Recenzie „Soția de la etaj” de Rachel Hawkins

Cum puteam să zic eu nu unui thriller ce vine cu următoarea recomandare din partea revistei Vulture: „Ce s-ar fi întâmplat dacă Jane Eyre nu ar fi fost atât de naivă? Citiți acest thriller captivant și veți afla.“

Pe lângă această îndrumare mai mult decât pertinentă pentru orice împătimit al acestui gen, primul roman pentru publicul matur de la Rachel Hawkins este considerat una dintre cele mai bune cărți ale anului 2021 pentru CNN, Newsweek, Vulture, PopSugar, Parade, BuzzFeed, E!Online, TimeOut, Womanʼs Day, Goodreads, She Reads, Good Housekeeping, CrimeReads, Frolic, Hello! sau Mystery and Suspense, fiind totodată și bestseller The New York Times & USA Today.

Soția de la etaj a fost publicată în această toamnă la Editura Nemira în colecția Armada și ne spune povestea lui Jane, o tânără ce își câștigă existența plimbând câinii unor persoane foarte bogate din cartierul select Thornfield Estates. Cu un trecut ascuns în umbră, Jane visează cu ochii deschiși la vilele luxoase în care intră, șterpelind atunci când proprietarele nu sunt atente câte o bijuterie sau obiect valoros.

Totul se schimbă în momentul în care Jane îl cunoaște pe Eddie Rochester, unul dintre burlacii momentului din Thornfield Estates. Eddie nu este însă lipsit de bârfe, soția sa – Bea – fiind dispărută de câteva luni, dispariție ce a avut loc în același weekend cu cea a prietenei sale cele mai bune. Misterul din jurul disparițiilor este clasat drept o moarte accidentală, însă corpurile femeilor tot nu au fost găsite.

Acest eveniment dramatic însă nu îl împiedică pe Eddie să continue afacerea soției și să își refacă viața alături de Jane. Cu toate că nimic nu este soluționat încă de către anchetatori, Jane sare cu capul înainte în această relație ce pare să îi ofere tot ce și-ar fi putut dori vreodată: bani, dragoste, protecție și o casă impunătoare. Însă, o dorință arzătoare ce o macină pe Jane este faptul că fostele prietene a lui Bea, locatarele de seamă ale cartierului, nu o acceptă întru totul, așa că Jane încearcă din tot dinadinsul, pe cât posibil, să o imite pe fosta doamnă Rochester.

Cartea este așadar un thriller modern, ce cu ajutorul a doar câtorva personaje reușește să țină cititorul captivat în poveste. Pentru mine, acțiunea romanului a fost destul de previzibilă, însă tot am citit cu nerăbdare paginile antrenante. Trebuie să recunosc că am avut așteptări puțin mai mari de la carte, crezând că voi găsi o lectură cu totul opusă de cea a clasicului lui Jane Eyre, însă, cel puțin la început, s-a mers tot pe ideea naivității tinerei protagoniste.

Cu toate că nu este cel mai șocant sau exploziv thriller, romanul poate reprezenta cu ușurință o lectură plăcută și rapidă pentru după-amiezile libere, nesolicitând prea mult atenția cititorului, creând însă un spațiu înfloritor pentru o poveste cu ițe încurcate și secrete ce amenință viitorul tuturor personajelor implicate.

Soția de la etaj de Rachel Hawkins a apărut în traducerea Monicăi Șerban la Editura Nemira și este disponibilă aici.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s