Seria Fanni – 6 volume minunate cu povești și exerciții despre dezvoltarea emoțională a copiilor

Cărțile pentru copii sunt magice prin prisma poveștilor, cât și prin frumusețea ilustrațiilor și a învățăturilor ce se ascund în spatele cuvintelor. Mai jos vreau să vă povestesc puțin despre seria Fanni, apărută la Galaxia Copiilor, unde o elefănțică, un ligru și două lebede dau naștere unor aventuri minunate, care vin la pachet cu o mulțime de lecții pentru cei mici.

Fanni este elefănțica ce locuiește alături de mama ei la marginea pădurii. Emoțiile o cuprind ușor și se simt foarte intens, însă joaca cu prietenii o ajută mereu. Ralf este un pui de ligru, dintr-o mamă tigroaică și un tată leu. E îndrăzneț și inventiv, așa că întotdeauna ai parte de multă distracție alături de el. Lili și Lenni sunt două lebede negre gemene ce locuiesc lângă iaz împreună cu tații lor. Lili spune povești amuzante, iar Lenni este grijuliu și vine mereu cu ideile cele mai bune. Toți sunt diferiți, dar împreună se înțeleg de minune, completându-se de fiecare dată.

Seria Fanni conține șase volume, fiecare fiind axat pe o parte a dezvoltării emoționale a copiilor, fie că vorbim de emoții, stres, certuri sau frici. Volumele debutează cu prezentarea personajelor, urmate de poveste și mai apoi de exerciții pe care adulții le pot face alături de pitici. Cărțile vin în ajutorul părinților în ceea ce privește gestionarea emoțiilor celor mici. Blândețea, calmul și discutarea despre ceea ce simt micuții sunt principalele îndemnuri, alături de multe exerciții interesante de făcut împreună.

Cărțile sunt scrise de Julia Poyhonen și Heidi Livingston, psihologi specializați în susținerea familiei, psihologia copilului și dezvoltarea abilităților emoționale. De ilustrații s-a ocupat Linnea Bellamine, astfel că avem parte de produse de calitate sută la sută finlandeze.

Vol. 1 Fanni și Ghemul din stomac. Identificarea și numirea emoțiilor 

La petrecerea din sat distracția e în toi. Când e pe punctul de a câștiga un coș cu fructe delicioase, intervine ghinionul, așa că Fanni nu știe cum să denumească emoția ce o copleșește. În ajutor îi vine mama, care îi dă o misiune ce o va ilumina pe elefănțică.

Aici învățăm ce sunt emoțiile, la ce folosesc și cum să le exprimăm. Aflăm că emoțiile sunt pozitive și negative, toate la fel de importante. Acestea ne arată mai multe despre cine suntem noi cu adevărat, dar ne oferă informații și despre mediul înconjurător.

Vol. 2 Fanni și termometrul emoțional fermecat. Reglarea emoțională

Elefănțica, ligrul și cele două lebede vor să facă un picnic în grădina fermecată. Însă acolo văd că florile sunt pe punctul de a se ofili. Asta se datorează emoțiilor negative înregistrate de termometrul fermecat. Așa că cei patru prieteni trebuie să domolească intensitatea trăirilor pe care animăluțele din parc le au.

Dacă în volumul anterior aflăm informații de bază despre emoții, aici discutăm despre intensitatea acestora. Aflăm despre cum le putem gestiona, astfel încât să ne menținem sănătatea mintală și să avem relații echilibrate cu cei din jur.

Vol. 3 Fanni și leneșul relaxat. Gestionarea stresului și tehnici de relaxare

Pregătirile pentru marele bal din sat i-au secat de puteri pe cei patru prieteni. Sunt obosiți, dar și nemulțumiți și irascibili. Așa că apelează la leneșul ce pare să fie maestru la relaxare și detensionare.

Stresul este greu de gestionat și pentru adulți, darămite pentru cei mici, așa că volumul vine în ajutorul lor cu soluții practice. Tehnicile de reducere a stresului sunt diverse, apelând la activități ce le plac micuților, cititul fiind una dintre ele, bineînțeles.

Vol. 4 Fanni și ligrul agitat. Exersarea tehnicilor de calmare

Ralf își sărbătorește ziua de naștere, așa că tatăl său îl duce pentru prima dată la adunarea haitei de lei. Ligrul se simte extrem de entuziasmat, dar și anxios. Emoțiile îi scapă de sub control, iar timpul petrecut alături de prietenii săi are de suferit. Un pui de cangur îi oferă o soluție inedită.

Știm cu toții cât de agitați și hiperactivi sunt cei mici, așa că acest volum vine în ajutorul acelor momente când simplele îndemnuri de a se liniști nu au efect. Carte oferă idei de activități calmante și liniștitoare, ce îi ajută pe cei mici să își gestioneze pas cu pas starea de agitație.

Vol. 5 Fanni și noaptea înfricoșătoare. Tehnici de depășire a fricilor

Cei patru prieteni de-abia așteaptă să doarmă împreună în adăpostul construit în pădure. Însă copacii ascund o mulțime de vietăți, ce fac diferite sunete, ceea ce îi înfricoșează pe cei patru. Însă nu se dau ei bătuți cu una sau două, în ciuda faptului că se simt rușinați și nedumeriți de cele întâmplate.

Cei mici învață cum să își gestioneze fricile cu propriile gânduri. Construirea unor resurse interioare solide este cheia, calmul fiind întotdeauna antidotul pentru situațiile în care frica ni se instalează în corp și minte.

Vol. 6 Fanni și gemenii arțăgoși. Exersarea certurilor constructive

Gemenii Lili și Lenni se ceartă mereu, așa cum obișnuiesc toți frații. Însă atunci când fratele ei nu îi acordă atenție, Lili îi împrăștie ghindele. Cei doi se ceartă de mama focului, până când intervine unul dintre tați cu o idee interesantă.

În acest volum cei mici învață despre respectarea nevoilor celor din jur. Certurile, deși ne fac să ne simțim neputincioși, se pot solda cu lecții constructive.

Recomand cărțile tuturor părinților ce vor să crească copii fericiți și responsabili. Volumele ar fi perfecte și pentru orele de la grădiniță, unde alături de educatori cei mici pot învăța în grup despre emoții, bucurându-se în același timp de povești captivante.

Seria Fanni a apărut în traducerea lui Sigrid Crăsnean și este disponibilă pe site-ul Grupului Editorial ALL aici.


Lasă un comentariu