Yuval Noah Harari este cunoscut în întreaga lume datorită seriei de cărți Sapiens, în care prezintă, într-un mod captivant și atractiv pentru publicul larg, istoria civilizației omenești. Eu am citit adaptările grafice – Nașterea omenirii și Stâlpii civilizației – ce pentru mine au fost lecturi extrem de interesante, oferindu-mi o sumedenie de informații noi, prezentate într-o manieră dinamică și colorată. Plăcut vizual și îmbibat în informații este și cel mai nou volum semnat de istoricul israelian, Suntem de neoprit fiind varianta destinată în primul rând cititorilor tineri, dar de care se poate bucura cu aceeași intensitate și publicul matur.

Subtitlul volumului este sugestiv, anunțând principala temă abordată în carte – Cum am luat în stăpânire lumea. Yuval Noah Harari rezumă 2,5 milioane de ani de istorie în câteva capitole. Astfel că fiecare paragraf este atent construit pentru a livra informații esențiale despre cine sunt strămoșii noștri și cum am ajuns să fim stăpânii lumii.
„De asta e atât de important să aflăm cum trăiau stră-stră-strămoșii noștri. Dacă știm cum trăiau ei, ne putem explica mult din comportamentul nostru de astăzi.„


Harari prezintă fapte reale, verificate de specialiști, însă nu o face într-un mod plictisitor, inundat de date și numere, ci ca o poveste, unde magia este dată de incredibilul parcurs al omului. Aflăm că omul de azi face parte din specia Homo Sapiens, denumirea în latină pentru Om înțelept. Mai aflăm că specia noastră este răspunzătoare nu doar pentru cea mai miraculoasă evoluție de pe Pământ, ci și pentru extincția celorlalte specii umane, cât și a multor rase de animale. Însă, asta nu înseamnă că omul era o ființă rea și crudă, ci că a făcut tot ce i-a stat în putință să supraviețuiască. Din necunoștință de cauză omul a ucis, pentru hrană și îmbrăcăminte, cam toate animalele mari, cum ar fi mamuții sau mastodonții din America.
Cititorii tineri ar putea crede că cruzimea este trăsătura principală a omului, însă Harari are grijă să aplaneze violența din trecut cu sfaturi pentru un viitor mai pașnic. Acesta introduce și elemente educative printre rândurile istorice, în încercarea de a da naștere unui spirit civic și responsabil printre tinerii cititori.


Te-ai gândi că istoria poate fi redată doar printr-un stil greoi și îmbâcsit, dar Harari scrie un text aerisit și pe înțelesul tuturor, astfel că cei tineri pot înțelege cu ușurință informațiile. Cred că acest volum este esențial pentru cititorii cu vârstele între 9 și 12 ani, putând oricând fi folosit ca material auxiliar în clasele primare.
Ilustrațiile sunt perfect realizate de Ricard Zaplana Ruiz, făcând o pereche excelentă cu calitatea textului. Acestea nu sunt copilărești, dar nici țipătoare sau violente, aducând un plus de culoare întregului volum. Și partea bună e că acesta e doar primul volum, așa că vom avea ocazia de a ne delecta și cu altele ce vizează istoria civilizației noastre.

Pentru mine a fost o lectură extrem de plăcută, rapidă și interesantă. 2 idei cu care am rămas după terminarea lecturii ar fi că răbdarea e esențială și că trebuie să fim mai îngăduitori cu natura și animalele înconjurătoare dacă nu vrem să fim răspunzători pentru alte extincții.
„schimbări mici pe care nu le observă nimeni se acumulează în timp și se transformă în schimbări mari„
Suntem de neoprit. Volumul I. Cum am luat în stăpânire lumea de Yuval Noah Harari a apărut în traducerea Ioanei Aneci la Polirom Junior și este disponibil aici.
