„Epoca mea de aur” de Daniel Horia – romanul grafic emoționant, melancolic și intens despre comunism pentru cititorii mari și mici

Comunismul anilor ‘80 nu te duce cu gândul la o perioadă de aur, în ciuda faptului că acei ani erau supranumiți în acest fel. Însă, din toate nedreptățile ce s-au produs în acele vremuri s-a născut un proiect emoționant, realizat cu multă migală de Daniel Horia, care își așterne pe hârtie amintirile unei copilării împlinite.

Epoca mea de aur nu este o autobiografie obișnuită, ci este un roman grafic ce prin puterea ilustrațiilor și a graficii transmite o masă mult mai intensă de tulburări interioare față de o poveste normală. Daniel Horia își dovedește prin intermediul acestui volum talentul incontestabil de grafician, făcându-și totodată auzită și vocea de narator. Cartea este combinația perfectă ce aduce în fața cititorilor un produs complex și complet, recomandat nu numai celor ce au trăit acele vremuri, dar și celor ce vor să arunce o privire pe fereastra comunismului și cum s-au simțit acei ani pentru atâtea milioane de români.

Am parcurs acest roman cu o plăcere aparte, combinată cu o nostalgie pe care eu deși nu o pot simți, netrăind acele vremuri, o pot mima prin intermediul protagonistului, tânărul de 5 anișori – Dani. Pentru mine, cele 220 de pagini au fost o călătorie specială, unde franchețea personajelor s-a împletit într-un dans melancolic cu vremurile nefaste.

Urmărim secvențe importante din viața lui Dani, care trăiește ferit de dramele comunismului, fiind mereu fermecat de vizitele la Cinematograful Doina, Muzeul de Științe Naturale, Librăria Papirus, Grădina Cișmigiu sau Ateneul Român. Inocența bucuriei sale este transmisă cu multă sensibilitate de narator, care reaprinde cufărul cu memorii pentru cei ce s-au bucurat de aceste activități în acei ani. Însă, cu toate că familia încearcă să îl adăpostească de greutățile vieții de zi cu zi, unde statul la cozi pentru mâncare este principala activitate a pensionarilor, câteva momente tot ajung să spargă iluzia copilăriei fericite.

Regăsim astfel un tablou dual, unde fericirea vine în contrast cu nedreptățile unui sistem defect, care din păcate îl afectează în mod direct pe micuțul nostru erou. Întâmplarea face ca sistemul medical dereglat și inegal să îi pună în pericol viața lui Dani, ceea ce nu are cum să nu se semene cu ceea ce încă se întâmplă în România de azi.

Culorile pastelate ale toamnei se îmbină astfel cu griul și negrul spitalelor și implicit al regimului, formând o poveste închegată, de care nu ai cum să te dezlipești până la sfârșit și de la care să îți dorești cât mai curând o continuare. Dani este însoțit pe tot parcursul romanului de părinți și bunici, care joacă roluri cruciale în dezvoltarea sa și care contribuie la creionarea complexă a protagonistului, de care te atașezi emoțional încă de la primele pagini.

Cui recomand acest roman? Tuturor! Nu este o carte doar pentru micii cititori, care se pot bucura alături de Dani de entuziasmul descoperirii fiecărei zile și ale sale minunății, ci este și un album al memoriei pentru cei ce au trăit perioada comunistă. Eu am parcurs cartea fără oprire, nevrând parcă să sparg bula copilăriei de aur, lăsându-mi gândul să zburde alături de spiritul energic al protagonistului curios. Grafica este fără cusur, dând viață întregii povești, astfel că cititorul este scufundat cu totul într-o lume ficțională magică, ce a luat naștere datorită talentelor incontestabile ale lui Daniel Horia.

Eu mă bucur nespus că am avut ocazia să citesc acest roman, cred că este o carte de care literatura românească avea nevoie și pe care, sunt sigură, publicul român o va îndrăgi indiferent de vârstă. Și fără a-l zori prea tare pe Daniel Horia, de-abia aștept partea a II-a, primul volum terminându-se într-un punct foarte important al istoriei mondiale, explozia de la Cernobîl, eveniment ce a marcat multe vieți românești. Așa că până atunci, eu vă îndemn să puneți mâna pe acest roman și să vă lăsați purtați pe aripile nostalgiei comuniste, cu ale sale bune și rele aspecte.

Epoca mea de aur de Daniel Horia a apărut în această toamnă la Editura ART Grafic și este disponibil aici. Vă recomand să urmăriți și pagina de Facebook a romanului, unde îi puteți fi alături micuțului Dani și unde puteți descoperi în premieră aventurile următorului volum.


Un gând despre “„Epoca mea de aur” de Daniel Horia – romanul grafic emoționant, melancolic și intens despre comunism pentru cititorii mari și mici

Lasă un comentariu