„Librăria din Teheran” de Marjan Kamali – lectura aromată despre destinul schimbător a două suflete pereche

Librăria din Teheran de Marjan Kamali este o lectură emoționantă, depănată în jurul unei povești de dragoste ce ia naștere printre rafturile unei librării. Este o carte pictată cu aromele exotice ale Iranului secolului trecut. Este o desfătare culinară ce îți lasă gura apă, dar și o frântură din istoria unei țări măcinate de războaie și lovituri de stat. Este o alternare între trecut și prezent, între ceea ce este și ce-ar fi putut fi. Este o dramă familială, o inimă frântă și 2 destine unite de iubirea absolută. Este o bogată călătorie pe un tărâm puțin cunoscut de publicul larg, unde viața nu ne oferă mereu ceea ce ne dorim sau ceea ce ar trebui să se întâmple.

Romanul scris de Marjan Kamali alternează două mari planuri temporale – 1953 și 2013. În ambele îi regăsim pe Roya și Bahman, doi iranieni de 17 ani ce se cunosc în Teheran și care ajung să se revadă în Statele Unite ale Americii, 70 de ani mai târziu. Cei doi se întâlnesc într-o zi de marți, la librăria micuță a domnului Fakhri. Este dragoste la prima vedere.

Perioada de curtare este lină, poate chiar înceată, dar așa este obiceiul în acele vremuri. Gesturile le sunt rezervate, însă sentimentele intense. Se logodesc și de-abia așteaptă nunta. Însă, spiritul civic al lui Bahman, visul său de a schimba lumea, de a ajuta cu regimul democratic, le stă în calea fericirii. Așa se face că atunci când Bahman o roagă pe Roya să se întâlnească într-o piață pentru a merge la oficiul de stare civilă, lucrurile iau o întorsătură drastică. Cei doi nu se întâlnesc, iar povestea lor de dragoste este încheiată brusc, printr-o scrisoare amară.

„Nu întotdeauna obținem ceea ce ne dorim. Lucrurile nu decurg mereu așa cum le plănuim. Cei aflați în floare vârstei au tendința de a crede că tragediile, nenorocirile și gloanțele vieții nu-i vor nimeri și pe ei. Că se pot salva prin speranțe și energii naive. Ei cred, în mod greșit, că tinerețea, dorința sau chiar dragostea sunt mai puternice decât mâna destinului… Adevărul este, draga mea domnișoară, că soarta ți-a scris deja pe frunte traseul pe care-l va urma destinul tău.„

Așa că Roya, cu inima îndurerată, decide să îi împlinească visul tatălui său de a urma o universitate. Împreună cu sora sa, pleacă să studieze în California, unde o nouă lume o așteaptă, plină cu posibilități diverse și noi prieteni.

Dăm timpul înainte și suntem în 2013, când, la vârsta de 77 de ani, Roya și Bahman se reîntâlnesc. Câte întrebări și câte amintiri de depănat, pe fondul regretelor și al bucuriei de revedere.

Pentru mine a fost o lectură extrem de captivantă, despre o lume prea puțin cunoscută. Războiul nu trebuie să definească o cultură întreagă, chiar dacă alegerile politicienilor impactează totul în jur. Am descoperit un Iran aromat, cu oameni ce trăiesc cu și din pasiune pentru viață. Am dat peste o poveste de dragoste ce sparge barierele claselor sociale și al așteptărilor părinților.

Mi-au plăcut alterările între trecut și prezent, naratoarea având grijă să împletească o poveste emoționantă, pe care a închegat-o cu ajutorul dragostei și al destinului fugitiv și schimbător. Cele două personaje principale – Roya și Bahman – sunt atent creionate, pe care scriitoarea cu origini din Iran a avut grijă să le ofere și personaje secundare credibile. Naratoarea mânuiește cu o pricepere înnăscută lumea din Teheran și ne oferă o bucățică fictivă dintr-un ținut ascuns.

Faptul că o librărie și dragostea pentru cărți au constituit o parte centrală a cărții m-a făcut să îmi placă și mai mult volumul, acesta fiind perfect pentru cei ce sunt în căutarea unei lecturi setată într-un așa decor cărturăresc, căruia îi sunt asezonate un gust aromat și diferit, o lume ce merită să fie adusă la suprafață mai des. Nu m-am așteptat să îmi placă atât de mult cartea, pe care am devorat-o în câteva șederi și pe care o recomand mai departe pentru o narațiune fluidă, solidă și emoționantă.

Librăria din Teheran de Marjan Kamali a apărut în traducerea lui Cătălin Georgescu la Editura Univers și este disponibilă aici.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s