Recenzie „Ostatica” de Clare Mackintosh

Nu îmi place să zbor cu avionul. Îmi e frică, de înălțime, de turbulențe, de prăbușire. Cred că are de-a face cu faptul că mă simt blocată într-o cutie zburătoare, ce dacă se deschide, cazi în gol și cu siguranță nu supraviețuiești. Eu sunt pasagerul ce se ține bine de scaun, atât la decolare, cât și la aterizare, ce are amețeli și ce numără minutele până poată să pășească din nou pe pământ. Nu toate zborurile pe care le-am făcut au fost rele, la unele chiar m-am simțit relaxată, probabil datorită entuziasmului de a descoperi destinația, ce de obicei era un oraș nou, dar asta nu m-a împiedicat niciodată din a mă gândi cu neliniște la următoarea cursă aeriană. Așa că atunci când am văzut ce subiect are următoarea carte de la blog tour am înghițit cu anxietate și teamă. Ca să nu vă mai spun că peste o lună urmează să zbor chiar spre Sydney.

Ostatica este cel de-al cincilea roman al lui Clare Mackintosh tradus la Editura Trei, după Te las să pleci, Te văd, Lasă-mă să mint și După sfârșit. De asemenea, a fost tradus și un roman scris la patru mâini – Mackintosh, Sophie Hannah, B.A. Paris și Holly Brown – numit Dublura ce sună tare bine. În ciuda acestui fapt, aceasta este prima mea întâlnire cu stilul scriitoarei britanice, despre care am auzit mereu păreri bune, fiind constant în lista bestsellerurilor New York Times.

Romanul ne duce la înălțime, la propriu, îmbarcându-ne la bordul primei curse Londra-Sydney. S-a mai încercat o astfel de cursă lungă, dar pare că doar acum este posibil ca un avion cu peste 300 de pasageri să poată să zboare o așa distanță. Așa se face că toată presa vorbește despre acest zbor minune, cu jurnaliști și vedete la bord, pregătiți să posteze pe rețelele de socializare experiențele lor.

În centrul acțiunii o găsim pe Mina, una dintre însoțitoarele de la bord, cea ce este nevoită să facă o alegere grea. Fie să salveze viața fetiței de 5 ani, fie să salveze viețile celor de la bord. De ce? Pentru că avionul este pe cale de a fi deturnat și Mina este singura care i-ar putea opri pe teroriști. De alegerea ei depind nu doar ceilalți pasageri, ci familiile, prietenii și afacerile acestora, ca să nu mai vorbim de mediatizarea din spatele incidentului sau de cerințele rebelilor.

Cartea are mai multe puncte de focalizare. Pe lângă Mina și povestea ei, îl avem pe Adam, soțul Minei, de profesie polițist, care însă de ceva timp nu pare să fie în apele sale, ba chiar a cauzat o ruptură în relație. Acesta rămâne acasă cu fetița și cu bona, situație ce escaladează rapid atunci când viețile lor sunt puse în pericol, ca răspuns la amenințările primite de Mina în avion.

De asemenea, romanul ne prezintă și alte povești, ce aparțin câtorva pasageri. Aflăm aici motive diverse ce i-au făcut pe aceștia să se urce în această cursă istorică. Mi-a plăcut alternarea de planuri, a fost interesant să citesc și despre alți oameni, să le aud poveștile și să încerc să le pun cap la cap pentru a rezolva puzzle-ul propus de Mackintosh.

Per total a fost o lectură antrenantă și rapidă, ce se citește ușor și care te ține ancorat în poveste cu tipul capitolelor cu un final ce dezvăluie noi informații și care te îndeamnă să mai citești puțin pentru a afla unde merge acțiunea și cum se comportă personajele. Nu pot să zic că m-a băgat în sperieți, mai ales că urmează să am aceeași destinație ca avionul din roman, astfel de scenarii fiind rar întâlnite și dacă cumva se întâmplă, scenariul este sigur negru. De aceea, deși cumva am sperat la mai mult, sfârșitul nu m-a dezamăgit.

Marea întrebare a romanului este „Tu ce ai face?”, dacă ai salva viața propriului copil sau vieților a peste 300 de pasageri necunoscuți. Eu una nu știu, cum sunt mamă probabil aș alege soarta fetiței mele, dar nu vreau să fiu pusă în aceeași situație ca Mina, pentru că indiferent de alegere, vina și coșmarurile sunt garantate. Recomand cartea pentru cei ce sunt în căutarea unui thriller rapid, ce te duce la bordul unei curse de coșmar.

Ostatica de Clare Mackintosh a apărut în traducerea Mihaelei Ionescu la Editura Trei și este disponibilă aici.

Romanul se bucură în aceste zile și de un blog tour printre cititorii înfocați de mistery & thriller, așa că vă invit și la ei pe site-uri pentru a putea citi mai multe păreri despre carte: Literatura pe tocuriBiblioteca lui LiviuCărțile mele și alți demoniAnca și cărțileAnalogii-AntologiiFalled și Citește-mi-l.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s