Secretele fabulelor – seria inspirată de personajele lui La Fontaine reîmprospătată pentru copiii de astăzi de Alexandre Jardin și Fred Multier

Când spunem fabule, gândul ne fuge imediat la celebrele opere ale francezului Jean de La Fontaine, care au rezistat testului timpului datorită înțelepciunii dozată în mici povestioare cu animale. Și pentru că anul acesta celebrăm 400 de ani de la nașterea scriitorului, se cuvine o reîmprospătare a celor mai cunoscute povețe ale sale, dând astfel naștere unei serii potrivite pentru copiii și adulții de pretutindeni.

Secretele fabulelor este o serie de cinci volume apărute în acest sfârșit de an la Editura Humanitas Junior, care cuprinde titluri numai unul și unul: Greierele și furnica, Corbul și vulpea, Cocoșul și vulpoiul, Iepurele și broasca-țestoasă și Lupul prefăcut păstor. Toate aceste volume cunoscute în lumea întreagă au fost revizuite și adaptate copiilor secolului XXI de către Alexandre Jardin, cu minunate ilustrații de Fred Multier.

Cu toate că fost adaptate în povestiri în proză, fabulele nu și-au pierdut din morală sau înțelepciune, cei mici, cât și cei mari, putând să se delecteze cu povești încântătoare și să și învețe câte o lecție importantă despre viață la sfârșitul fiecărei lecturi. Umorul nu lipsește din textele lui Alexandre Jardin, care îmbină ingenios distracția cu învățarea. Pe lângă toate acestea, aceste mici volume cuprind de-a lungul textelor și mici jocuri și activități pentru cei mici, stimulându-le astfel capacitatea de a repera diferite obiecte sau de a crea conexiuni logice. Totul este susținut de ilustrațiile lui Fred Multier, care aduce multă culoare, veselie și animație lecturii, dând viață unor animale prietenoase, de care nu ai cum să nu te atașezi de la primele pagini.

Recomandate copiilor cu vârsta de peste 4 ani, cărțile îi vor încânta atât pe cei mici, cât și pe cei mari, care împreună pot descoperi lumea magică a fabulelor din pădure. Și ceea ce și mai minunat este faptul că fabulele originale pot fi citite la sfârșitul fiecărui volum, putând astfel vedea de unde au pornit ideile și cât de ingenios le-a reinterpretat francezul Alexandre Jardin.

Pentru mine a fost o adevărată plăcere să parcurg poveștile colorate, amuzante și pline de povețe, am redescoperit personaje cunoscute, am făcut cunoștință cu altele noi și am găsit cărți pe care cu siguranță o să le citesc alături de viitorii mei copii. Recomand seria Secretele fabulelor atât cititorilor tineri, cât și adulților ce vor să evadeze din cotidianul anost, aceste mici cărți fiind lecturi ce pot fi citite dintr-o suflare și care schimbă dispoziția într-o clipită.

Greierele și furnica

O greierașă cu vise mărețe nu vrea să muncească toată ziua, cot-la-cot cu furnicile și decide să își urmeze vocația și să devină cântăreață. Pornind de la concertele date cu ușile închise într-un magazin universal unde mai mult moțăia decât lucra, greierașa noastră ajunge să încânte fanii din întreaga lume cu cântecele sale. Însă, atunci când vara se sfârșește, se stinge și faima sa, astfel că venirea iernii o găsește fără adăpost și flămândă. O va primi înapoi la magazin furnica impunătoare? Află ce s-a ales de cariera internațională a superstarului nostru din paginile acestui volum colorat. 

Corbul și vulpea

În căldura sufocantă a savanei, un corb găsește o bucată zdravănă de cașcaval, spre invidia celorlalte animale. Imediat zboară vorba acestei descoperiri, viețuitoarele de prin jur adunându-se în jurul corbului pentru a pune la cale diferite planuri pentru a-i fura roata de cașcaval. Însă, pasărea nu se lasă cu una, cu două și reușește să țină în cioc bucata îmbietoare de cașcaval. Dar, trebuie să fie cineva în întreaga savană care să păcălească corbul. O fi vulpea vicleană? Dacă vrei să afli la cine a ajuns cașcavalul, citește acest volum învăpăiat. 

Cocoșul și vulpoiul

Cocoșul e campionul absolut al școlii la jocul cu bile. Însă, cu toate că este apreciat de marea majoritate a colegilor, vulpoiul s-a cam săturat de faima acestuia. Așa că vrea să se răzbune și să îi facă și el o dată felul, uneltind un plan plin de viclenie. Își va putea duce vulpoiul planul la capăt? Sau istețimea cocoșului se va dovedi de neîntrecut? Asta urmează să aflați din lectura volumului antrenant.

Iepurele și broasca-țestoasă

Vulpea îi provoacă pe iepurele cel rapid și pe broasca-țestoasă cea lentă la un concurs de viteză. Cu toate că rezultatul nu ar trebui să surprindă pe nimeni, cursa ar putea avea un final neașteptat și asta doar datorită îngâmfării iepurelui și ambiției broaștei-țestoase. Cine va câștiga până la urmă cursa de viteză? Dacă citiți până la final veți putea vedea câte opriri tot face iepurele, dar și cât de perseverentă e broasca. 

Lupul prefăcut păstor

O oiță drăgălașă își serbează ziua de naștere și își invită prietenii la o petrecere cu jocuri distractive. Însă, la pândă stă mereu lupul, care din cauza unei flămânzeli teribile decide să se deghizeze în păstor și să ia parte la petrecere. Oare va putea lupul să nu se dea de gol și să îi mănânce pe copii? Asta veți afla dacă citiți pâna la final volumul drăgălaș.

Seria Secretele fabulelor de Alexandre Jardin, cu ilustrații de Fred Multier, a apărut în traducerea Iustinei Croitoru la Humanitas Junior și este disponibilă aici.


Lasă un comentariu