În această vară am făcut și eu cunoștință cu Inspectorul-șef Armand Gamache de la Secția de Omucideri a Poliției din Quebec, Canada, prin intermediul romanului Toți diavolii sunt aici. Am fost pe loc fascinată de lumea creată de Louise Penny în jurul detectivului, dar și de pânza bogată în suspans și mister a scriiturii. Așa că atunci când s-a ales cartea următorului blog tour crime am știut că voi avea parte de o lectură captivantă.

Un om mai bun debutează cu revenirea lui Armand Gamache la șefia departamentului Omoruri după ce a fost retrogradat din funcția de Inspector-șef. Această decizie a fost luată după ce ultima misiune în care a fost implicat s-a soldat cu multă vărsare de sânge și cu toate oalele sparte în capul său, pe nedrept evident. Așa se face că atmosfera la birou este tensionată, iar privirile polițiștilor se împart între Gamache, Jean-Guy Beauvoir – celălalt șef de la Omoruri (ce va pleca în câteva săptămâni în Paris) – și mesajele de pe rețelele de socializare, ce curg cu nemiluita, cu acuze și injurii la adresa fostului Inspector-șef.
Însă chiar din prima zi, Gamache se înhamă la un nou caz. Tânăra Vivienne Godin este dată dispărută de tatăl său, Homer. Aceasta este căsătorită cu Carl Tracey, un artist ce se ocupă cu olăritul. Se pare că relația dintre cei doi soți nu era tocmai bună, fata sunând de câteva ori la poliție pentru a încerca să-i oprească bătăile. Dar acum a dispărut. Iar Carl Tracey recunoaște că a bătut-o în seara respectivă. Mai zice și că fata era gravidă și că fătul nu este al lui, că Vivienne l-ar înșela și probabil că a fugit cu el. Un soț beat și violent, ce află că copilul nevestei nu este al său. Oare nu acestea sunt indiciile că el a omorât-o?
Dintr-un caz oarecum simplu de dispariție ajungem la o anchetă în toată regula de crimă, corpul lui Vivienne fiind descoperit nu mult timp după. Însă, soțul susține mare și tare că el a lăsat-o vie în casă după ce a snopit-o în bătaie. Așa că anchetatorii sunt nevoiți să construiască un caz convingător pentru a-i face pe jurați să îl condamne. Dar acest lucru se poate dovedi a fi mult mai greu decât anticipaseră la început.

Dacă Toți diavolii sunt aici are un motto din Shakespeare, Un om mai bun își centrează acțiunea după un citat din Moby Dick – „Orice adevăr conține o parte de răutate„ – ce însumează la perfecție narațiunea canadiencei.
Romanul este construit în jurul anchetei, ceea ce îl încadrează în tiparul lecturilor polițiste. Avem mister, suspans și răsturnări de situație. Avem dialog, interogatorii și ședințe la sediul poliției. Avem reconstruirea crimei, tensiune între detectivi și insubordonare. Dar avem și un fir narativ secundar, inundații catastrofale ce amenință întreaga regiune.
Pentru mine a fost o lectură plăcută și rapidă, cu un ritm antrenant. Cartea este în primul rând un mystery psihologic de bună calitate, unde Gamache este vedeta. Personajele sunt bine creionate, iar interacțiunea dintre ele credibilă. Finalul, deși ghicit de mine încă de la început, s-a derulat în mod natural, nimic forțat sau exagerat. Trebuie să recunosc că Toți diavolii sunt aici mi-a plăcut ceva mai mult, poate și pentru că acela a fost primul meu contact cu Gamache. Mă minunez cât de populare sunt aceste romane din seria Gamache, ce deja a ajuns la al optsprezecelea volum. Interesul pentru serie nu scade odată cu apariția atâtor romane, ci rămâne constant, ceea ce ne spune cât de bine și convingător scrie Louise Penny.
Un om mai bun de Louise Penny a apărut în traducerea Danielei Purgaru la Editura Trei și este disponibil aici.

Romanul se bucură în aceste zile și de un blog tour printre cititorii înfocați de mistery & thriller, așa că vă invit și la ei pe site-uri pentru a putea citi mai multe păreri despre carte: Literatura pe tocuri, Biblioteca lui Liviu, Cărțile mele și alți demoni, Anca și cărțile, Analogii-Antologii, Falled și Citește-mi-l.