“Sora mea, ucigașa în serie” de Oyinkan Braithwaite – un thriller dominat de un umor negru savuros

Sora mea, ucigașa în serie reprezintă romanul de debut al scriitoarei nigeriene Oyinkan Braithwaite, apărut în mai 2020 la Editura ART.

Cartea ce a fost publicată pe piața internațională în 2018 a primit multe recenzii bune, fiind nominalizată pentru lista lungă în cadrul Premiului Book Prize.

Ceea ce m-a atras pe mine la carte a fost atât titlul neconvențional, cât și descrierea comică și întunecată.

Sora mea, ucigaşa în serie ne spune povestea lui Korede, care tot mereu trebuie să scape de iubiții morți ai surorii ei, Ayoola.

Romanul debutează cu un nou apel venit de la Ayoola, care accidental și-a înjunghiat mortal prietenul. Aceste este cel de-al treilea bărbat ce o pățește, tânăra devenind oficial ucigaș în serie.

Dar, cu toate că ea a provocat toată mizeria, tot la sora ei, asistentă medicală, apelează. Korede este nevoită să curețe locul crimei, până la ultima picătură pentru a nu lăsa urme, urmând a arunca corpul neînsuflețit într-un râu din apropiere, unde toți ceilalți bărbați își vor petrece restul eternității.

Dacă asta nu ar fi de ajuns, Ayoolei i se pune pata pe doctorul Tate, de care Korede este îndrăgostită în secret.

Dacă vă gândiți cum de nimeni nu a semnalat disparițiile suspecte ale iubiților Ayoolei, ei bine, în asta constă nuanța de comedie neagră a cărții. Tânăra reprezintă tipul femeii fatale, de care toți bărbații se îndrăgostesc, fie ei însurați sau nu. Însă atunci când se plictisește de atenția copleșitoare și scumpă a acestora, Ayoola nu îi părăsește pur și simplu, ci îi elimină prin “accidente în legimită apărare”, folosindu-se de cuțitul preferat al defunctului ei tată.

Mi-a plăcut cartea tare mult, a fost o lectură rapidă de 230 de pagini, cu mult dialog și personaje bine conturate, mult umor negru, dar și un substrat emoțional delicat al relației dintre cele două surori.

Ceea ce face această lectură o carte atât de apreciată este aspectul regional al acțiunii, Korede și Ayoola trăind în frumosul oraș Laos, intriga fiind permanent presărată cu detalii tradiționale nigeriene, oferindu-ne o privire atentă asupra culturii și civilizației africane.

Recomand cartea cu mare drag, este o lectură spumoasă, picantă și savuroasă, un thriller dominat de umorul negru, cu o intrigă ce nu contenește să șocheze și un final surprinzător.

Sora mea, ucigașa în serie de Oyinkan Braithwaite este disponibilă pe site-ul celor de la Cartepedia, alături de alte titluri bune din colecția MUSAI.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s