„Ucigașul ABC” de Agatha Christie – un criminal în serie ucide în funcție de literele alfabetului

Nu știu cum se face, dar doar acum am ajuns să citesc Ucigașul ABC de la Agatha Christie. Dar, în apărarea mea, am văzut miniseria tv cu John Malkovich și Rupert Grint (yup, Ron din Harry Potter) apărută în 2018, pe care o recomand cu mare drag. Așa că atunci când a venit momentul să îmi aleg cartea din luna aceasta pentru #provocareaAgathaChristie am știu ce titlu vreau să citesc.

Ucigașul ABC este al 12-lea roman din seria Hercule Poirot, apărut pentru prima dată în 1936, fiind reeditată în română în colecția Buzz Books la Editura Litera. Ceea ce face ca acest volum să fie deosebit este faptul că combină persoana I de narare cu persoana a III-a. Ca povestitor de bază îl avem pe Arthur Hastings, bunul prieten al detectivului belgian și cel alături de care aflăm o mulțime din cazurile celebre ale acestuia.

„Domnule Hercule Poirot, vă face o deosebită plăcere să dezlegaţi mistere care sunt prea complicate pentru neîndemânatica noastră poliţie britanică, nu-i aşa? Dar e momentul să vedem, domnule Poirot cel Isteţ, cât de isteţ sunteţi de fapt.” 

Aceasta este o scrisoare primită anonim de Poirot. Pe moment nici detectivul particular, nici poliția londoneză nu știu ce ar putea însemna, dar se ia ca o glumă proastă. Însă, atunci când apare prima victimă, Alice Ascher, o femeie trecută de prima tinerețe, lucrurile încep să prindă contur. Aceasta a fost ucisă în tutungeria sa din Andover, iar lângă ea se găsește un mers al trenurilor cunoscut sub denumirea de ghid ABC. ABC este și semnătura expeditorului scrisorii anonime, ceea ce face ca întreaga chestiune să devină enigmatică.

Se pare că ucigașul are o manie bizară, folosindu-se de literele alfabetului pentru a-și alege victimele. Și cum prima literă A a fost eliminată, este firesc ca B să fie următoarea pe listă. Așa că intriga este setată, iar un criminal în serie este pe cală să ia cu asalt Anglia.

„Un ucigaș e întotdeauna un jucător. Și, la fel ca mulți jucători, un criminal nu știe adesea când să se oprească. Cu fiecare crimă reușită încrederea în forțele proprii crește și nu mai are un simț al proporțiilor. Nu spune: „Am fost inteligent și norocos!”, ci spune numai: „Am fost inteligent!”. Iar părerea bună despre inteligențalui crește și apoi, mes amis, roata se învârte, culoarea se schimbă, bila cade pe un număr nou, iar crupierul strigă: Rouge!„

Tare mult mi-a plăcut cartea, subiectul mi se pare unul extrem de ingenios, cum numai o minte isteață poate crea. Agatha Christie țese un mister național, deviind de la obișnuitele sale crime intime. Reușește să contureze un criminal în serie ce nu doar că ucide mai multe persoane, dar o face folosindu-se de un tipar neobișnuit, spre deliciul cititorilor. Hercule Poirot este pus la mare încercare, scrisorile fiind adresate lui personal, ca o provocare, astfel că presiunea pe umerii detectivului este imensă, fiind mediatizată pe tot teritoriul Angliei.

Cu toate că am văzut miniseria tv, tot m-am bucurat de lectură. În primele capitole uitasem cine e criminalul, până la un punct, când mi-am adus aminte. De atunci încolo am savurat fiecare scenă, fiind atentă la ingeniozitatea cu care Christie își construiește tabloul polițist. Lectura este rapidă și antrenantă, cu capitole scurte, cu suspans și mister și un caz național ce necesită multe personaje. Însă, atenția se focalizează asupra unui grup de oameni, apropiați ai victimelor, ce joacă rolul unor piese de puzzle ce doar mâna fină a lui Poirot poate să le asambleze.

Recomand cartea pentru toți iubitorii genului polițist, pentru cei ce o îndrăgesc pe Agatha și pentru cei ce sunt în căutarea unei lecturi palpitante, cu un criminal în serie ingenios, ce pune pe jar întreaga Anglie.

Ucigașul ABC de Agatha Christie a apărut în traducerea Manuelei Zipiși la Editura Litera și este disponibil aici.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s