„Două furnici și un elefant” de Augustin Cupșa, cu ilustrații de Andreea Dobreci – lectura simpatică despre aventurile a trei prieteni neobișnuiți

„Alegerile nu sunt bătute în cuie, e OK să te răzgândești.„

Săptămânile trecute vă povesteam despre Trei zile nemaipomenite de Ioana Pârvulescu, iar acum a venit momentul să vă spun câteva cuvinte despre o altă carte pentru copii a unui autor român, recent apărută la Humanitas Junior. Este vorba despre Două furnici și un elefant de Augustin Cupșa.

În primul rând, volumul atrage privirile prin intermediul titlului ce, indiferent de vârstă, te face curios. Oare despre ce poate fi vorba într-o carte în care protagoniști sunt două dintre cele mai mici vietăți și cel mai mare mamifer de pe Pământ? Despre prietenie, despre curaj, despre autenticitate, și multe altele, totul fiind ambalat într-o lectură captivantă, cu umor și situații care mai de care mai poznașe.

O furnică neagră de la un capăt al Lumii este prietenă cu o altă furnică neagră de la celălalt capăt al Lumii. Zilnic vorbesc cu orele la telefon, despre vrute și nevrute, iar când le vin o idee se întâlnesc cu ajutorul unui elefant pasionat de rumba. Așa s-au și întâlnit cei trei, la o seară de dans, iar de atunci străbat împreună Lumea în lung și-n lat. Volumul ne prezintă șase episoade ale acestei prietenii autentice, printre care se numără o escapadă la mare, un zbor cu parașuta sau o vizită la o expoziție a lucrărilor lui Salvador Dali.

Mi-a plăcut cartea, am citit-o dintr-o ședere în timpul unui somn de prânz sincronizat al copiilor. Cred că este o lectură simpatică, pe care cei mici o pot îndrăgi datorită stilului degajat, presărat cu multe aventuri și întâmplări hazlii. Prietenia dintre cele trei viețuitoare este una neobișnuită, diferențele sunt ca de la cer la pământ, dar asta nu înseamnă că nu pot avea parte de multe clipe minunate împreună.

Fiecare capitol vine cu o listă a uneia dintre furnici, subiectul fiind mereu diferit, dar la fel de ingenios. Avem lista cu lucrurile pe care le ia în bagaj, lista cu cuvinte speciale pe care nu știe cum sau când să le folosească sau lista cu furnici nesuferite. De asemenea, avem câte un mic chenar la fiecare început de capitol în care ni se evidențiază în câteva cuvinte ce pot învăța cei mici din următoare aventură.

„Alegerile sunt simple dacă îți lași sufletul să vorbească.„

E drept că în unele momente am simțit că umorul folosit ar fi mai greu de înțeles în totalitate de către cei mici, dar cred că per total este o lectură plăcută cu care copiii se pot delecta, fie vară, fie iarnă. La acest lucru se adaugă și ilustrațiile colorate realizate de Andreea Dobreci, care aduc un plus de energie întregii povești.

Recomand cartea tuturor copiilor curioși, cred că este o lectură simpatică ce cu siguranță îi va încânta pe cei mici, cu un mesaj pozitiv și multă voie bună. Volumul întruchipează perfect ideile de diferențele ne apropie și prietenia este o cărămidă de bază a oricărui viețuitoare fericite.

Două furnici și un elefant de Augustin Cupșa a apărut la Humanitas Junior și este disponibilă aici.


Lasă un comentariu