„Fata cu părul lung” de Vio/Miri – emoții variate împletite în destăinuiri sincere

Poezia merge de minune în perioada ploioasă de toamnă, cu lumina difuză ce încearcă să își facă loc printre norii cenușii. Cam așa sunt și versurile, emoția cu care sunt așternute dă pe-afară, se zbate să iasă la lumină, pentru a ajuta eul liric să se vindece sau pentru a-și exprima bucuria. Viorica Mirela Ștefan-Duicu, sau Vio/Miri cum se prezintă în lumea literară, decide să își deschidă sufletul către cititori și să le ofere o bucățică din universul ei.

Fata cu părul lung este volumul de debut al scriitoarei, în care aceasta a adunat gânduri, emoții și reflecții. Cartea este produsul a 20 de ani de creație, ceea ce îi dă o greutate aparte, cititorul fiind purtat prin diferite stadii ale vieții.

Ca o temă generală, iubirea este cea care dă viață cărții. Din miezul acesteia se întind ramuri și raze de imagini și tablouri. Avem iubirea pasională, iubirea ce doare, iubirea plină de speranță sau iubirea ce sângerează, ce cere răzbunare. Pe tot parcursul volumului, versurile iau forma unor sentimente puternice, unde eul liric își dă frâu liber frustrărilor sau împlinirilor.

Sădit

Deschide-ți inima și mă răpește
Furtunii ce m-a încolțit,
Adună-te, te rog, și mă primește
În sufletul tău încă fruct nerodit.

Fă din mine o frunză,
Toto verde, atinsă de soare,
O urmă de rouă neplânsă
Mângâind tandru o floare.

Poezia contemporană merge pe formatul versului liber, însă Vio/Miri folosește rima ca suport. Acest lucru cumva îngrădește imaginea de ansamblu, nefiind libertate completă, însă tocmai de aceea versurile poetei sunt gândite mai mult, mintea trebuind să găsească cuvântul ce exprimă atât mesajul voit, și care îndeplinește și rigorile rimei. Datorită acestui motiv, volumul duce mai mult cu forma clasică a poeziei, unde ritmul, măsura și rima erau caracteristicile principale.

Fata cu părul lung este o lectură rapidă, favorizată de versurile scurte, este o lectură plăcută, îmbibată în emoții de tot felul. Nu am rezonat eu cu toate poeziile, cum este și normal atunci când citești un volum întreg, dar am apreciat la toate sinceritatea eului liric și vulnerabilitatea cu care își destăinuie secretele inimii în fața cititorului.

Fata cu părul lung de Vio/Miri a apărut la Editura Neverland și este disponibilă aici.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s