„Lecții de vals 1” de Kikori Morino – o lectură rom-com drăgălașă, asezonată cu multă mâncare bună

Datorită colecției Nezumi de la Editura Nemira am făcut și eu anul trecut cunoștință cu volumele manga, aka varianta japoneză a benzilor desenate. Despre primele două volume din seriile Mireasa Străvechiului Mag și Regatele Ruinei am scris două articole pe blog, aici și aici, știind încă de la primele capitole că pasiunea mea pentru acest gen literar a început cu bine. Așa se face că am fost tare entuziasmată să citesc primul volum din noua serie, Lecții de vals.

Pe mine titlul Lecții de vals m-a dus imediat pe tărâmul filmelor romantice, al rom-com-urilor în care un el și o ea se întâlnesc întâmplător și unde atracția este instantanee, chiar dacă ei vor să recunoască sau nu. Ceea ce am și găsit între paginile acestui simpatic volum.

Harumi este un băiat de liceu căruia îi place să gătească. Și o face foarte bine, având o mulțime de urmăritori pe Onstagram (yup, cu O 😁) ce îi urmăresc rețetele. Acesta însă nu poate să își împărtășească dragostea pentru gătit decât cu mama sa, colegii și prietenii judecându-l pentru o așa pasiune feminină (cu toate că cei mai cunoscuți bucătari din lume sunt de fapt bărbați 😅).

Întâmplarea face ca într-o zi Harumi să își împartă mâncarea cu Mizuhara, profesoara de speriat de limba japoneză. Aș zice că a fost dragoste la prima îmbucătură, dar asta nu înseamnă că cei doi chiar se îndrăgostesc, în joc intrând diferența de vârstă și statutul de elev-profesor. Cert e că asistăm la multe scene cu iz romantic, unde intimitatea este dată de pereții unei bucătării improvizate, iar flirtul de gătitul împreună. Dar nu vă zic ce și cum, asta trebuie să aflați voi citind cartea, normal 😉.

A fost o lectură plăcută, în ciuda subiectului sensibil dat de diferența de vârstă. Un lucru ce îmi place la volumele manga este că nu există limite. Imaginația poate zburda în orice colț, fără prejudecăți sau repercursiuni. Sigur, unele concepte nu sunt tocmai sănătoase, dar literatura manga le acceptă pe toate, cu bune și cu rele. Manga este spațiul unde fanteziile sau ciudățeniile pot prinde viață, fără a altera realul. Tocmai de aceea am acceptat să intru în jocul unei astfel de idile. În plus, cum să nu vreau să citesc o carte unde gătitul este subiectul principal?! Cu toate că s-a lăsat cu multe suspine și salivări 🤤.

Cartea vine cu o descriere interesantă: Paradoxul legăturii dintre o profesoară și un elev – aproape o poveste de dragoste, lucru cu care nu pot să nu fiu de acord. În paginile acestui volum nu veți găsi o poveste siropoasă de dragoste (nici nu aveți cum, orezul fiind ingredientul principal), dar nici o legătură bolnăvicioasă dintre un elev și profesoara sa. Ci veți găsi o poveste drăgălașă, cu multe îmbujoreli și priviri timide, asezonate cu multă mâncare bună.

Finalul cărții se lasă cu un cliffhanger ce te face să vrei să citesc și volumul II, fie și măcar de dragul mâncării. Și dacă celelalte două serii manga de la Nezumi au multă magie și vrăji, Lecții de vals este un rom-com cute, ce te binedispune și te duce direct în bucătăriile improvizate ale unui liceu, unde un el și o ea, venind din lumi diferite, găsesc confort și empatie prin mâncare și discuții deschise. Înțeleg de ce o astfel de relație nu ar trebui promovată, dar nu uitați, acesta e un volum de ficțiune, adică totul izvorăște din mintea autorului și scopul poveștii este de a relaxa și de a duce cititorul într-o lume altfel.

Lecții de vals 1 de Kikori Morino a apărut în traducerea Alexandrei Baranyi și a lui Andrei Perciun la Editura Nemira și este disponibil aici.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s