Destinul câștigă întotdeauna în „Pană de automobil” de Friedrich Dürrenmatt

Pană de automobil este o nuvelă antrenantă, scrisă de elvețianul Friedrich Dürrenmatt, ce pleacă de la o întâmplare incontrolabilă și ajunge la destinul ce întotdeauna își primește foloasele.

Pe fondul unor întrebări retorice referitoare la poveștile deterioate spuse în ultimii ani, adresate de către scriitor în prefață, cartea ne furnizează în aproximativ 100 de pagini un mulaj de personaje menite să dezvăluie natura schimbătoare a omului, care însă nu poate fugi din calea dreptății destinului.

Alfredo Traps, un comis-voiajor de succes, este nevoit să înnopteze în casa unui fost judecător, asta după ce mașina sa cea nouă suferă o pană de cauciuc. Judecătorul, alături de alți 2 pensionari, își petrec serile imaginându-și că încă au fostele slujbe, pe cea de judecător, procuror și avocat, desfășurând chiar și un proces pentru a condamna inculpații.

În această seară, Alfredo este cel ce trebuie să își apere libertatea.

Cu toate că totul este doar un joc, încet-încet, Alfredo cade în capcana pensionarilor și dezvăluie anumite detalii din viața sa pe care nimeni nu le cunoaște și care i-ar putea face probleme mari.

Așadar, avem parte de o judecată ce oscilează între serios și ludic, unde putem observa caracterul psihologic al stilului lui Dürrenmatt, care ne așterne o poveste succintă despre destin și infutilitatea acestuia.

Mi-a plăcut cartea, am dat-o gata într-o ședere, rămânând suprinsă la cât de bine a putut scriitorul condensa defectele unor personaje ce își joacă în glumă destinul, fără a se gândi la repercusiunile care nu întârzie să apară.

Nu vreau să dau prea multe detalii, dar vă recomand cartea cu mare drag, care pe lângă faptul că este o lectură scurtă și antrenantă, reușește să surprindă într-um mod inedit caracterul fragil uman, care se poate dărâma tot la fel de ușor cum a fost înălțat.

De la Dürrenmatt vă recomand și piesa de teatru Vizita bătrînei doamne, elvețianul fiind renumit pentru piesele sale de teatru pline de energie, dar și profunzime.


Lasă un comentariu