Iubesc tenisul de mulți ani. Îmi plac mulți jucători, urmăresc toate știrile legate de acest sport, mă uit la majoritatea turneelor, stau lipită de televizor în perioada Grand Slam-urilor și mă implic emoțial la meciurile importante. Tare mult mi-ar fi plăcut să fi putut să joc eu însămi tenis de performanță, dar acest lucru nu prea are cum să se întâmple dacă îți trăiești copilăria într-un mic sat de munte, departe de orice activități extracurriculare. Însă, dezamăgirea mea de a nu putea juca niciodată tenis pe marile terenuri din lume nu m-a împiedicat în toți acești ani să urmăresc sportul cu mare pasiune și entuziasm. Am fost extrem de fericită și mândră când Simona a câștigat Roland Garros-ul sau când Horia Tecău și Florin Mergea au adus României o medalie olimpică.

Așa se face că alegerea lecturii de azi a venit natural, cu multă curiozitate și interes personal. Viața în ritm de tenis de Horia Tecău a fost lansată în urmă cu ceva ani, în decembrie 2016, pe vremea când constănțeanul încă era un jucător activ. Este adresată în primul rând tinerilor cititori, oferindu-le inspirație și curaj.
„Viitorul se naște din acest moment pe care îl trăiești acum, așa că ai grijă de el.„
Împărțită în cincisprezece capitole și multe exerciții de introspecție, cartea autobiografică își atrage publicul nu doar din rândul amatorilor de tenis, ci și a tuturor celor ce vor să afle mai multe despre viața unui atlet desăvârșit, ce a sacrificat multe, dar care a iubit din toată inima calea aleasă.
Aflăm că Horia Tecău nu a fost tenismen din totdeauna, acesta practicând înotul în copilărie, alături de fratele său. Dar, atunci când unul dintre cele două bazine de înot din Constanța s-a închis, familia lui Horia a ales tenisul în locul aglomerării pe culoarele singurei piscine din oraș. And the rest is history. Ha, nu chiar. În spatele incredibilei cariere a lui Horia stau mii de ore de antrenament, dar și multă dedicație. Pentru el tenisul a fost o pasiune, în primul rând, un joc, o activitate plăcută de a-și folosi energia. Iar faptul că familia i-a fost mereu alături, încurajându-l, l-a motivat pentru a-și petrece tot timpul liber exersând.


Horia se deschide în fața cititorilor și povestește despre începuturile sale în tenis, despre oamenii ce l-au ajutat să își clădească cariera, despre succese și eșecuri, dar și despre importanța educației în drumul său și faptul că victoriile nu l-au schimbat ca om. Cred că această mentalitate este cheia ce stă la baza unui campion adevărat, trebuind să fie un echilibru în toate, altfel te prăbușești și riști să nu te mai ridici.


Mi-a plăcut tare mult cartea, am citit-o pe nerăsuflate, crescându-mi cu fiecare capitol admirația și respectul pentru Horia Tecău și pentru ce a reușit să realizeze pentru sportul românesc. Faptul că este adresată tinerilor, în primul rând, face ca lectura să fie una ușoară, dar lecțiile ce se pot învăța de aici au o valoare imensă, pe care orice sportiv și nu numai pot să le asimileze. Munca și respectul pentru cei din jur trebuie să stea la baza oricărui om responsabil, iar Horia este exemplul perfect de voință și exercițiu constant. Nu strică să ai și talent cu carul, cum are Horia, dar antrenamentul perseverent se poate dovedi un bun înlocuitor, ba chiar poate depăși aptitudinile venite de-a gata.
„De câte ori am câștigat un meci, am făcut-o pentru că m-am respectat, am reușit să cred în mine și să găsesc punctele slabe ale adversarului. De câte ori am pierdut a fost pentru că orgoliul mi-a orbit preț de o secundă intuiția, iar adversarul a profitat de ocazie. De fapt, e o întrecere cu mine însumi.„
Eu avut ocazia de a-l vedea live pe Horia jucând, la un meci din Cupa Davis, când a făcut echipă cu Florin Mergea. Încă îmi aduc aminte de atmosfera din tribune, dar și de jocul de nivel înalt arătat de cei doi. Nu am autograf de la niciunul, deși tare mult aș vrea, dar mi-au rămas amintirile.

Naturalețea cu care se mișca pe teren, cât și concentrarea l-au făcut pe Horia campion de Grand Slam și deținător al numărului 1 mondial, iar în paginile acestui volum puteți găsi puțin din magia acelor momente, împreună cu alte realizări importante, dar și sfaturi și lecții despre eșec și the power of not giving up. Iar la sfârșitul cărții, Horia deschide o filă de jurnal pentru cititori, care, îndrumați de câteva întrebări, pot începe să pună bazele pregătirilor propriilor vise și țeluri.
Viața în ritm de tenis de Horia Tecău a apărut la Curtea Veche Publishing și este disponibilă pe site-ul celor de la Cartepedia aici. În plus, tot pe Cartepedia este disponibilă și varianta audio a cărții, în lectura autorului și marelui campion.

P.S. Pe site-ul Cartepedia.ro am și un profil de librar unde găsiți multe păreri și recenzii despre cărți diverse, pe care îl găsiți aici.