“Perna cu fluturi” de Doina Popescu și Daniela Ulieriu – romanul fluid a două destine zbuciumate

Trebuie să fie o muncă tare grea să scrii un roman alături de o altă persoană, care vine la pachet cu idei și prospecte diferite pentru personaje, tot timpul lăsând de la tine chiar și în momentele când simți că alegerile tale sunt cele naturale. Însă, Doina Popescu și Daniela Ulieriu fac o echipă excelentă, se mulează atât de bine una pe lângă cealaltă încât îți e greu să le diferențiezi. Stilurile celor două se împletesc omogen și fluid în romanul Perna cu fluturi, apărut în toamna anului trecut la Editura Paralela 45.

Cele două scriitoare își fac treaba mai ușoară prin construcția duală a romanului, fiecare având personajul ei principal, urmând ca la un moment dat cele două fire narative să se întrepătrundă. Claudia și Anne dau glas unei povești-mamă care în timpul copilăriei lor s-a ramificat în două destine vibrante. Cele două împart atât o singură mamă, cât și tulburări interioare și nevoia de schimbare și de apartenență.

Claudia este rezultatul unui viol colectiv și mărturia vie că iubirea unei mame salvează vieți. Copilăria și-a petrecut-o alături de mătușa sa, iar diferența de nume între cele două a fost mereu o piedică socială pentru aceasta, simțindu-se mereu în inferioritate. Ca adult, Claudia este editor de carte și jurnalistă, dar care nu își găsește nici cum rostul. Își petrece zilele în așteptarea unui ceva necunoscut, care ar întregi-o. Bucățile încep să se adune odată cu descoperirea unei perne pline de amintiri și scrisori ascunse, care o vor duce pe drumul spre vindecare și pace.

Anne, pe de altă parte, este o jurnalistă franțuzoaică de succes, ce călătorește din țară în țară pentru descoperirea unui nou reportaj de impact. Stilul de viață nonconformist al acesteia constituie partea exotică a romanului, urmată de elemente scandaloase sustrase din interviurile luate unor prostituate din Thailanda sau din călătoriile în Orientul asupritor.

„Țara părea constituită din petice de normalitate. Era un amestec unic de modernitate și înțepenire într-un trecut sumbru, care-și arogase parcă dreptul de-a o ține în captivitate pe veci. Nu apuca să-și lingă rănile vechi că altele noi, și mai hâde, îi infectau peste noapte țesutul. Era un joc perfid al speranțelor născute din nimic și năruite de nimeni.„

Cartea este divizată în trei părți ce corespund cu stările interioare ale personajelor: căutări, prăbușiri și regăsiri. Trecerea între acestea este una firească, naratoarele neapelând la situații anormale sau exagerate, totul luând forma unei film cursiv. Există și diferențe între stilurile celor două naratoare, dar acestea nu supără, ci dimpotrivă, aduc un mare beneficiu poveștii.

Perna cu fluturi este un roman la patru mâini tare bine scris, cu un efect unitar de regăsire și vindecare. Volumul întrunește în doar 160 de pagini aspecte sociale și culturale atât cotidiene, cât și legale de perioada și mentalitatea comunistă. Însă, accentul se pune pe relațiile familiale și felul schimbător în care acestea afectează mintea și sufletul individului.

Perna cu fluturi de Doina Popescu și Daniela Ulieriu este disponibil pe site-ul celor de la Cartepedia.

P.S. Pe 23 aprilie, de Ziua Internațională a Cărții și a drepturilor de autor, s-a lansat blogul Cartepedia, unde puteți găsi recomandări de cărți (recenzii, booklist-uri tematice și alte bunătăți literare), interviuri, noutăți editoriale, evenimente, concursuri și pagini de autor. Blogul arată tare bine și deja găsiți câteva articole tare faine de citit, așa că vă invit să aruncați și voi un ochi aici.


Lasă un comentariu