sau cum să începeți pentru a fi cea mai bună versiune a voastră.

Fără efort: Fă mai ușor lucrurile care contează cu adevărat de Greg McKeown a apărut în traducerea lui Beatrice Popescu la Editura ACT și Politon și este disponibil aici.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s