Recenzie „Anna O” de Matthew Blake (CRIME CLUB)

„Îmi pare rău. Cred că i-am omorât„

Așa începe Anna O de Matthew Blake, o carte ce promite să fie una dintre cele mai citite thrillere ale anului. Deja a fost anunțată ca thrillerul anului la Editura Trei, iar critici și cititori din întreaga lume par să fie hipnotizați de povestea ei. Pentru mine a fost o lectură rapidă, ce m-a ținut în suspans pe tot parcursul ei și care m-a uimit cu deznodământul surpriză.

„Cred că nebunia e ca măreția. Unii oameni se nasc nebuni. Unii dobândesc nebunia. Iar alții o au pur și simplu la îndemână.„

Anna Ogilvy este în floarea vârstei, are propria revistă și pare că cariera ei se află pe o pantă ascendentă. Însă totul se schimbă când comite o crimă dublă în somn, mărturisindu-și fapta odioasă printr-un mesaj pe telefon. Patru ani mai târziu, Anna este încă adormită, iar cazul ei tot mai fascinează și revoltă lumea-ntreagă. Benedict Prince, un psiholog criminalist, este ultima ei șansă la trezire și la o judecată corectă. Dar oare poate fi acesta prințul ei? O poate acesta trezi pe Frumoasa Adormită?

„Nu sunt polițist, nici criminalist. Din punct de vedere tehnic, încă sunt consultant civil. Dar sunt un detectiv al minții.„

Tare interesantă mi s-a părut ideea cărții, care are rădăcini în psihanaliza lui Freud și a basmului Frumoasa Adormită. Pe tot parcursul cărții am avut impresia că citesc un caz real, totul fiind nuanțat extrem de veridic. Ficțiunea însă bate orice realitate, astfel că povestea lui Matthew Blake cunoaște multe momente tensionate, multe răsturnări de situație și un final surprinzător.

„Trecutul este singura cale pentru vindecarea prezentului.„

Mi-a plăcut cartea, cred că o să prindă bine la public pentru că merge pe rețeta câștigătoare a capitolelor scurte și antrenante. Cele 520 de pagini zboară repede, cititorul vrând să afle cât mai repede secretele din spatele minții Annei O. Bineînțeles, cartea nu este perfectă, ba chiar cred că i-ar fi putut lipsi măcar o sută de pagini, dar asta nu înseamnă că acțiunea este greoaie, ci că anumite momente puteau fi mai scurte, mai compactate.

„Cuvintele potrivite în ordinea potrivită pot oferi nemurire. Ele transformă oameni în carne și oase în zei literari. Cuvintele sunt un elixir.„

Cui recomand cartea? Tuturor iubitorilor genului thriller, evident. Cred că este un titlu ce nu ar trebui ratat pentru că întrunește toate elementele unui thriller domestic captivant, cu o intrigă interesantă, personaje bine creionate și un ritm susținut la cote alerte pe tot parcursul lecturii.

„Fericirea este cel mai eficient medicament pe care l-a cunoscut vreodată omenirea. Iar speranța vine imediat după ea.„

Anna O de Matthew Blake a apărut în traducerea Aluniței Voiculescu la Editura Trei și este disponibilă aici.

Volumul se bucură și de un blog tour printre cititorii înfocați de mistery & thriller, așa că vă invit și la ei pe site-uri pentru a putea citi mai multe păreri despre carte: Literatura pe tocuriBiblioteca lui LiviuCărțile mele și alți demoniAnca și cărțileAnalogii-AntologiiFalledCitește-mi-l și Fata cu Cartea.