„Glonțul care a ratat ținta” de Richard Osman – a treia aventură captivantă cu cei patru pensionari simpatici

Richard Osman pare să fi găsit rețeta succesului și o folosește de fiecare dată, spre bucuria iubitorilor de crime fiction din întreaga lume. Clubul Crimelor de Joi a făcut ravagii la apariția sa din 2020, iar cea de-a doua carte – Bărbatul care a murit de două ori – i-a urmat în aplauze și laude. Acum ne putem bucura de cel de-al treilea volum – Glonțul care a ratat ținta – ce își păstrează intensitatea și prospețimea.

Îi regăsim cu mare plăcere pe Elizabeth, Joyce, Ron și Ibrahim, care își pun mințile în mișcare pentru un nou caz palpitant. În urmă cu zece ani o reporteriță este pe primele pagini ale ziarelor după ce mașina ei este găsită în râpă. Corpul îi este de negăsit, însă cum râul este aproape, se presupune că ar fi zburat prin geam. Partea suspectă este că jurnalista făcea investigații cu privire la o rețea de spălare de bani, iar în zilele de dinaintea dispariției sale, primise mesaje de amenințare.

Cei patru pensionari încep să își bage nasul prin trecutul reporteriței și descoperă o mulțime de noi indicii și piste de explorat. În același timp, Elizabeth este nevoită să facă o alegere grea – să ucidă sau să fie ucisă.

Cu așa premise nu ai cum să nu te avânți cu avânt într-o nouă aventură a membrilor Clubului Crimelor de Joi. Romanul este alert, cu mister și suspans, mult umor și situații în care doar persoanele în vârstă se pot băga. Nici nu mi-am dat seama când au zburat cele 400 de pagini, dialogul și capitolele scurte favorizând o lectură rapidă și dinamică.

„Ok, uite cum văd eu lucrurile, zice Pauline. Și vă cunosc doar de puțin timp. Însă e doar opinia mea și, la o adică, cine sunt eu? Însă fiecare dintre voi, cei din cameră, fiecare dintre voi, în felul lui diferit, e nebun de legat.„

Nu cred că aș putea alege o favorită din cele trei volume, toate mi-au plăcut tare mult, m-am atașat de cei patru protagoniști, fiecare lectură fiind ca o revedere de suflet cu prieteni vechi. Cred că e tare greu să menții viu interesul cititorilor dacă folosești aceleași personaje pentru mai multe volume la rând, însă Osman nu doar că nu plictisește cititorii cu cei patru septuagenari, ci ne oferă lecturi palpitante, unde protagoniștii devin din ce în ce mai simpatici cu fiecare nou roman. Eu deja sunt entuziasmată pentru următorul volum.

Calitatea cea mai de preț a seriei Clubul Crimelor de Joi, pe lângă personajele foarte bine creionate, este dialogul. Osman nu doar umple pagini întregi cu replici, ci descrie credibil discuții pe care le savurezi ca la cinema, cu popcorn în mână. Fiecare întrebare, răspuns sau observație își are rolul său bine stabilit, menit să aducă un plus întregii povești.

Recomand atât romanul Glonțul care a ratat ținta, cât și întreaga serie, pentru intriga tensionată, răsturnările de situație, finalul exploziv, momentele de emoție și iubire, dialogul spumos, umorul reușit, personajele simpatice și vibe-ul de crime fiction tipic englezesc.

Glonțul care a ratat ținta de Richard Osman a apărut în traducerea lui George Arion Jr. la Crime Scene Press și este disponibil aici.

Romanul se bucură în aceste zile și de un blog tour printre cititorii înfocați de mistery & thriller, așa că vă invit și la ei pe site-uri pentru a putea citi mai multe păreri despre carte: Literatura pe tocuriBiblioteca lui LiviuCărțile mele și alți demoniAnca și cărțileAnalogii-AntologiiFalledCitește-mi-l și Pălărisme.


Un gând despre “„Glonțul care a ratat ținta” de Richard Osman – a treia aventură captivantă cu cei patru pensionari simpatici

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s