Îmi place să descopăr mereu autori noi, să mă provoc din punct de vedere literar, astfel nu risc să mă afund în aceleași genuri sau tipuri de povești. Mânată de o curiozitate intensă am vrut să încerc ceva complet diferit – manga. Poate ați auzit sau nu de această formă de artă, fiind varianta japoneză a benzilor desenate, care are propriile caracteristici, cum ar fi, la prima vedere, chipuri cu ochi mari și capete imense ce dau înspre caricaturi. Manga-urile sunt foarte răspândite în lumea-ntreagă și uite că acum a venit vremea să fie traduse pentru prima dată și la noi. Sub umbrela imprintului Nezumi, Editura Nemira publică în exclusivitate primele volume manga din România, traduse direct din japoneză, lucru ce merită lăudat din plin.
Așa că ce oportunitatea mai bună pentru mine decât acum, când în colecția Nezumi au apărut două serii manga – Mireasa Străvechiului Mag și Regatele Ruinei. Ambele au un aspect ce îți fură ochii și ambele se învârt în jurul magiei.

Mireasa Străvechiului Mag 1 de Yamazaki Kore
Cu ambele volume în mână, am fost imediat atrasă de acest volum datorită titlului, ce promite o povestea neobișnuită. Primul volum ne duce pe urmele lui Chise Hatori, o fată orfană de 15 ani ce are anumite viziuni inexplicabile. Fiind abandonată de părinți și fără vreun prieten real, Chise se lasă vândută unui mag, care o duce din Japonia într-o mică așezare din Anglia. Aici, Chise se așteaptă la o lume a sclaviei, dar dă peste libertate, și cel mai important, peste cineva ce vrea să îi fie familie. Speaking of familie, magul – Elias – o cumpără nu doar cu gândul de a o face ucenica sa, adică vrea să o instruiască să devină ea însăși un mag, ci vrea să o facă și soția sa. Yup, un mag străvechi de secole vrea să se căsătorească cu o fată de 15 ani. Nu e prea etic, dar în lumea manga acest lucru nu este atât de bizar și greșit pe cât ne-am închipui.
Cartea I ne introduce în lumea magică a magului, când relația dintre Chise și Elias își pune bazele și unde ni se prezintă, în mare, la ce fel de peripeții ne-am putea aștepta, adică aventuri stranii cu zâne și creaturi fantastice. Tare fain mi s-a părut acest volum, cred că este un început solid și închegat al unei povești fantastice minunate, cu personaje interesante și multă magie fermecătoare.




Regatele Ruinei 1 de Yoruhashi
Această serie este centrată în jurul a două personaje, o vrăjitoare și un om, ucenicul ei. Omenirea s-a bazat pe puterea vrăjitoarelor de secole, dar de ceva timp tehnologia a înlocuit orice fel de interacțiune cu magicele făpturi. Așa se face că oamenii întorc foaia și vor să stârpească orice urmă de vrăjitoare. Acțiunea are loc în Imperiul Lidian, unde sub domnia Împăratului Ghoethe se derulează vânătoarea cumplită. Acesta este și răspunzător pentru uciderea vrăjitoarei Chloe, prinsă chiar când voia să fugă din ținut alături de ucenicul Adonis. Omorâtă chiar sub ochii lui, Adonis jură să se răzbune. Ce va urma este un război sângeros între tehnologia avansată și puterea magică.
Acesta a fost un volum tare interesant, cu implicații ce aduc mult cu lumea de azi, unde tehnologia câștigă tot mai mult teren. Mi-a plăcut legătura strânsă între vrăjitoare și ucenicul ei, dar și felul în care acțiunea de mai apoi s-a clădit peste anumite momente de maximă tensiune și emoție. Nu doar că acest prim volum promite o captivantă poveste, dar se anunță deja a fi o lectură intensă, unde magia poate nimici sau salva lumea.




Mireasa Străvechiului Mag 1 și Regatele Ruinei 1 ne invită să pășim pe tărâmul a două lumi fantastice, unde magia îmbracă întreaga acțiune, iar destinul personajelor principale ne ține ancorați în poveste încă de la început. Formatul de buzunar al cărților aduce un plus de cuteness, acestea fiind numai bune de pus într-un buzunar de geacă sau în geantă, fiind și rapid de citit.
Două aspecte mi-au sărit în ochi încă de la început: faptul că desenele sunt alb-negru și că manga se citește de la dreapta la stânga, așa cum se procedează în scrierile japoneze. Sigur, trebuie să te obișnuiești cu acest fel invers de a citi, dar nu îți ia mai mult de câteva pagini, după totul curgând lin, ca și cum mereu ai citit astfel. Dar nu te stresa, dacă uiți cumva în ce ordine se citesc căsuțele, la sfârșitul cărții (sau la început, depinde cum o ți în mână) este un mic guideline. Și în ceea ce privește lipsa culorilor tari în desene, acelea sunt păstrate pentru copertă și pentru 1-2 pagini la început. Așa e stilul manga, lucru ce nu m-a deranjat deloc, personajele fiind îndeajuns de expresive, iar decorul perfect încadrat.
Așa că prima mea întâlnire cu cărțile manga a fost un real succes, ba chiar sunt nerăbdătoare să citesc și următoarele volume. Cred că dacă le aveam la îndemână le devoram rapid, dar poate e mai bine așa, așteptarea intensificând suspansul și entuziasmul. La Editura Nemira pe site este disponibilă și varianta de abonament pentru fiecare serie, atât de 3 luni, cât și de 5 luni, transportul fiind gratuit la fiecare apariție a unui nou volum, anulabil în orice moment.
Eu le recomand cu mare drag, fie că le citiți din curiozitate, fie că sunteți deja fani manga, au magie, fantezie, personaje bine creionate și multă imaginație. Dar e bine de reținut că volumele manga nu se citesc în același mod în care se lecturează literatura obișnuită, mergând pe anumite subiecte mai neobișnuite, cumva neortodoxe, ce pot părea imorale, dar care au propria lor lume a ficțiunii în care trăiesc. Așa că manga-urile nu sunt pentru toată lumea, sunt destinate publicului matur, seriile de la Nezumi au vârsta recomandată de 16+, dar eu zic că merită încercate, măcar pentru tradiția acestora în cultura japoneză.
Mireasa Străvechiului Mag 1 de Yamazaki Kore a apărut în traducerea Antoniei Ivanciu, a lui Cosmin Tița și a Mălinei Coșan și este disponibil aici, iar Regatele Ruinei 1 de Yoruhashi a apărut în traducerea Alexandrei Baranyi și a lui Andrei Perciu și este disponibil aici.

2 gânduri despre “„Mireasa Străvechiului Mag” și „Regatele Ruinei” – două serii manga unde magia îmbracă destinul captivant al personajelor”