„Poveștile bufniței. Ursul care voia să fie fericit” de Eric-Emmanuel Schmitt – „Fericirea nu înseamnă să ai, ci să te bucuri de ce ai„

Cu fiecare nou volum, seria Poveștile bufniței devine din ce în ce mai frumoasă pentru orice copil curios și mai esențială pentru orice părinte responsabil. Eric-Emmanuel Schmitt ne dovedește încă o dată că știe să făurească nu doar ficțiuni splendide pentru publicul matur, dar reușește să dea naștere unor povești magice și pentru copii.

După Pisoiul care se temea de orice, Insula Libertății și Elefantul care nu respecta nimic, bufnița Minerva își arată înțelepciunea și în noua carte Ursul care voia să fie fericit. Așa cum îi spune și titlul, protagonistul este un urs simpatic pe nume Gaston, care vrea să afle ce e fericirea și cum poate fi și el pe deplin fericit. O astfel de întrebare grea îl macină pe bietul ursuleț, în ajutor venindu-i bufnița din Pădurea Aparențelor. Însă ajutorul ei nu vine mură-n gură, ci mai mult ca o îndrumare spre aflarea propriei soluții.

„ – Nu te-ar ajuta cu nimic să-ți dau eu soluția, Gaston. Am să te-ajut în schimb s-o găsești. Uite care-i filozofia: trebuie să gândești cu mintea ta în loc să repeți ce gândesc alții.„

Să vă mai spun că mi-a plăcut tare mult și acest volum? Vă spun, normal, pentru că este o lectură cu adevărat specială. Fetiței mele de doi ani îi plac la nebunie ilustrațiile realizate de Barbara Brun, însă la vârsta ei nu poate înțelege toate dedesubturile cuvintelor. Eu însă am parte de lecții de viață de fiecare dată când citesc cartea, deschizându-mi ochii cu privire la ceea ce mă face cu adevărat fericită. Numai bine că citirea acestei cărți cu fetița mea este unul dintre motive.

„Fericirea nu înseamnă să ai, ci să te bucuri de ce ai.„

Nu știu cum reușește scriitorul belgian să transmită atâta adevăr și emoție în fiecare poveste de-a sa. Cărțile lui pentru copii merg pe tiparul poveștilor simple, dar încărcate în creștere emoțională. Subiectul fericirii este unul extrem de greu, printre cele mai personale și greu de atins țeluri ale fiecăruia dintre noi, iar naratorul reușește să dea o formă palpabilă acestui concept în așa măsură de și cei mici îl pot înțelege.

Cu toții vrem să fim fericiți, zi de zi, oră de oră, însă pentru asta ne trebuie mai mult decât o simplă dorință aprigă. Cumpătarea joacă un rol important, dar și cei din jurul nostru. Ursul Gaston își joacă rolul excelent, iar celelalte personaje îl ajută să își dea seama singur de ce îl face pe el fericit. Așa și noi, ca părinți, trebuie să îi îndrumăm pe copiii noștri înspre propria lor fericire, ce poate însemna, de multe ori, o variantă diferită de ceea ce avem noi în minte.

Recomand cu mare drag Ursul care voia să fie fericit, este perfectă atât pentru copii, cât și pentru adulți, cu o poveste magică despre mult râvnita fericire. Textul este blând, ilustrațiile colorate, iar întreaga lectură o călătorie liniștitoare ce invită cititorii să reflecte la propria fericire. De citit și recitit, împreună cu toată seria Poveștile bufniței.

Poveștile bufniței. Ursul care voia să fie fericit de Eric-Emmanuel Schmitt a apărut în traducerea Lidiei Bodea la Humanitas Junior și este disponibilă aici.


Lasă un comentariu