„Mami și Tati se poartă ciudat de Crăciun” de Ioana Chicet-Macoveiciuc – lectura haioasă la care toată familia râde în hohote

Tare mult îmi place cum scrie Ioana Chicet-Macoveiciuc, cu blândețe, umor și empatie. Deja știu ce carte o să îi citesc fetiței mele când va veni vremea să mergem la dentist – Fabrica de zâmbit, de mestecat și de vorbit – iar acum știu cu ce lectură ne vom distra în familie peste vreo 2-3 ani. Mami și Tati se poartă ciudat de Crăciun este o nouă colecție de trăznăi ale familiei Micuțescu, care intră în spiritul sărbătorilor de iarnă într-un mod inedit și original.

Cu toate că aceasta este prima mea întâlnire cu Micuț și-ai săi părinți nonconformiști, nu am avut probleme în a-i simpatiza de la primele fraze. Am dat peste o familie unde libertatea gândurilor face legea, unde orice idee aparent trăsnită nu este luată în derâdere, ci încurajată și apreciată. Imaginația nu își cunoaște limitele în această familie, iar tradiționalul este mereu înlocuit cu inovații de tot felul. Această trăsătură a cărții îi învață pe cei mici (cât și pe cei mari) despre cum e bine să ne încurajăm imaginația. Copiii trebuie să știe că sunt liberi să gândească ce vor și că anumite idei mai zăpăcite nu vor fi pedepsite.

Cum Crăciunul bate la ușă, familia lui Micuț începe pregătirile pentru marea sărbătoare. Dar nu așa cum ne-am imagina, ci într-o manieră total diferită. Nu se împodobește bradul, ci ficusul, pentru că Tata vrea să protejeze natura. Ce mesaj minunat pentru tinerele generații. Iar podoabele nu sunt globuri și ghirlande, ci roșii cherry, șuncă sau cașcaval. Ce aș mai admira și eu acest brad, cu gura până la urechi.

Nici mersul la colindat nu mai e ce-a fost. Mami și Tati îl iau pe Micuț și se duc la vecini pentru a-i asculta pe aceștia cum îi colindă. Sună interesant, nu-i așa? Să vă mai zic de cadouri, care nu se primesc de la Moș Crăciun, ci li se dau lui? Iar bulgăreala nu se face cu zăpadă, ci cu șosete. Ideea aceasta s-ar putea să o fur și eu pentru propria familie, mai ales că zăpada de Crăciun a devenit o raritate în ultimii ani.

Tare mult mi-a plăcut cartea, am savurat-o alături de pitica mea, ce deocamdată s-a bucurat doar de ilustrațiile simpatice create de Karda Zenko. Nici nu știu cine s-ar bucura mai tare de lectura acestui volum, părinții sau copiii, și asta pentru că Ioana Chicet-Macoveiciuc știe cum să te captiveze cu fiecare paragraf. Umorul este principala trăsătură a acestei minunate cărți, care vine într-o traistă alături de lecții importante pentru cei mici, cum ar fi importanța originalității sau acceptarea diversității în gândire. Ca să nu mai spun că părinții se pot inspira din ciudățeniile familiei Micuțescu pentru a aduce culoare și zâmbete în propria familie.

Cartea nu încearcă să înlocuiască tradițiile, ba chiar ajută la aprecierea mai mare a obiceiurilor. Fiecare familie are propriile datini ce fac ca sărbătoarea Crăciunului să fie specială, însă nu strică ca, din când în când, să strecurăm și ceva nou printre cozonacii cu nucă, ca turtele acre cu varză.

Acest volum este cadoul perfect pentru copiii începând cu vârsta de 3 ani și poate fi o surpriză delicioasă pentru adulți. Râsetele sunt garantate, chiar cu lacrimi la unele părți, iar discuțiile în familie un adevărat carusel de păreri. Eu pun pe listă și celelalte 3 volume din serie – Mami și Tati se poartă ciudat, Mami și Tati se poartă foarte ciudat și Doamna educatoare se poartă ciudat – fiind convinsă că mă așteaptă alte lecturi haioase. Oh și ce am văzut super tare pe site-ul Editurii Univers este un puzzle inspirat din trăsnăile familiei Micuțescu, numai bun de asamblat pe fundalul unei lecturi pline de haz și voie bună.

Mami și Tati se poartă ciudat de Crăciun de Ioana Chicet-Macoveiciuc a apărut la Editura Univers și este disponibilă aici.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s