„Iubirea vieții mele” de Rosie Walsh – împletitura captivantă dintre o dramă familială, puțin thriller și o poveste de dragoste

Cum am ajuns să pun în fruntea TBR-ului meu noul roman al lui Rosie WalshIubirea vieții mele? Deși teancul este înalt cât un munte, un amănunt m-a făcut să deschid cartea și să mă pun imediat pe citit. Și nu, nu e vorba de descriere, vorbim despre asta puțin mai încolo, ci e vorba despre un playlist creat special de oamenii minunați de la Nemira pentru a însoți lectura. Cântecele creează o atmosferă cozy, ce pe mine m-au atras imediat în povestea lor, ceea ce a dus la începerea de-ndată a cărții. Vă las aici link-ul către playlist-ul de pe Spotify, puteți să-l ascultați înainte de lectură, dar și în timp ce citiți sau după ce povestea e gata.

Revenind la roman, cum vă sună următoarele cuvinte: „Te-am ținut în brațe în fiecare noapte timp de zece ani și n-am știut niciodată cum te cheamă. Avem un copil împreună. Un câine. O casă. Cine ești?„ Promițător, nu-i așa? Dacă ne uităm mai atent, ne putem da seama că avem în față o dramă familială, amestecată cu puțin thriller și o poveste de dragoste. Dacă acestea nu sunt ingredientele unei lecturi captivante, I don’t know what is.

Emma este un biolog marin foarte pasionat de slujba sa. Este și o figură destul de cunoscută după ce a făcut parte dintr-o emisiune legată de lumea maritimă din Anglia. Este căsătorită cu Leo, împreună cu care au o fetiță drăgălașă, pe Ruby. Din afară ai zice că sunt o familie perfectă, dar dacă intri puțin în interior vezi că Emma a scăpat de cancer, iar acum este din nou amenințată de această boală nesuferită, iar secretele ținute departe de soțul ei o înfricoșează chiar și pe ea. Cum boala ei pare să revină, Leo începe să îi scrie necrologul. Cum de? Păi aceasta este slujba lui Leo, scriitor de necrologuri. Și se pare că agenția media unde el lucrează are mereu pregătit câte un necrolog pentru fiecare celebritate, în caz de urgență. Și cum Emma pare a fi un fel de persoană faimoasă, Leo vrea să îi pregătească și ei unul. Dar atunci când începe să facă cercetări despre Emma, descoperă cât de puține știe despre soția sa și câte minciuni se pot ascunde în spatele secretelor.

Mi-a plăcut cartea, a mers foarte repede, tonul antrenant fiind menținut de dezvăluiri noi la fiecare capitol. Prezentul este împletit cu trecutul, iar minciunile cu un adevăr dureros. Avem multă iubire între cei doi protagoniști, dar și multă tristețe. Secretele dintre cei doi îi îndepărtează tot mai mult, dar speranța nu îi lasă să se dea bătuți. Nu m-am așteptat ca romanul să aibă o parte de thriller atât de bine conturată, dar misterul și suspansul joacă un rol crucial în poveste.

Personajele sunt creionate minuțios, astfel că ajungi să simți că îi cunoști pe fiecare în parte, îi înțelegi și speri ca soarta să le ofere un happy ending. Nu lipsesc răsturnările de situație, iar finalul este satisfăcător. Iubirea de partener și iubirea de mamă sunt temelia pe care este construit romanul, ce pe tot parcursul lecturii își înduioșează personajele cu tandrețe, umanizându-i. Cartea ne oferă un scenariu ce îmbină dragostea cu amărăciunea, că doar ce ne doare cel mai tare dacă nu o trădare din partea celui iubit. Este un roman perfect? Nici pe departe, dar nici noi nu suntem perfecți, iar viața are mereu denivelări în mersul său, iar Rosie Walsh se folosește de puterea ficțiunii pentru a scrie o poveste închegată cu și despre dragoste și ale ei încâlceli.

Recomand cartea pentru perioadele unde se simte nevoia unei evadări din cotidianul anost într-o lume imaginară, ce deși împrumută elemente din realitate, îți oferă confortul unui scenariu prestabilit, cu personaje de care te atașezi și multe răsturnări de situație.

Iubirea vieții mele de Rosie Walsh a apărut în traducerea Silviei Năstasie la Editura Nemira și este disponibilă aici.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s