Jo Nesbo e cunoscut în întreaga lume datorită seriei cu Harry Hole, ce uite că a ajuns la cartea cu numărul treisprezece. Eu am scris despre Liliacul, romanul ce deschide seria, Cărăbușii, cel de-al doilea volum și despre Pasărea cu piept roșu, a treia aventură. Dar până voi citi Nemesis, cartea a patra, împreună cu colegii mei amatori ai genului polițist discutăm zilele astea despre Specialistul în gelozie și alte povestiri. Volumul, așa cum îi spune și titlul, este o colecție de povestiri polițiste, cu mult mister și crime de tot felul.

Proza scurtă este destul de greu de scris, mulți scriitori spun că e mai greu decât un roman, spațiul mai restrâns limitându-te în ceea ce privește desfășurarea poveștii. Eu nu pot să spun că am o preferință, dar în perioadele aglomerate tind să aleg nuvelele în detrimentul unui roman de 500-600 de pagini. Iar volumul de față, cu sub 300 de pagini a fost o adevărată delectare.
Cartea este împărțită în 7 povestiri (lucky number 7 sau deadly number 7), de dimensiuni variate. Avem povești de douăzeci de pagini, dar și una de peste o sută. Fiecare este trecută prin filtrul misterului, având la bază câte o crimă. Jo Nesbo își dovedește încă o dată talentul de povestitor, reușind să schițeze 7 destine în 7 mistere palpitante.
Prima povestire – Londra – este preferata mea. Aici avem două personaje, doi străini, ce intră în vorbă în avion. Cei doi rapid formează o conexiune, ce poate duce spre o poveste de dragoste de basme, dar poate fi și cursa spre infern.
Cea de-a doua povestire este cea ce dă titlul volumului, fiind și cea mai lungă. Specialistul în gelozie este un polițist grec, ce este chemat pe o insulă pentru a investiga moartea unui turist american. Singurul suspect este fratele său geamăn, dar încrengătura dintre iubire și gelozie se poate dovedi a fi fatală chiar și în cazul detectivului.
Coada este cea mai scurtă povestire, dar mesajul său este puternic. Nesbo ne atrage atenția, într-un mod mortal, că nu e bine să ne băgăm în fața altora ce așteaptă la coadă.
Gunoi este despre un gunoier mâncat de nervi și gelozie, ce încearcă să își amintească dacă și-a ucis soția cu o seară înainte sau nu.
Mărturisirea ne invită să fim martorii unei povești de adulter, unde un fost soț este anchetat pentru moartea fostei soții, dar noul prieten al acesteia poate fi în avantaj nesperat.
Odd este despre un scriitor cunoscut ce decide să nu mai apară în presă. Decizia a la Elena Ferrante îl duce pe culmile succesului, dar nici acolo inspirația nu este nesfârșită, iar crima poate fi singura lui unealtă de a-și recăpăta vocația.
Cercelul are la bază un astfel de mic accesoriu ce îl face pe un taximetrist să pună la îndoială fidelitatea soției.
Avem așadar premise solide, ce sunt depănate atent și cu măiestrie de narator, care oferă cititorilor doze letale de mister și suspans, ce nu îți răpesc prea mult din timp. Acest volum este ideal pentru scurte pauze de la cotidianul anost, fiind distracția polițistă de a evada într-un univers unde iubirea, gelozia și moartea formează trioul mortal.
Specialistul în gelozie și alte povestiri de Jo Nesbo a apărut în traducerea din limba norvegiană a Ivonei Berceanu la Editura Trei și este disponibilă aici.

Romanul se bucură în aceste zile și de un blog tour printre cititorii înfocați de mistery & thriller, așa că vă invit și la ei pe site-uri pentru a putea citi mai multe păreri despre carte: Literatura pe tocuri, Biblioteca lui Liviu, Cărțile mele și alți demoni, Anca și cărțile, Analogii-Antologii, Falled și Citește-mi-l.
Un gând despre “Recenzie „Specialistul în gelozie și alte povestiri” de Jo Nesbo”