Iubesc tenisul. Este una dintre activitățile mele preferate, atât să joc, cât și să vizionez meciurile la tv. Așa că nu aveam cum să ratez autobiografia celui ce este considerat de mulți cel mai bun jucător din toate timpurile. Rod Laver este singurul care a câștigat Marele Șlem Complet de două ori, ceea ce înseamnă că în doi ani diferiți i-a bătut pe toți ceilalți jucători la toate cele patru turnee de Mare Șlem. Cât de impresionant, mai ales că acest lucru nu a mai fost atins din 1969. Doar Novak Djokovic a fost aproape, la doar un meci distanță, în urmă cu doi ani de zile.

Scris de Rod Laver în colaborare cu Larry Writer, volumul ne duce prin toate etapele vieții marelui campion australian. Aflăm care au fost începuturile sale în tenis, cum împreună cu frații săi jucau pe un teren acoperit cu pământ adunat din mușuroiul furnicilor. Aflăm că Rod a fost cel mai puțin talentat la tenis dintre frații săi, dar care, prin multă muncă, pasiune și dedicație a reușit să cucerească cele mai înalte culmi ale acestui sport minunat.
Dacă primele capitole ne prezintă viața unui tânăr roșcovan stângaci dintr-un mic orășel din Queensland, cea mai mare parte a cărții este centrată în jurul tenisului. Ascensiunea sa în tenisul de amatori, ce în acele vremuri era considerat a fi cu mult peste tenisul profesionist, i-a făcut pe mulți să vadă că Rod nu este un simplu jucător bun de tenis, ci unul foarte bun.
„Aș fi jucat tenis și desculț pe cărbuni încinși; era tot ce voiam să fac în viața mea.„
Diferența dintre aceste două categorii de tenis o făcea remunerația performanțelor. Jucătorii amatori primeau câte o diurnă de 5 dolari pe săptămână, plus bilete de avion, cazare și masă. Atât. Chiar și în acei ani, 5 dolari erau prea puțini pentru a avea un trai normal. Acest aspect l-a convins în cele din urmă pe Rod să treacă la profesioniști, vrând să facă din tenis un doar o pasiune, ci un mod de viață, un job ce îi poate asigura o locuință, mașină și toate cele.
„În aparență, diferența de bază dintre tenisul profesionist și cel de amatori era faptul că profesioniștii jucau pentru bani, în timp ce amatorii jucau pentru glorie și cheltuielile de bază.„


Rod descrie schimbarea de la amatori la profesioniști ca o trecere de la un sport de plăcere, la unul de nevoie. Este incredibil cum federațiile de tenis din întreaga lume, împreună cu majoritatea jucătorilor, îi stigmatizau pe profesioniști, crezând că ei doar vânează premiile în bani. Dar cum să trăiești altfel, dacă nu cu un salariu decent. Nu știam multe din aceste detalii, așa că a fost extrem de interesant să aflu discrepanțele ce despărțeau lumea tenisului.
Aventurile lui Rod în toată lumea ca jucător profesionist sunt relatate cu umor, dar și cu o acuitate specifică caracterului său. Acesta nu s-a dat niciodată în spectacol, mereu a tratat sportul și tot ce implică el cu seriozitate. Poate și de asta era iubit de atâta lume, de fiecare dată când pășea pe teren dădea tot ce avea mai bun, fără ieșiri scandaloase sau trântiri de rachete. Spre deosebire de Ilie Năstase, de exemplu, cu care Rod chiar a avut o discuție nu tocmai amiabilă, australianul spunând despre român că face tenisul de rușine și că acesta nu vrea să mai joace într-un turneu în care participa și Năstase.
Ultimele capitole vorbesc despre finalul lin al unei cariere pline, despre viața sa personală, soția și fiul său, dar și despre un episod ce aproape i-a curmat viața. Un accident vascular cerebral l-a lăsat paralizat multe luni pe partea dreaptă, dar cu multă voință și exerciții nesfârșite a reușit să învețe din nou să meargă, să scrie și să mânuiască o rachetă, fie ea doar de copii.
„Am fost încolțit de un reporter care mi-a pus o întrebare profundă: „Cine este Rod Laver?” Nu mi-a luat mult timp să răspund: „Nu am superstiții, nu sunt foarte religios, îmi iubesc soția și îmi fac griji în privința banilor”.„

Dacă ești fan al tenisului, acest volum este de neratat. E drept că Rod explică în detaliu multe meciuri, cu scoruri și lovituri, așa că lectura poate avea și momente mai neinteresante, dar în același timp, este ca și cum ai viziona un mic rezumat al celor mai importante partide de tenis ale sale. Pe tot parcursul cărții simți dragostea lui Rod pentru acest sport, cât și impactul pe care l-a avut asupra istoriei sale.
Aș fi vrut poate mai multe detalii din spatele omului Rod, cartea focusându-se în primul rând pe jucătorul Laver. Dar tot a fost o lectură plăcută, în care am putut afla multe informații legate de istoria tenisului din ultimii șaptezeci de ani. Partea mea favorită este constituită din momentele din timpul anilor de început în tenisul profesionist, în care un grup de jucători jucau pe unde puteau, în întreaga lume, pe terenuri improvizate, cu accidentări mai mult sau mai puțin grave, încercând să își câștige traiul.
Avem numai de învățat din caracterul neobosit al lui Rod, din pasiunea cu care a jucat tenis, din felul în care a arătat respect jocului și spectatorilor, dar și din iubirea de mai bine de patruzeci de ani pentru soția sa și din dedicația cu care și-a crescut fiul. Rod Laver a marcat tenisul pe vecie, dovadă o fac arenele denumite după el sau influența pe care încă o are asupra jucătorilor de tenis.
„Îmi place să cred că am primit toate aceste onoruri nu doar pentru că am jucat tenis, ci și pentru că am încercat întotdeauna să mă comport cumsecade, în cariera și în viața mea. Orice aș fi făcut și oriunde aș fi făcut-o, am considerat că îmi reprezint mereu țara, familia și sportul. Nu aș fi făcut niciodată ceva prin care să risc să le murdăresc numele. Am jucat jocul pe care l-am iubit și am putut să-i înfrunt pe cei mai buni jucători din lume. Sper că am fost un campion onorabil.„
Eu nu îl consider cel mai bun jucător de tenis din toate timpurile, dar cu siguranță este în top 3, poate top 5. Dar, fără doar și poate, Rod Laver este unul dintre cei mai importanți, cu o moștenire de care ne vom aminti și peste 100-200-500 de ani.
Rod Laver. Autobiografie de Rod Laver și Larry Writer a apărut la Editura Publica și este disponibilă pe site-ul celor de la Cartepedia aici.

P.S. Pe site-ul Cartepedia.ro am și un profil de librar unde găsiți multe păreri și recenzii despre cărți diverse, pe care îl găsiți aici.