„Fata cu un singur ochi” de Mihaela Motreanu – teme grele îmbrăcate într-o dramă mystery curajoasă

Fata cu un singur ochi nu este un simplu roman scris de o scriitoare din România, ci este debutul literar al Mihaelei Motreanu, pe care eu o știu de ceva ani din lumea iubitorilor de cărți. Îi citesc cu încântare postările de pe Instagram sau articolele de pe site-ul Blutopia, fiecare text fiind îmbibat în emoție, documentare și multă pasiune, povestind despre cărți, filme sau mici motive ce fac viața mai bună. De aceea, entuziasmul meu când i-am ținut cartea în mâini a fost la cote amețitor de înalte. Trebuie să recunosc că am avut și ceva emoții la început de lectură, bucurându-mă din suflet pentru reușita ei de a publica o carte ❤

Cartea vine cu o recomandare extrem de interesantă. Sintagma Aproape un thriller de pe copertă promite o lectură ce îmbină motivele polițiste cu drama și relațiile sociale. Cred că ar trebui menționat din capul locului faptul că acest roman este destinat publicului matur, temele abordate având o greutate aparte, de la violența în cuplu la dependența de alcool sau substanțe interzise. Nu lipsesc nici scenele în care autoagresiunea șochează, ceea ce duce acest volum spre tărâmul lecturilor mai greu de digerat.

Valentina este o tânără de 22 de ani ce face parte dintr-o trupă de muzică mai puțin comercială. Și cum astfel de muzică nu aduce venituri considerabile, sau nici măcar decente, ea are și un job. Lucrează într-un ONG ce se ocupă cu femeile abuzate. Aceasta a primit jobul prin intermediul lui Nata, pe care tot ea a înlocuit-o în band. De la Nata începe și romanul. Sau mai bine zis, de la dispariția ei. Sau și mai bine zis, de la moartea ei. Anchetatorii spun că e sinucidere, dar Valentina și unul dintre membrii band-ului cred că la mijloc este vorba de o crimă. Cei doi încearcă să afle răspunsuri, dar investigațiile lor nu dau prea multe rezultate.

În același timp, Valentina îl cunoaște pe Marc, cu care începe o relație amoroasă cu năbădăi. Cei doi par a se completa foarte bine, dar în spatele aparențelor se ascund certuri soldate cu violență fizică și emoțională. Cea mai mare parte a cărții se învârte în jurul celor doi, cititorul fiind martorul a numeroase momente de intensitate neliniștitoare, ce cu greu pot fi digerate.

Pentru un debut literar, Mihaela Motreanu scrie o poveste curajoasă cu substanță. Alege probleme serioase și întunecate ce afectează o bună parte din populație, într-un fel sau altul. Violența emoțională este mai des întâlnită decât ne-am imagina, mulți neputând să o recunoască corect și luând-o drept miștocăreală. Nici automutilarea verbală nu este luată în serios, care dacă nu este tratată corespunzător poate duce la depresii grave sau chiar gânduri negre. Mihaela Motreanu realizează un cocktail antrenant cu astfel de subiecte anevoioase, aducând în discuție și motive psihologice, atât în ceea ce privește relațiile în cuplu, cât și stima de sine.

Având doar 230 de pagini ai crede că romanul se citește repede, dar încărcătura temelor poate încetini puțin lectura. Nu este un thriller ce are un singur fir narativ, cel al descoperirii criminalului, ci combină elemente din mai multe genuri. Este o dramă socială și o oglindă înspre comportamentele abuzive. Este un jurnal de gânduri intime și o filă din negura dependenței. Este un mystery ce debutează cu o moarte suspectă și un thriller cu o serie de momente la limită. Este o lectură interesantă cu o narațiune închegată și personaje inspirate din realitate. Este o lectură ce nu uimește prin puncte de cotitură senzaționale, dar are dramatism și suspans. Este o carte ce ar putea incomoda anumiți cititori, dar este o poveste sinceră și dureroasă.

Pentru mine a fost o experiență interesantă, nu m-am așteptat la asemenea teme, dar am apreciat claritatea limbajului naratoarei. Nu am rezonat cu anumite decizii ale personajelor, dar le-am înțeles modul de gândire, sau măcar am încercat. Anumite scene au fost mai greu de mistuit, dar per total lectura a mers repede, cu un final surprinzător. Violența, de orice tip, nu este un subiect plăcut, așa că dacă ești în căutarea unei lecturi în care să evadezi din cotidianul anost și problematic, mai bine lași cartea pe mai târziu, când ești dispus să intri în cotloanele intime ale abuzului. În plus, acest volum reflectă pasiunea Mihaelei pentru cărți și filme, pe parcursul lecturii având presărate recomandări din lumea artelor ce îndulcesc puțin tensiunea narațiunii. Tot respectul meu pentru curajul Mihaelei de a se avânta în așa subiecte. Îi transmit sincere felicitări și aștept cu nerăbdare următorul volum.

Fata cu un singur ochi de Mihaela Motreanu a apărut la Editura Tritonic și este disponibilă aici.


Un gând despre “„Fata cu un singur ochi” de Mihaela Motreanu – teme grele îmbrăcate într-o dramă mystery curajoasă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s