„Fantoma Aniei” de Vera Brosgol – lectura captivantă unde umorul negru ia forma problemelor adolescenților

Îmi plac din ce în ce mai mult romanele grafice pentru că spun o poveste complexă folosindu-se de un număr limitat de cuvinte. Totodată, acestea se bucură și de puterea ilustrațiilor, ceea ce nu face decât să aducă un plus vizual întregului text. Ultima carte grafică citită este Fantoma Aniei de Vera Brosgol. Volumul este foarte aclamat și iubit de cititorii din întreaga lume, fiind o lectură ce vorbește deschis despre bullying și imigrare.

Protagonista este Ania, o tânără adolescentă ce deși este stabilită în Statele Unite ale Americii de ceva timp, tot este tratată ca o străină. Însă, faptul că s-a descotorosit de accentul rusesc a reușit să o scoată din ținta copiilor răutăcioși. Școala merge cum merge (la unele materii se târâie de-a dreptul), dar viața ei nu pare să o împlinească. Totul se schimbă atunci când cade într-un puț adânc. Acolo dă peste o fantomă, ce deși o înspăimântă la început, ajunge să îi devină o bună prietenă. Fantoma pare să fie disperată după noua ei prietenă, așa cum te-ai aștepta de la cineva ce nu a mai văzut sau vorbit cu nimeni de un secol. Însă, gluma acesteia de a fi alături de Ania pentru totdeauna pare să fie mai sumbră decât s-a crezut la început.

Mi-a plăcut cartea, am citit-o repede, intrând cu ușurință în universul protagonistei. În ciuda lejerității stilului, romanul abordează teme grele și extrem de actuale, bullying-ul în școli fiind la cote mult prea ridicate, mai ales în SUA. Nici problema imigranților nu este un subiect comod, naratoarea reușind să aducă în discuție probleme cu care aceștia se confruntă. Și cum protagonista este o tânără adolescentă, jena unui nou corp în plină transformare este de asemenea un subiect ce merită adus în discuție.

„E cam penal să ai ca scop în viață să impresionezi niște adolescenți îngâmfați.„

Ania nu este vreun role model, dar peripețiile prin care trece și gândurile pe care le are dau glas problemelor cu care majoritatea adolescenților se confruntă. Bineînțeles că volumul este o operă de ficțiune, aici intrând povestea fantomei, dar această creatură vine însoțită de mai multe înțelesuri și mesaje, unul dintre ele fiind acela că răul se deghizează în forme inocente pentru a-și atrage victimele.

Cartea are și mult umor, ceea ce o face extrem de captivantă pentru tinerii cititori. Ilustrațiile sunt alb negru, ceea ce nu obosește, ci dă un contur mai intens întregii povești. Cred că este o lectură ce merită să fie citită de publicul tânăr, din care se pot învăța anumite lucruri și care îi pot alina pe cei ce se confruntă cu aceleași probleme. Dar poate fi citită de publicul larg pentru fluiditatea narațiunii și pentru umorul negru inteligent folosit. În plus, se citește foarte repede, fiind numai bună pentru zilele aglomerate.

Fantoma Aniei de Vera Brosgol a apărut în traducerea lui Matei Sâmihăian la Editura ART Grafic și este disponibilă aici.


Lasă un comentariu